
Ξινόμαυρο: Από τη Βόρεια Ελλάδα στα ποτήρια μας στην Αθήνα
- 30 ΟΚΤ 2025
Είναι κόκκινο, ευγενές, απρόβλεπτο και πολυδιάστατο. Το Ξινόμαυρο, η πιο χαρακτηριστική ερυθρή ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας, αποτελεί σύμβολο του ελληνικού κρασιού και πρεσβευτή της χώρας μας στην παγκόσμια αγορά και γαστρονομική σκηνή.
Καλλιεργείται κυρίως σε ορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της βόρειας Θεσσαλίας, έχοντας προσαρμοστεί εδώ και αιώνες στα ψυχρότερα κλίματα και στα ασβεστολιθικά εδάφη του Βορρά. Από εκεί, από τα αμπελοτόπια της Νάουσας, του Αμυνταίου, της Γουμένισσας και της Ραψάνης – τις τέσσερις ζώνες ΠΟΠ που του ανήκουν δικαιωματικά – το Ξινόμαυρο έχει πλάσει τη φήμη του ως το πιο σύνθετο, πολυδυναμικό και απαιτητικό σταφύλι της ελληνικής γης.
Η γοητεία του βρίσκεται στη δυνατότητά του να αλλάζει μορφή, να προσαρμόζεται, να εξελίσσεται. Από βαθιά ερυθρά κρασιά με στιβαρή δομή και τανίνες, έως ροζέ και ακόμη και λευκές εκδοχές (blanc de noir), το Ξινόμαυρο προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εκφράσεων: ξηρά, ημίξηρα, αφρώδη, ημιαφρώδη, γλυκά vins de liqueur και αποστάγματα με έντονη προσωπικότητα.
Ο χαρακτήρας του ερυθρού Ξινόμαυρου είναι έντονα αναγνωρίσιμος. Στο στόμα, η υψηλή του οξύτητα και οι γενναίες τανίνες του χαρίζουν μακρά, συναρπαστική επίγευση.
Η δομή και η πολυπλοκότητα του Ξινόμαυρου το καθιστούν εξαιρετικό συνοδό για πιάτα με ένταση: αρνί, μοσχάρι, κυνήγι, κόκκινες σάλτσες και αποξηραμένα φρούτα. Στην παλαιωμένη του εκδοχή αγαπά το ριζότο με μανιτάρια και τρούφα· το ροζέ του λάμπει δίπλα σε θαλασσινά με σάλτσα ντομάτας ή σε μια πίτσα με φέτα και αποξηραμένες ντομάτες. Και για τους λάτρεις των λεπτών αποχρώσεων, το λευκό του (blanc de noir) συνοδεύει άψογα στρείδια, ενώ ένα ροζέ αφρώδες Ξινόμαυρο απογειώνεται δίπλα σε μια τάρτα φράουλας.
Την 1η Νοεμβρίου, το Ξινόμαυρο γιορτάζει. Η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου (International Xinomavro Day), θεσμοθετημένη από τους Οινοποιούς Βορείου Ελλάδος το 2019, τιμά την ποικιλία που έγινε σύμβολο της ελληνικής οινοποιίας.
Η μεγάλη εκδήλωση «Στην Υγειά του Ξινόμαυρου» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2025, στο The Wine Hub της Θεσσαλονίκης (Ολυμπίου Διαμαντή 2), με περισσότερες από 40 ετικέτες διαθέσιμες για ανοιχτή γευστική δοκιμή από τις 17:00 έως τις 21:00.
Όμως, η γιορτή δεν σταματά εκεί. Το Ξινόμαυρο έχει πια κερδίσει τη θέση του και στα wine bars της Αθήνας, όπου οι σομελιέ και οι οινόφιλοι τιμούν την ημέρα του με θεματικά tasting menus και διαφορετικές εκδοχές του.
Aκολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.