ΒΓΕΣ ΕΞΩ

7 νέες αφίξεις στην Αθήνα που αξίζει να επισκεφτείς

Η πόλη προσθέτει στα στέκια της 3 νέα μπαρ, 1 υπέροχο bar-restaurant, 2 coffee/bakery spots και ένα μπεργκεράδικο που αυτοπροσδιορίζεται ως μοναδικό.
Η Αθήνα δεν κάθεται ποτέ ήσυχη. Μέσα σε έναν μήνα, ξεφύτρωσαν 7 νέα μαγαζιά που παίζουν σε διαφορετικές πίστες: από μπαρ που τιμούν το cocktail μέχρι coffee-bakeries με αέρα εξωτερικού και μπεργκεράδικα που ποντάρουν στη γεύση. Πήγαμε, δοκιμάσαμε για να σου πούμε αν αξίζει να αράξεις εκεί, να βγάλεις stories και ίσως να τα κάνεις στέκια σου.

Scamp


Το Scamp στο Κουκάκι άνοιξε πριν από μερικές εβδομάδες και στα μάτια μας είναι ιδανικό για after-work drinks με πιο «σκοτεινό» vibe. Ο ένας από τους ιδιοκτήτες μάς είπε ότι στόχος τους ήταν «να φτιάξουμε ένα μέρος που να θυμίζει την Αθήνα, με λίγο street, λίγο τέχνη και πολλή ψυχή», και αυτό φαίνεται: τα τοιχώματα γεμάτα graffiti, ο χαμηλός φωτισμός, το ανεπιτήδευτο στιλ που συνδυάζει το urban με το cozy.

Εδώ θες να καθίσεις στην μπάρα, να χαζέψεις τον κόσμο και να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό. Και μιας και είπαμε για cocktails, τον κατάλογο έχει επιμεληθεί ο Νίκος Ψαριανός, και ξεχωρίσαμε το Spicy Sip με gin, αγγούρι, βασιλικό, jalapeños και μια πικάντικη δροσιά που μένει στο στόμα, αλλά και την παραλλαγή της Paloma με παντζάρι, μαύρο κάρδαμο, τεκίλα-μεζκάλ και grapefruit soda, που βάζει την καπνιστή αίσθηση σε ένα πια διάσημο ποτό. Το Scamp ήρθε σε μια γειτονιά που μοιάζει να κινείται γύρω από τους τουρίστες, θέλοντας να δώσει κάτι καινούργιο, κάτι αυθεντικό.

Τέλειον

Το Τέλειον δεν είναι απλώς ένα καινούργιο μπαρ, είναι ένας φόρος τιμής στην Κυψέλη και το ιστορικό ζαχαροπλαστείο που σημάδεψε τη γειτονιά. Μέσα από την αισθητική του audiophile bar, με ήχο από βινύλια και ατμόσφαιρα που φλερτάρει με το ρετρό, ξαναδίνει ζωή σε έναν χώρο με μνήμη. Ξύλινες βιτρίνες, μαρμάρινα πατώματα, η κλασική μπάρα, όλα έχουν διατηρηθεί με φροντίδα και συνδυαστεί με μινιμαλιστικές πινελιές από τη Mariette Sans-Rival, κάνοντας το Τέλειον να μοιάζει σαν να υπήρχε πάντα στον ίδιο χώρο. Βασικά υπήρχε πάντα.

Πίσω από τα cocktail, η Πόπη Σεβαστού (Nolan, Proveleggios) έχει στήσει έναν κατάλογο με έμφαση στο καθαρό, ισορροπημένο ποτό, stir και build τεχνικές, χωρίς περιττά shows, για να αφήσουν χώρο στη μουσική και στη συζήτηση.

Από classic επιλογές μέχρι signature twists, κάθε ποτό εδώ είναι φτιαγμένο για να συνοδεύει στιγμές, όχι να τις επισκιάζει. Στα signature αξίζει να δοκιμάσεις το 50/50 Martini με Tanqueray No. Ten, fino dry sherry, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο αλλά και το New York Rum Sour με λικέρ μπανάνας και 10 ml κόκκινου κρασιού που προστίθεται από πάνω και κάνει τη διαφορά αφού όσο μένει στο ποτήρι μεταμορφώνει γεύση και όψη.

1818

Το 1818 δεν είναι το κλασικό rooftop bar που θα βρεις με μια ταμπέλα αλλά είναι κρυμμένο στην ταράτσα του The Modernist, με είσοδο μυστική σαν να βγήκε από speakeasy. Το 1818 έχει θέα που κόβει την ανάσα: Λυκαβηττός, Πάρκο Ευαγγελισμού, Ακρόπολη. Το όνομα του μπαρ είναι φόρος τιμής στην καναδική ιστορία του κτιρίου, με αναφορές που συνεχίζονται στα κόκκινα ντεκόρ και στο μενού με σιρόπι σφενδάμου.

Στην cocktail λίστα, την οποία έχει επιμεληθεί ο Νίκος Μπάκουλης (Line, The Clumsies), θα βρεις επιλογές όπως το Apple Negroni και τη Smoked Paloma, ενώ μπορείς να τσιμπήσεις signature bites ή να παραγγείλεις ό,τι θες μέσω ενός retro τηλεφώνου. Αν θες το tip μας, πήγαινε πριν το ηλιοβασίλεμα για να ανακαλύψει αυτό το «μυστικό» της Αθήνας.

Anthes

Το Anthes ήρθε για να προσφέρει μια υψηλού επιπέδου μπαρ-εστιατόριο εμπειρία στο κέντρο της Αθήνας. Στην οδό Σκούφου, το Anthes παίζει σε τρία επίπεδα, κυριολεκτικά και μεταφορικά: καλοδουλεμένη κουζίνα, προσεγμένο design, και μια μπάρα που στέκεται αυτόνομη αλλά και δίπλα στα πιάτα της κουζίνας.

Ο Ιπποκράτης Αναγνωστέλης βάζει ελληνικό DNA στο μενού, με πιάτα που έχουν τεχνική και εποχικότητα, ενώ ο Θάνος Τσεκούρας έχει δημιουργήσει cocktails που μιλάνε την ίδια γλώσσα. Μην προσπεράσεις signature ιδέες όπως το Elysian Delight με vodka και passion fruit ή το Wonderlust με gin και umami μανιτάρι. Το Anthes είναι από αυτά τα μέρη που μπορείς να πας μόνο για ποτό, αλλά καταλήγεις να δοκιμάζεις και φαγητό. Ή το αντίστροφο.

Ok Fyne

Το Ok Fyne είναι ουσιαστικά ο αναγεννημένος θρύλος του Χαλανδρίου. Ναι, καλά κατάλαβες: πρόκειται για το παλιό Theory, κάτω από την ίδια αγαπημένη ομάδα που το είχε τρέξει μέχρι πρόσφατα. Νέο όνομα, ίδια ψυχή. Το vibe αυθεντικό: minimal design, φωτισμός που σε κρατάει σε mood after-work και μια ατμόσφαιρα τόσο χαλαρή που σε κάνει να ξεχνάς ότι βρέθηκες στην καρδιά της περιοχής.

Ανοίγει από το πρωί για καφέ, brunch, πρωινό, με δημιουργίες που μοσχοβολούν. Ένα nanobakery που ξέρει τι κάνει. Αν ψάχνεις ένα μέρος που να νιώθεις σαν σπίτι, χωρίς να νιώθεις ότι μένεις στο σπίτι, τότε το Ok Fyne θα γίνει ξανά το στέκι σου.

Φαρίν Μουά

Το Farin Moua στο Περιστέρι είναι το νέο nanobakery στη θέση μιας παλιάς spritzerίας. Μπαίνοντας, αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι οι χώροι έχουν υποστεί σημαντική αναμόρφωση: η παλιά rustic ατμόσφαιρα μετασχηματίζεται σε ένα smart-casual vibe, με ζεστές αποχρώσεις, φωτεινά υλικά και έναν μαρμάρινο νιπτήρα που σου τραβάει το βλέμμα.

Ανοίγει από το πρωί με φρέσκο ψωμί αλλά και επιλογές για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με τον καλύτερο τρόπο. Τώρα που είναι αρχή κλείνει στις 4:30 οπότε να πας νωρίς για να το προλάβεις.

One burger

Το One Burger Athens άνοιξε στα τέλη Ιουνίου και ήρθε να προσθέσει το δικό του κεφάλαιο στη smashed burger τρέλα που σαρώνει την πόλη. Στον χώρο του, που μοιάζει περισσότερο με κυκλαδίτικο μπαρ παρά με μπεργκεράδικο, κυριαρχούν οι λευκές επιφάνειες, η ανοιχτή οροφή και οι πέτρινες λεπτομέρειες.

Το μενού παίζει κλασικά: smashed burger τυλιγμένο στο χαρτί, συνοδεία χρυσαφένιων τηγανητών πατατών στο κλασικό κουτί, χωρίς περιττά πράγματα. Αυτό που φτιάχνει την ατμόσφαιρα είναι το socializing: μεγάλα τραπέζια, χαλαρός ρυθμός και μπέργκερ που τρώγονται καλύτερα με τα χέρια.

Ανάμεσα στα openings που περιμένουμε με ανυπομονησία, το Alouatou στα Εξάρχεια ανοίγει σε λίγες εβδομάδες. Τρεις άνθρωποι, ο Στέφανος Κουρής, ο Σπύρος Γαβάθας (στο τιμόνι της κουζίνας) και ο Χάρης Καπλανίδης (από το Agosta στην Πάρο) στήνουν ένα χαλαρό εστιατόριο που το πρωί θα τιμά τη ζύμη σε κάθε εκδοχή – ψωμιά, τσιαπάτες, ελληνικές πίτες και πίτσα ρομάνα – μαζί με speciality καφέ (Haart) και premium ροφήματα, σε self-service concept.

Από το απόγευμα, θα περνάει σε πιο παρεΐστικη λειτουργία με 5-6 προσεκτικά διαλεγμένα πιάτα βασισμένα σε ελληνική πρώτη ύλη αλλά με παγκόσμια επιρροή, που θα συνοδεύονται με κρασί και επιλεγμένα spirits. Η τελική μορφή του αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβρη, αλλά ήδη το όραμα για προϊόν που να ξεχωρίζει, όπως λέει ο Στέφανος, σε συνδυασμό με το χαλαρό κλίμα, μας κάνει να ανυπομονούμε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Ντίβα στο Κολωνάκι έρχεται να προτείνει έναν χώρο με bistrot/gastrobar λογική, που θα δώσει το δικό του στίγμα στη γειτονιά. Ο Δημήτρης Κατσάνος (ιδιοκτήτης και σεφ) αναλαμβάνει την κουζίνα με sharing φιλοσοφία και ωραίες τεχνικές, ενώ ο Θανάσης Τσουνακάς, μετρ του είδους, έχει σχεδιάσει κάτι εντελώς ξεχωριστό.

Μαζί τους, δυνατά ονόματα όπως ο Ηλίας Μπογδάνος με τη θετική του ενέργεια, ο Βασίλης Ιατρού, αλλά και ο Γιώργος Στενός στήνουν μια ομάδα που είμαι σίγουρος ότι θα μας τραβήξει πολλές φορές στο Κολωνάκι. Κλασικά ποτά σε μια εντυπωσιακή μπάρα και φαγητό που θα μιλάει στη σύγχρονη urban γεύση υπόσχονται να φτιάξουν ένα στέκι που θα το επισκεφτούμε πολλές φορές μόλις ανοίξει από Σεπτέμβρη.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Exit mobile version