
5 αθηναϊκά καφενεία που μας ταξιδεύουν στα ελληνικά νησιά
- 21 ΜΑΙ 2025
Πίσω από τις σύγχρονες προσόψεις των κτιρίων και τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης, υπάρχουν μικρά καταφύγια που μοιάζουν να έχουν σταματήσει τον χρόνο. Τα παραδοσιακά καφενεία, με την απλότητα και την αυθεντικότητά τους, λειτουργούν ως ζωντανά μνημεία της καθημερινής ζωής.
Μεταφέρουν μαζί τους ιστορίες δεκαετιών, μυρωδιές παιδικών αναμνήσεων και τη θαλπωρή της απλότητας. Και παραμένουν εστίες κοινωνικών ζυμώσεων.
Τα αθηναϊκά καφενεία με ονομασία προέλευσης ξεκίνησαν σε μεγάλο βαθμό ως τόποι συνάντησης των ανθρώπων που άφηναν πίσω τη γενέτειρά τους, προς αναζήτηση εργασίας στην πρωτεύουσα.
Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν όμως υπάρχουν ακόμα μέρη όπου οι νεότεροι ιδιοκτήτες κρατούν τις παραδόσεις των τόπων τους και προσφέρουν στους θαμώνες ένα ταξίδι μέσα από γεύσεις και αρώματα.
Το ξύλινο τραπέζι, η καρέκλα με την ψάθα, οι φωτογραφίες στους τοίχους, όλα αυτά συνθέτουν το μοναδικό σκηνικό ενός αυθεντικού καφενείου. Εκεί που οι άνθρωποι δεν βιάζονται, τα βλέμματα συναντιούνται και οι κουβέντες ρέουν ελεύθερα, όπως το ούζο στα μικρά ποτήρια.
Αυτοί οι χώροι δεν είναι απλώς καταστήματα. Είναι πολιτισμός. Και συχνά είναι ό,τι πιο κοντινό έχουμε σε αίσθηση διαφυγής από την πόλη.
Λέσβιον στο Γαλάτσι, μια ανηφόρα που οδηγεί στην παράδοση
Αν ανεβείς μία από τις πολλές ανηφόρες του Γαλατσίου, θα βρεθείς μπροστά σε ένα από τα πιο γνήσια και γραφικά καφενεία της Αθήνας. Στο Λέσβιον, τα χταπόδια λιάζονται, οι γάτες νιαουρίζουν ζητώντας μεζέδες και οι θαμώνες συζητούν με πάθος για πολιτικά, αθλητικά ή τα νέα της ημέρας.
Το ουζερί ξεκίνησε ως τόπος συνάντησης των κατοίκων από την Άγρα Λέσβου, που έρχονταν στην Αθήνα προς αναζήτηση εργασίας. Έγινε σύντομα ένα σημείο αναφοράς για τους νησιώτες και κατάφερε να διατηρήσει ατόφια αυτή τη θαλπωρή και τη γευστική παράδοση του νησιού.
Η κουζίνα του είναι αυθεντική και χωρίς συμβιβασμούς. Οι πρώτες ύλες έρχονται απευθείας από τη Λέσβο ή από μικρούς παραγωγούς που γνωρίζουν προσωπικά οι ιδιοκτήτες. Εδώ δεν θα βρεις φανταχτερά πιάτα ή νεωτερισμούς.
Θα βρεις όμως γαύρο, σαρδέλα, σαφρίδι, θράψαλο, καλαμάρι εποχιακό, χταποδάκι καλοψημένο, φέτα αληθινή και λαδοτύρι που μυρίζει Αιγαίο. Το ουζάκι ρέει άφθονο, είναι μάστορες στο τηγάνι και για τα μεγάλα ψάρια απαιτείται παραγγελία.
ΛΕΣΒΙΟΝ
- Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι
- 2102923689
Λέσβος αλλά στα Εξάρχεια με άρωμα Αιγαίου
Στην καρδιά των Εξαρχείων, στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη, υπάρχει ένα ουζερί που σε μεταφέρει απευθείας στη δεκαετία του ’60 και στο νησί της Λέσβου. Δημιουργήθηκε από δύο αδέρφια που μετέφεραν τη γεύση και την κουλτούρα του τόπου τους στο αστικό τοπίο. Παρότι πλέον έχει περάσει σε νέα χέρια, δεν έχει χάσει τίποτα από την αυθεντικότητα του χαρακτήρα του.
Το εσωτερικό είναι λιτό αλλά γεμάτο ατμόσφαιρα. Πάνω στα τραπέζια παρελαύνουν μεζέδες που έχουν μεγαλώσει γενιές: κεφτέδες μυρωδάτοι, φάβα βελούδινη, χταποδάκι ξιδάτο, παστά και πατάτες τηγανητές. Οι πελάτες δεν είναι περαστικοί· είναι θαμώνες που επιστρέφουν ξανά και ξανά, γιατί εδώ η φιλοξενία είναι αυθεντική και η κάθε γεύση μια ανάμνηση.
Στο Ικαριώτικο Καφενείο ο χρόνος σταματά
Στην πρόσοψη γράφει «Καφενείον Φούρνοι Ικαρίας», και μόλις περάσεις μέσα, είναι σαν να διασχίζεις μια πύλη προς τη δεκαετία του ’50. Το Ικαριώτικο καφενείο βρίσκεται σε μια ψηλοτάβανη σάλα, γεμάτη από αναμνήσεις και αυθεντική νησιώτικη αύρα. Στους τοίχους διακρίνονται παλιές διαφημίσεις μπίρας, εικόνες του Άη Νικόλα και χειροποίητες μινιατούρες καϊκιών.
Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1988, ως ένα ναυτικό στέκι που ένωσε Αμοργιανούς, Ικαριώτες, Φουρνιώτες και Σαμιώτες. Σήμερα, είναι κάτι πολύ περισσότερο – ένα σημείο πολιτιστικής σύνδεσης για όσους αναζητούν την ουσία της απλότητας. Ούζο και τσίπουρο συνοδευμένα από μεζέδες όπως ψητό χταποδάκι, γίγαντες, ελιές, σαλάτες εποχής και σπιτικές συνταγές που σε ταξιδεύουν νοερά στο Αιγαίο.
ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
- Αριστείδου 17, Πειραιάς
- 2104130090
Ο Μίτος της Κρήτης ξετυλίγεται στην Καλλιθέα
Σε έναν δρόμο της Καλλιθέας γεμάτο νεραντζιές, σε μια περιοχή με έντονη λαϊκή ταυτότητα, βρίσκεται ο Μίτος, ένα καφενείο αφιερωμένο στην κρητική γαστρονομική παράδοση. Το όνομά του παραπέμπει στην αρχαιοελληνική μυθολογία και στον μίτο της Αριάδνης. Δεν δόθηκε τυχαία το όνομα, αφού μέσα από τις γεύσεις του, ο επισκέπτης ξετυλίγει τον δικό του δρόμο στον λαβύρινθο της αυθεντικής κρητικής κουζίνας.
Το μαγαζί είναι οικογενειακή υπόθεση. Πίσω από κάθε πιάτο κρύβεται προσωπική φροντίδα και γνώση χρόνων. Τα κρέατα – γαλάντερα, γαρδούμια, γλυκάδια, αρνιά, πρόβατα – έρχονται από το χωριό, από το κρεοπωλείο του ξαδέρφου του ιδιοκτήτη. Από τις σπεσιαλιτέ ξεχωρίζουν η βουτυράτη γραβιέρα, το ξύγαλο, τα χορτοπιτάκια, οι ντολμάδες, τα αγκιναράκια και φυσικά οι χοχλιοί μπουμπουριστοί. Οι γεύσεις είναι σπιτικές, ειλικρινείς και γεμάτες φροντίδα.
Ο ΜΙΤΟΣ
- Αριστείδου 62, Καλλιθέα
- 2109510134
Το Καστέλλο σε ταξιδεύει στην Κάρπαθο
Στο στενό της Ευρυπίδου ξεδιπλώνονται νησιώτικα γλέντια και γεύσεις. Το καφενείο Καστέλλο είναι από αυτά τα αυθεντικά μαγαζιά που σκέφτεσαι αν θέλεις να μοιραστείς. Προτιμάς να κρατήσεις την πληροφορία μόνο για σένα.
Στην πραγματικότητα όμως το καρπαθιώτικο αυτό μαγαζί είναι γνωστό στους καλοφαγάδες και τους γλεντζέδες. Ο ιδιοκτήτης φέρνει πρώτες ύλες από το νησί του και όχι μόνο. Έτσι δίπλα στις χειροποίητες μακαρούνες με αρμοτύρι, την παστή σαρδέλα, τις χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες με μυρωδάτη ρίγανη και τα κεφτεδάκια, θα βάλεις και τα μικρά κασσιώτικα ντολμαδάκια.
ΚΑΣΤΕΛΛΟ
- Ευρυπίδου 88, Αθήνα
- 2103212789
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.