
Ένα εργαστήριο στο Ελληνικό ξεφουρνίζει σπιτικές πίτες
- 18 ΙΟΥΛ 2025
«Η πίτα ήταν φαγητό», λέει με απλότητα η Μελίνα. «Δύο φύλλα πάνω κάτω, χόρτα από τον κήπο και έτοιμη. Κι ένα ποτήρι γιαουρτάκι να γλιστρήσει λίγο». Αυτή η απλότητα κρύβει μέσα της όλη τη σοφία της παλιάς ελληνικής κουζίνας. Στο Φρέσκο, το κατάστημα που έστησε με τον σύζυγό της στο Ελληνικό, ξεφουρνίζουν πεντανόστιμες σπιτικές πίτες. Κάθε συνταγή είναι ένα ταξίδι στις ρίζες.
Η ιστορία του Φρέσκο ξεκινά τον Δεκέμβριο του 2023, όταν η Μελίνα και ο Νίκος, με περισσότερα από είκοσι χρόνια εμπειρίας στην αρτοζαχαροπλαστική, αποφασίζουν να κάνουν το μεγάλο βήμα. Έχοντας φύγει από τη Λιβαδειά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και κατοικώντας πλέον στην Αργυρούπολη, μεταφέρουν την παράδοση, τις γεύσεις και την αγάπη τους για το ποιοτικό φαγητό στην αθηναϊκή τους γειτονιά.
άθε συνταγή είναι ένα ταξίδι στις ρίζες
Στο Φρέσκο όλα είναι χειροποίητα. Το φύλλο ανοίγεται καθημερινά με μαεστρία στο μαγαζί, τα υλικά κόβονται και προετοιμάζονται εδώ – τίποτα δεν είναι έτοιμο ή κατεψυγμένο. «Αν δεν βρούμε τα σωστά υλικά, απλώς δεν το φτιάχνουμε», λένε οι ιδιοκτήτες με απόλυτο σεβασμό προς την ποιότητα.
Το φύλλο ανοίγεται καθημερινά με μαεστρία στο μαγαζί, τα υλικά κόβονται και προετοιμάζονται εδώ
Η τυρόπιτα, για παράδειγμα, γίνεται με βαρελίσια φέτα από μικρά τυροκομεία στη Βυτίνα και το Λιδωρίκι. Οι χορτόπιτες γεμίζονται με άγρια χόρτα από τη Βοιωτία και την Πελοπόννησο. Η κιμαδόπιτα απαιτεί μοσχαράκι από τον Ελικώνα – αν δεν το βρουν, δεν υπάρχει πίτα. Η γραβιέρα τους έρχεται από τη Νάξο, ενώ το ελαιόλαδο είναι αγνό, λακωνικό.
Η γκάμα είναι μεγάλη: τυρόπιτα, σπανακοτυρόπιτα και κολοκυθόπιτα με φέτα, καρότο και δυόσμο είναι ανάμεσα στις επιλογές που φεύγουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο κόσμος όμως αγαπάει τη μανιταρόπιτα με τρία είδη μανιταριών, λάδι τρούφας και πιπεριές, καθώς επίσης τη γαλατόπιτα και την μπουγάτσα με βελούδινη κρέμα, παραλλαγή της κλασικής του γαλακτομπούρεκου που φτιάχνουν.
Κάθε πίτα, εκτός από μερίδα, προσφέρεται σε ατομικό αλουμινένιο ταψάκι, για να την ψήσεις στο σπίτι σου όποτε θέλεις ή να την πάρεις έτοιμη προς κατανάλωση.
Θα βρεις επίσης μηλοπιτάκια και βουτήματα για τον καφέ, τα οποία βγαίνουν σε μικρή παραγωγή από το εργαστήριο αλλά και προϊόντα μικρών οικοτεχνιών από τη Χίο, τη Λιβαδειά, την Πελοπόννησο: ζυμαρικά, τραχανά, λαλάγγια, όλα εκλεκτά και διαλεγμένα με γνώμονα την ποιότητα.
Η Μελίνα και ο Νίκος δεν βλέπουν το Φρέσκο σαν απλό κατάστημα. Είναι μια προέκταση της γαστρονομικής κουλτούρας τους, των παιδικών τους χρόνων και του σεβασμού τους προς τον πελάτη. Η καθαριότητα και η συνέπεια είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες.
Φρεσκοψημένη μπουγάτσα που μοσχομυρίζει στο μαγαζί
Η γειτονιά τούς αγκάλιασε. Οι πελάτες επιστρέφουν ξανά και ξανά όχι μόνο για τη γεύση, αλλά και για τα χαμογελαστά πρόσωπα που συναντούν. Οι πίτες τους δεν είναι απλώς φαγητό. Είναι μνήμη, παράδοση και μια ένδειξη αγάπης.
ΦΡΕΣΚΟ
- Ιασωνίδου 39, Ελληνικό
- frescopites
- 6945899556
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.