unsplash
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές που κάνουν τη φυσική σου μυρωδιά πιο ελκυστική

Το σκόρδο, το αλκοόλ, το κρέας, ακόμη και η νηστεία μπορούν να επηρεάσουν την οσμή του σώματός μας – και να αλλάξουν το πόσο ελκυστική είναι η μυρωδιά μας στους άλλους.

Ο καθένας από εμάς έχει ένα μοναδικό προφίλ αρωμάτων, σαν δακτυλικό αποτύπωμα. Τα πάντα, από τον τύπο προσωπικότητάς μας μέχρι τη διάθεση και την υγεία μας, επηρεάζουν τον τρόπο που μυρίζουμε.

«Οι τελευταίες δεκαετίες έχουν αποκαλύψει ότι η οσμή διαμορφώνεται από τα γονίδιά μας, τις ορμόνες, την υγεία και την υγιεινή μας», λέει στο BBC, ο Craig Roberts, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Stirling στη Σκωτία.

Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες είναι εκτός του ελέγχου μας – αλλά όχι όλοι. Μια σημαντική επιρροή στον τρόπο που μυρίζουμε είναι το φαγητό που τρώμε. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τη μυρωδιά μας στο σύνολό της, αλλά και τον τρόπο που μας αντιλαμβάνονται, συμπεριλαμβανομένου του πόσο ελκυστικοί φαινόμαστε στους άλλους, σύμφωνα με ένα μικρό σύνολο ερευνών.

Σε βιολογικό επίπεδο, το φαγητό επηρεάζει την οσμή του σώματός μας με δύο κύριες οδούς, λέει η Lina Begdache, επίκουρη καθηγήτρια σπουδών υγείας και ευεξίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Binghamton. Αυτές είναι τα έντερα και το δέρμα μας.

Πρώτον, το έντερο. Καθώς χωνεύεις την τροφή σου, βακτήρια εργάζονται μεταβολίζοντάς τη μέσα στο έντερό σου. Ορισμένες από αυτές τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χημικών ουσιών των τροφίμων και των βακτηρίων απελευθερώνουν αέρια – πτητικά μόρια που εξέρχονται από το σώμα σου με τον ίδιο τρόπο που εισήχθη η τροφή, λέει η Begdache. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσοσμία του στόματος, ανάλογα με το τι τρως. Τα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων παγκοσμίως πάσχουν από κάποια μορφή δυσοσμίας του στόματος, αν και υπάρχουν και άλλες αιτίες εκτός από την πέψη.

Δεύτερον, το δέρμα. Αφού μεταβολίστουν τα χημικά συστατικά από την τροφή, ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και σε πολλούς ιστούς του σώματος. Μερικά καταλήγουν στον ιδρώτα όπου αλληλεπιδρούν με τα βακτήρια του δέρματος και δημιουργούν και εκεί μια μυρωδιά. (Ναι, ο ιδρώτας από μόνος του είναι άοσμος. Τα βακτήρια του δέρματος που ευδοκιμούν στον ιδρώτα είναι αυτά που τον δημιουργούν την οσμή).

Διαφορετικές τροφές έχουν μια ποικιλία χημικών ενώσεων που ενεργοποιούνται σε διαφορετικά στάδια, με αποτέλεσμα διαφορετικά επίπεδα δυσοσμίας. Αλλά οι τροφές με τα πιο έντονα αποτελέσματα σχεδόν πάντα έχουν έναν κοινό ένοχο: το θείο. Παραδόξως, όμως, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι αυτές οι ενώσεις μπορούν να έχουν μια απροσδόκητη επίδραση στο να μας κάνουν πιο ελκυστικούς.

Φρούτα και λαχανικά

Το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι μπορεί να αποτελούν βασικά συστατικά μιας υγιεινής διατροφής – αλλά είναι γεμάτα θειούχες ενώσεις, οι οποίες συχνά θυμίζουν τη μυρωδιά των σάπιων αυγών. Όταν αυτές οι ενώσεις διαπερνούν την κυκλοφορία του αίματος και αλληλεπιδρούν με τα βακτήρια του δέρματος, ο ιδρώτας σου μπορεί να μετατραπεί σε ένα έντονα πικάντικο υγρό, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Kerry Beeson.

Τροφές όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη μυρωδιά του ιδρώτα και της αναπνοής μας για τον ίδιο λόγο με τα σταυρανθή λαχανικά: όταν μεταβολίζονται από το ανθρώπινο σώμα, διασπώνται σε δύσοσμες ενώσεις, οι οποίες εκπέμπονται από το σώμα σου σε ελαφρώς διαφορετικά χρονοδιαγράμματα.


unsplash

Παραδόξως, όμως, μελέτες δείχνουν ότι ενώ το σκόρδο σίγουρα κάνει την αναπνοή των ανθρώπων δύσοσμη, κάνει τον ιδρώτα της μασχάλης πιο ελκυστικό. «Επαναλάβαμε αυτή τη μελέτη τρεις φορές επειδή μείναμε πραγματικά έκπληκτοι», λέει ο επιστήμονας πίσω από το πείραμα, Jan Havlíček. Δεδομένου ότι το σκόρδο έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές ιδιότητες που βελτιώνουν την υγεία των ανθρώπων, εικάζει ότι αυτό μπορεί να κάνει τη μυρωδιά αυτών των ανδρών πιο ευχάριστο στις γυναίκες.

Όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά γενικότερα, η κατανάλωση περισσότερων από αυτά μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο ελκυστικό άρωμα. Μια μελέτη του 2017 στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι οι άντρες που είχαν καταναλώσει περισσότερα φρούτα και λαχανικά συσχετίστηκαν σημαντικά με καλύτερη μυρωδιά – πιο φρουτώδη, λουλουδάτη και γλυκά.

Η ίδια μελέτη υποδηλώνει ότι τα άτομα που ακολουθούσαν δίαιτες με λίγο λίπος, κρέας, αυγά και τόφου συσχετίστηκαν επίσης με πιο ευχάριστο άρωμα ιδρώτα. Οι δίαιτες με πολλούς υδατάνθρακες παρήγαγαν το λιγότερο σέξι άρωμα.

Κρέας και ψάρι

Το κρέας και το ψάρι μπορούν επίσης να παράγουν μια ξεχωριστή οσμή σώματος, καθώς οι ζωικές πρωτεΐνες διασπώνται από το σώμα σε αμινοξέα και λίπη, τα οποία στη συνέχεια αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα – όπου αλληλεπιδρούν με τα βακτήρια του δέρματος. Τα ψάρια και τα φασόλια, για παράδειγμα, μπορούν να προκαλέσουν οσμή σώματος επειδή είναι γεμάτα με μια ένωση με πολύ έντονη οσμή.

Αλκοόλ και καφές

Το αλκοόλ – ειδικά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και σε τακτά χρονικά διαστήματα, λέει η Begdache – μπορεί να προκαλέσει κακή οσμή τόσο από τον γαστρεντερικό σωλήνα όσο και από τους ιδρωτοποιούς αδένες. Όταν το σώμα σου επεξεργάζεται το αλκοόλ διασπώντας το μέσα στο συκώτι, απελευθερώνει μια ένωση τοξική και πτητική, η οποία έχει μια έντονη, αναγνωρίσιμη μυρωδιά μπαγιάτικου αλκοόλ. Και επειδή το αλκοόλ σε αφυδατώνει και μειώνει τη ροή του σάλιου, επιτρέπει σε περισσότερα βακτήρια να παραμονεύουν στο στόμα, προκαλώντας την επιμονή της κακής αναπνοής.

Μια μελέτη παρατήρησε, για παράδειγμα, ότι από τα 235 άτομα, τα άτομα που κατανάλωναν αλκοόλ καθημερινά ήταν πιο πιθανό να παραπονιούνται για κακή αναπνοή και είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις πτητικών θειούχων ενώσεων στην αναπνοή τους. Μια άλλη μελέτη του 2010 μελέτησε άντρες που έπιναν μπύρα κατά τη διάρκεια ενός πειράματος και εκείνους που έπιναν νερό αντί αυτού. Διαπίστωσαν ότι οι καταναλωτές μπύρας ήταν πιο ελκυστικοί – αλλά δυστυχώς μόνο για τα κουνούπια.


unsplash

Εν τω μεταξύ, η καφεΐνη που βρίσκεται στον καφέ και το τσάι μπορεί να διεγείρει τους αδένες που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή ιδρώτα σε περιοχές όπως οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα. Αυτή η αυξημένη παραγωγή ιδρώτα μπορεί να δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων, οδηγώντας ενδεχομένως σε ισχυρότερη οσμή σώματος, λέει η Beeson. Επιπλέον, μια μελέτη έδειξε ότι μόρια καφεΐνης μπορούν να βρεθούν και στον ιδρώτα – αλλά δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με το αν η ίδια η καφεΐνη επηρεάζει την οσμή του σώματος.

Η μυρωδιά είναι μόνο ένας από μια τεράστια γκάμα παραγόντων που επηρεάζουν το πόσο ελκυστικοί μας βρίσκουν οι άνθρωποι. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, «αν όχι αδύνατο», να απομονώσουμε τις επιδράσεις της μυρωδιάς από τα άλλα κοινωνικά στοιχεία, όπως το πώς φαίνονται, συμπεριφέρονται και μιλάνε οι άνθρωποι, λέει ο Roberts.

Ωστόσο, ακόμη και η επιστήμη που μετράει σχολαστικά αυτές τις αιθέριες, ανεπαίσθητες αλλαγές έχει καταλήξει σε αντικρουόμενα ευρήματα.

Για παράδειγμα, ο Havlíček έκανε επίσης ένα πείραμα όπου οι άντρες αξιολόγησαν τις γυναίκες με βάση τη μυρωδιά του ιδρώτα της μασχάλης για την ευχαρίστηση, την ελκυστικότητα, τη θηλυκότητα και την ένταση, αφού ορισμένες γυναίκες έτρωγαν κανονικά και άλλες νήστευαν για 48 ώρες. Ενώ δεν υπήρχε τεράστιο χάσμα μεταξύ των ομάδων, οι γυναίκες που νήστευαν είχαν πιο ελκυστικό ιδρώτα από τις γυναίκες που δεν το έκαναν. «Αυτό ήταν και πάλι κάτι που δεν περιμέναμε», λέει ο Havlíček.

Αλλά αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να αναπαραχθούν για να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας πιο καθαρής εικόνας. Και, ενώ ο ιδρώτας σου μπορεί να μυρίζει καλύτερα, μια μελέτη του 2018 στην Ελβετία διαπίστωσε ότι η νηστεία έκανε την αναπνοή των ανθρώπων να μυρίζει χειρότερα.

Αν μη τι άλλο, η συνεχής έκπληξη που προκύπτει από τα αποτελέσματα της μελέτης τους οδήγησε ερευνητές όπως οι Roberts και Havlíček να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει μία σαφής φόρμουλα για το πώς το φαγητό επηρεάζει την οσμή και την αντίληψη του σώματός μας. Υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα.

«Υπάρχουν πολλές αρωματικές ενώσεις και στις περισσότερες από αυτές δεν γνωρίζουμε πώς επηρεάζουν την οσμή του σώματός μας, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το κάνουν», λέει ο Havlíček.

Aκολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Exit mobile version