Στο Batard, τον νέο φούρνο στο Παγκράτι, δύο σεφ ζυμώνουν ψωμιά
Ο Δήμος Μπαλόπουλος και ο Γιώργος Κηρύκος άνοιξαν ένα microbakery για να φτιάχνουν όσα αγαπούν, με βάση τις ζύμες.
- 16 ΣΕΠ 2025
Δέκα μέρες μετράει το Batard ανοιχτό και παρόλο που η ομάδα του νέου micro-bakery ψάχνει να βρει τα πατήματά της, οι κάτοικοι της πόλης σπεύδουν για δοκιμές. Ο καινούργιος φούρνος του Παγκρατίου άνοιξε στην οδό Πύρρωνος (εκεί που βρισκόταν το Φίλινγκς του Αλέξανδρου Κονιάρη), λίγα βήματα μακριά από την πλατεία Βαρνάβα.
Οι ιδιοκτήτες του είναι και σεφ – ο Δήμος Μπαλόπουλος και ο Γιώργος Κηρύκος συνεργάζονται αρκετά χρόνια και το ψωμί είναι κάτι που δουλεύουν διαχρονικά στα projects τους. Τώρα, θέλησαν να κάνουν αυτό που τους ευχαριστεί περισσότερο, ένα πρωινό εργαστήριο όπου θα μπορούν να χαίρονται με το να δημιουργούν και να προσφέρουν στον κόσμο τη δική τους «αλήθεια» και όχι μία τελειότητα.
Το όνομα («μπάσταρδος» στα γαλλικά) εκπροσωπεί και τη φιλοσοφία τους, καθώς δεν πρόκειται για έναν φούρνο αμιγώς γαλλικό, αλλά για ένα εργαστήριο με τη δική τους ταυτότητα.
Τον Δήμο Μπαλόπουλο τον γνωρίζω καιρό, έχω φάει νόστιμα από τα χέρια του και η προσέγγισή του στη μαγειρική – πάντα με ταπεινότητα – με βρίσκει απολύτως σύμφωνη. Ξέρω ότι αγαπά τις καλές πρώτες ύλες και έχει μάθει να τις αναζητά.
Το Batard είναι πρωτίστως εργαστήριο. Η βιτρίνα του είναι μικρή, το νόημα δεν είναι να εντυπωσιάσει με το design αλλά να τροφοδοτεί καθημερινά – αρχικά τη γειτονιά και στη συνέχεια τους περαστικούς – με φρέσκο ψωμί. Έπειτα έρχεται ο καλός καφές, με συνεργασία με το The Roosters, από όπου επιλέγουν βραζιλιάνικο χαρμάνι, και μετά τα υπόλοιπα συνοδευτικά, γλυκά και αλμυρά.
Δύο είδη ψωμιού κυκλοφορούν μέχρι στιγμής, ένα κλασικό κι ένα πολύσπορο, 48ωρης ωρίμανσης και με δικό τους φυσικό προζύμι. Προμηθεύονται ελληνικά άλευρα από το Κτήμα Αθανασόπουλου στη Ναύπακτο, από δίκοκκο σιτάρι, αλλά και γαλλικά. Σύντομα θα αποκτήσουν τη δική τους σφολιατομηχανή, ώστε να παρασκευάζουν τα προϊόντα τους, πάντα με γνώμονα την καλή πρώτη ύλη και τη σωστή τεχνική. Αυτές οι δύο προϋποθέσεις, συν οι πολλές εργατοώρες, κάνουν και τη διαφορά στο αποτέλεσμα (και το τελικό κόστος).
Τα μπριός αποτελούν με τη σειρά τους ένα αγαπημένο κομμάτι στο Batard, είτε με αυγά σκραμπλ, τσένταρ και μπέικον είτε γεμισμένα με πραλίνα ή lotus biscoff· μαζί με babka, cinnamon roll, banana bread, και όλα αυτά που έχουμε αγαπήσει τα τελευταία χρόνια.
Βρίσκεις επίσης πίτσα με ζυμάρι αργής ωρίμανσης και σάντουιτς, όπως το κλασικό BLT, αλλά και με πιο πληθωρικούς συνδυασμούς, όπως σαλάμι Δράμας, γκοργκοντζόλα, καραμελωμένο κρεμμύδι και σάλτσα ρομέσκο.
Στο Batard, οι δύο σεφ νιώθουν ελεύθεροι να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, έτσι περιμένουμε νόστιμες συνταγές σε ζύμες. Πλέον, η τάση των micro-bakeries είναι αξιοσημείωτη στην Αθήνα, με τις περισσότερες αφίξεις να αφορούν φούρνους και μάλιστα από μάγειρες. Οι κάτοικοι της πόλης τους έχουν αγκαλιάσει, ο κόσμος εκπαιδεύεται όλο και περισσότερο και ο πήχης ανεβαίνει.
BATARD
- Πύρρωνος 23, Παγκράτι
- 2107518573
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.