
Πόσο υγιεινό είναι τελικά το καρπούζι χωρίς κουκούτσια;
- 25 ΙΟΥΛ 2025
Για τους περισσότερους, το καρπούζι δεν είναι απλώς ένα φρούτο· είναι η καρδιά του καλοκαιριού, γεμάτη με μνήμες και εικόνες από τα παιδικά του χρόνια. Αν θυμάσαι με λαχτάρα τη στιγμή που κοβόταν το καρπούζι για να πάρεις τη φέτα σου, καταλαβαίνεις για τι μιλάμε: η χαρακτηριστική εικόνα με τα ζουμιά να τρέχουν και εσένα να φτύνεις κουκούτσια.
Σήμερα όμως, τα καρπούζια χωρίς κουκούτσια αλλάζουν αυτή την εικόνα, όχι απαραίτητα προς το χειρότερο. Η ιδέα, σύμφωνα με το Eater, ξεκίνησε στην Ιαπωνία στα τέλη του 1930, αλλά χρειάστηκαν δεκαετίες βελτίωσης και επιστημονικής προόδου ώστε να γίνουν πρακτικά και εμπορικά βιώσιμα. Μέχρι τις αρχές του 2000, τα καρπούζια χωρίς σπόρους είχαν κατακτήσει την αγορά. Κι αυτό, γιατί είναι απλά πιο εύχρηστα.
Δεν χρειάζεται να σταματάς για να φτύσεις σπόρους ή να ψάχνεις να τους αφαιρέσεις· μπορείς απλώς να απολαμβάνεις τη σάρκα του φρούτου χωρίς διακοπή. Όπως λέει και ο ερευνητής Bob Hochmuth, από το Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, «είναι θέμα ευκολίας».
Η επιτυχία τους, όμως, δεν οφείλεται μόνο στην άνεση. Τα άσπερμα καρπούζια διατηρούνται και περισσότερο. Οι σπόροι στις κλασικές ποικιλίες παράγουν αιθυλένιο, ένα αέριο που επιταχύνει την ωρίμανση του καρπού, συχνά εις βάρος της υφής και της γεύσης. Αν έχεις κόψει ποτέ ένα καρπούζι με σπόρους που είναι πολτώδες στο κέντρο, ξέρεις ακριβώς τι εννοούμε.
Το φαινομενικά αδύνατο κατόρθωμα της εξαφάνισης σπόρων δεν είναι τόσο αφύσικο όσο θα περίμενε κανείς. Πρόκειται ουσιαστικά για υβρίδια που όταν καλλιεργούνται με ορθές γεωργικές πρακτικές θεωρούνται ασφαλή για την υγεία μας. Το πιο σημαντικό είναι η ποιότητα του καρπού συνολικά: η γλυκύτητα, η φρεσκάδα και η υφή – στοιχεία που δεν εξαρτώνται απαραίτητα από την παρουσία ή απουσία σπόρων.
Στην αγορά θα βρεις ελληνικά καρπουζιά χωρίς σπόρους, όπως για παράδειγμα Ηλείας, αλλά και βιολογικής καλλιέργειας. Ίσως, λοιπόν, το καρπούζι χωρίς κουκούτσια να είναι πραγματικά μια ευκολία, ειδικά όταν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις σε χυμούς, smoothies ή γλυκά.
Οι σπόροι του καρπουζιού, ωστόσο, έχουν οφέλη για την υγεία (σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο). Το πόση θρεπτική αξία αποκομίζεις όμως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσους τρως, όπως αναφέρει και το Healthline. Επειδή είναι μικροί, πρέπει να φας αρκετούς για να επωφεληθείς από τα σημαντικά οφέλη τους.
Ένας νόστιμος τρόπος για να καταναλώσεις τους σπόρους είναι να τους ψήσεις στον φούρνο, τοποθετώντας τους σε ένα ταψί. Θα χρειαστούν μόνο 15 λεπτά για να ψηθούν, αλλά ίσως χρειαστεί να τους ανακατέψεις στα μισά του χρόνου για να εξασφαλίσεις ομοιόμορφη τραγανότητα.
Μπορείς να τους κάνεις ακόμα πιο νόστιμους προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο και αλάτι ή πασπαλίζοντάς τους με κανέλα και ελάχιστη ζάχαρη. Αν προτιμάς περισσότερη γεύση, μπορείς να προσθέσεις χυμό λάιμ και σκόνη τσίλι ή ακόμη και πιπέρι καγιέν.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.