
Πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα
- 31 ΙΟΥΛ 2025
Για τους περισσότερους, ο Αύγουστος είναι ο μήνας που μηδενίζει το κοντέρ. Η στιγμή που εγκαταλείπουν τον αστικό ιστό για να βρεθούν σε νησιά, χωριά και παραλίες. Για άλλους, όμως, είναι ο μήνας της επιστροφής – η εποχή που η Αθήνα ανασαίνει, οι ρυθμοί πέφτουν και η πόλη μοιάζει πιο φιλική.
Όποια κι αν είναι η δική σου εκδοχή του Αυγούστου, η Αθήνα παραμένει ζωντανή και έχει ακόμα μαγαζιά που αξίζει να ανακαλύψεις. Μαγαζιά που μας κρατούν συντροφιά, έστω και μέχρι να κλείσουν κι αυτά για λίγες μέρες διακοπών.
Ένα από αυτά είναι το Via Maris (Μύκονος 10), το low key wine & vermouth bar που ενδείκνυται για παρεΐστικες εξόδους και κουβέντες. Το στήσιμό του ενισχύει την αίσθηση του μοιράσματος, ενώ οι μεσογειακές γεύσεις αποκτούν χαρακτήρα μέσα από διακριτικά αλλά ουσιαστικά μπαχαρικά. Ο κατάλογος χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες – aperitivo, crudo & cold, και hot – και σε προσκαλεί να εξερευνήσεις την κάθε μία.
Από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα, αξίζει να δοκιμάσεις τις καυτερές πιπεριές Κρήτης με τουρσί και φέτα, το σαλάμι Λευκάδος με ελαιόλαδο και μαύρο πιπέρι, την gorgonzola με μαρμελάδα φρούτων και μαυροκούκι. Αν προτιμάς κάτι πιο «θαλασσινό», το σασίμι ψαριού με καπνιστό σπαράγγι, φρέσκο τζίντζερ και urfa aguachile είναι μια ωραία επιλογή. Μην παραλείψεις τα τορτελίνι με ανθότυρο, ελαιόλαδο και ζωμό γαρίδας.
Αν το βράδυ θέλεις μια casual έξοδο, πίτσα και spritz είναι ο πιο καλοκαιρινός συνδυασμός που μπορείς να κάνεις. Η Valtezziana 2.0 (Βαλτετσίου 41) φημίζεται και για τα δύο, αλλά αν θέλεις μια μικρή γαστρονομική απόλαυση, προτίμησε μια Marinara με πλούσια, απλή γεύση και συνόδευσέ τη με ένα δροσερό λευκό κρασί. Δεν χρειάζονται πολλά για να περάσεις καλά.
Και αν κάτι σου λείπει τον Αύγουστο στην πόλη, είναι εκείνη η αίσθηση της ταβέρνας που έχεις συνηθίσει να βρίσκεις στις διακοπές σου. Αυτή την αίσθηση θα τη βρεις στον Μίστερ Λουκιδέλη (Γ. Παπανδρέου 81), στη Νέα Φιλαδέλφεια. Από το 1932, η οικογενειακή του κουζίνα σερβίρει πιάτα που μυρίζουν χωριό: ντολμαδάκια, μυκονιάτικη τυρόπιτα, χορτόπιτα, κεφτεδάκια, σαλιγκάρια, πατάτες τηγανητές που θυμίζουν εκείνες που έφτιαχνε η γιαγιά στο παλιό τηγάνι.
Όλα σερβιρισμένα σε έναν χώρο που διατηρεί αυθεντική την αίσθηση της γειτονιάς.
Και καθώς οι τιμές γύρω μας ανεβαίνουν, υπάρχουν ακόμη κάποια μαγαζιά που επιμένουν στη λιτή, ανεπιτήδευτη φιλοξενία τους. Ο Ταύρος ίσως να μην είναι η χιπ πιάτσα της πόλης, αλλά στο Κοχύλι (Λεωφόρος Ειρήνης 17 & Ελένης 32) θα νιώσεις πως βρίσκεσαι σε παραλιακή ταβέρνα. Θα φας φρέσκα θαλασσινά και ψαρικά, θα πιεις χύμα κρασί χωρίς πολλά πολλά, και θα καταλάβεις πως υπάρχουν ακόμα γωνιές στην Αθήνα που μιλούν μια άλλη, πιο αυθεντική γλώσσα.
Ακόμα κι αν η πόλη δεν έχει αδειάσει τελείως, οι ρυθμοί της έχουν σίγουρα αλλάξει. Και κάπως έτσι, ο Αύγουστος γίνεται η πιο ήρεμη, απλή, όμορφη εκδοχή της Αθήνας.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.