Φωτογραφίες: Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Οι φούρνοι της Αθήνας που ξέρουν και από καλό καφέ

Οι φούρνοι της πόλης δεν ξεφουρνίζουν μόνο λιχουδιές όπως κρουασάν και ρολάκια, αλλά φροντίζουν και το κομμάτι του καφέ.

Είναι γεγονός ότι στην Αθήνα βρίσκουμε πια καινούργιους φούρνους με καλό ψωμί. Σίγουρα όχι σε όσες περιοχές θα θέλαμε, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν ξεχωρίσει κάποιες προσπάθειες που διευρύνουν τον χάρτη στην πόλη. Κι αυτές συμπυκνώνουν τον ρομαντισμό και την τεχνογνωσία των ανθρώπων που βρίσκονται από πίσω. Οι νέοι φούρνοι της πόλης, λοιπόν, που συχνά ορίζονται και ως bakeries, δεδομένου ότι ξεφουρνίζουν αρκετές λιχουδιές όπως κρουασάν, πίτες, κέικ και buns, φροντίζουν και το κομμάτι του καφέ.

Με λιγότερο διαθέσιμο χρόνο, είναι λογικό να επιλέγουμε μέρη που καλύπτουν περισσότερες ανάγκες. Έτσι, όταν αναζητάς καλό ψωμί είναι σχεδόν ανακουφιστικό να ξέρεις ότι θα βρεις μια εξίσου ποιοτική τυρόπιτα, ένα κέικ φτιαγμένο με αληθινές πρώτες ύλες, ένα bun κάρδαμου που θα έβρισκες σε ένα nordic style bakery και φυσικά έναν ποιοτικό καφέ.


Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Όταν άνοιξε τις πόρτες της το Kora Bakery (Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι), η Ιάνθη Μιχαλάκη και η Μαρία Αλαφούζου είχαν τη φαντασίωση του ιδανικού πρωινού: καφές και κρουασάν. Κάπως έτσι, συνδύασαν εξαρχής το κομμάτι του αρτοποιείου, φτιάχνοντας αποκλειστικά προζυμένια ψωμιά, με τα φρέσκα βιενουαζερί, δηλαδή καλής ποιότητας σφολιάτα από αληθινό βούτυρο κι έστησαν το πόστο του καφέ με 100% Arabica σε συνεργασία με τη Mr. Bean Coffee Company. Αυτό σημαίνει ότι με μία επίσκεψή σου, μπορείς να προμηθευτείς το ψωμί της εβδομάδας αλλά να φύγεις επίσης με ένα σακουλάκι brownie και cold brew.

Στο Τρομερό Παιδί (Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια) δίνουν σημασία στην πρώτη ύλη και αυτή τους η φιλοσοφία δε σταματάει μόνο στο ψωμί. Αν πάρουμε όμως ως δεδομένο ότι αυτό είναι η βάση όλων, η πραγματική ουσία, τότε αξίζει να αναφερθεί ότι εδώ το αλεύρι προέρχεται αποκλειστικά από ελληνικά σιτηρά του Πιπίνου Πυρροντζέλλου, μυλωνά πέμπτης γενιάς στην Καρδίτσα, και δεν περιλαμβάνει πρόσθετα. Επίσης, η ζύμωση γίνεται αποκλειστικά με φυσικό προζύμι, το οποίο χρησιμοποιείται και σε άλλα προϊόντα αρτοποιίας.

Εδώ, λοιπόν, αξίζει να ξεκινήσεις την ημέρα σου για να προμηθευτείς μπαγκέτα, τραγανή και αφράτη ταυτόχρονα, βουτυράτη τυρόπιτα ή σπανακόπιτα με φέτα Ναυπάκτου, παν σουίς με κρέμα ζαχαροπλαστικής και σταγόνες σοκολάτας και φυσικά το περιζήτητο κέικ με μέλι και λεμόνι. Το πρωινό σου θα κλείσει ευχάριστα μόλις περάσεις και από το πόστο του καφέ, όπου συνεργάζονται με την εταιρεία Kawa.


Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Το Kick έκανε την εμφάνισή του στην Κυψέλη το 2020 και κέρδισε αμέσως το κοινό του χάρη στον ποιοτικό καφέ AREA51 αλλά και τα σπιτικά σνακς που περιλάμβαναν αρκετές vegan επιλογές. Σχεδόν τρία χρόνια μετά, ο δραστήριος πολυχώρος που ταίριαξε τις εξόδους μας για brunch με ένα shop in a shop που φιλοξενεί μικρά ανεξάρτητα brands, επεκτάθηκε. Στο Flake (Σποράδων 24, Κυψέλη), που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, ζυμώνονται και ψήνονται καθημερινά προζυμένια καρβέλια, φοκάτσια, αλλά και γλυκές λιχουδιές όπως η babka με φιστίκι Αιγίνης. Για τον καφέ μάλλον δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα αφού και σε αυτό το εγχείρημα βρίσκουμε AREA51.

Βουτυρένια κρουασάν, φανταστικό βάσκικο cheesecake, carrot cake, brownie, μπριός, χειροποίητη granola, σάντουιτς με τη δική τους φοκάτσια με κολοκύθι, μοτσαρέλα και πέστο λιαστής ντομάτας και μονοποικιλιακός καφές από το Anana, που αλλάζει ανά περίοδο, πλαισιώνουν τα καρβελάκια και το ψωμί του τοστ στον Μονόκερο (Φαίδρου 4). Ο Γιώργος Χατζηιωαννίδης αγαπάει ιδιαίτερα τις πίτες, έτσι εδώ βρίσκεις καθημερινά μπατζίνα κολοκύθι και τραχανόπιτα. Το κουλούρι Θεσσαλονίκης, το πιο τίμιο πρωινό σνακ, έχει επίσης την τιμητική του και ξεφουρνίζεται ολόφρεσκο.

Η νεότερη άφιξη στο Παγκράτι ακούει στο όνομα Batard (Πύρρωνος 23).Το micro-bakery ανήκει σε δύο σεφ, τον Δήμο Μπαλόπουλο και τον Γιώργο Κηρύκο, οι οποίοι συνεργάζονται αρκετά χρόνια και το ψωμί είναι κάτι που δουλεύουν διαχρονικά στα projects τους. Εκτός από το ψωμί, πειραματίζονται με λαχταριστές συνταγές σε μπριός και ξεφουρνίζουν babka, cinnamon roll, banana bread, καθώς επίσης πίτσα και σάντουιτς. Έπειτα έρχεται ο καλός καφές, με συνεργασία με το The Roosters, από όπου επιλέγουν βραζιλιάνικο χαρμάνι.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Exit mobile version