ΓΕΥΣΗ

Τι ξεχωρίζουμε για καφέ, φαγητό, ποτό τη φθινοπωρινή σεζόν στην Αθήνα

Εστιατόρια, μπαρ, φούρνοι που έχουν ήδη ανοίξει ή έρχονται σύντομα στην πόλη μέχρι τον χειμώνα.

Έχουμε παραχωρήσει προ πολλού την οποιαδήποτε τυπικότητα στην άνεση και την απλότητα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα περισσότερα νέα concepts στην Αθήνα είναι πιο συμπυκνωμένα και μάλιστα από ανθρώπους που έχουν διανύσει αρκετά χιλιόμετρα στην εστίαση, γνωρίζοντας πια τι θέλει ο κόσμος.

Στο Γκάζι, το Mirlo αποτίει φόρο τιμής στο street food χωρίς να ξεχνά ποτέ το στίγμα του τόπου. Ανατολή, Μεσόγειος, λίγο από τη μνήμη του Feyrouz, λίγο από την καρδιά των μαγείρων που βρίσκονται στην κουζίνα.

Πίσω από το εγχείρημα βρίσκουμε μια σύμπραξη με γαστρονομικό αποτύπωμα: ο Αντρέας Κιλτσικσής, γνωστός από το Feyrouz, συναντά τον Βασίλη Χαμάμ (Poster, Θεσσαλονίκη) και τον Αντρέα Νικολόπουλο. Στήνουν μια καντίνα που δεν μοιάζει με καμία άλλη, με πιάτα που αποθεώνουν τη φωτιά και το χειροποίητο – από μοσχαρίσιο συκώτι και κοτόπουλο στο μαγκάλι, μέχρι κοντοσουβλάκι και ψητή πατάτα με χαρίσα, όλα πλαισιωμένα από κρασιά ήπιας παρέμβασης.

Στη Γλυφάδα, το Pino φέρνει τη ζεστασιά και τη φινέτσα της ιταλικής κουζίνας. Ο Luca Piscazzi και η Charlotte Luykx δημιούργησαν ένα εστιατόριο που αποτυπώνει την “Tradizione Romana”, με πιάτα που τιμούν τη ρωμαϊκή κουζίνα. Με εμπειρία δεκαπέντε ετών σε εστιατόρια με αστέρια Michelin, ο Piscazzi καταφέρνει να παντρέψει την αυθεντικότητα με ένα φιλόξενο περιβάλλον που θυμίζει τραπέζι φίλων.

Στο Γκάζι, το Mirlo αποτίει φόρο τιμής στο κεμπάπ και είναι η πιο ενδιαφέρουσα άφιξη μέσα στο καλοκαίρι. /News247.gr/Σταύρος Διοσκουρίδης

Τα micro-bakeries ξεπηδούν τόσο γρήγορα που δεν τα προλαβαίνουμε, αλλά το Batard στο Παγκράτι είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες αφίξεις. Οι σεφ Δήμος Μπαλόπουλος και Γιώργος Κηρύκος, με μακρά συνεργασία, έστησαν ένα πρωινό εργαστήριο στην οδό Πύρρωνος, εκεί όπου άλλοτε βρισκόταν το Filings. Το micro-bakery τους δουλεύει με αλήθεια και όχι με τελειότητα, προσφέροντας ζυμώματα που κερδίζουν τον κόσμο της γειτονιάς.

Στα Εξάρχεια, το Alouatou από τους Στέφανο Κουρή, Σπύρο Γαβάθα και Χάρη Καπλανίδη τιμά τη ζύμη σε κάθε εκδοχή – ψωμιά, τσιαπάτες, πίτες και πίτσα ρομάνα – σε συνδυασμό με speciality καφέ και premium ροφήματα. Το βράδυ, ο χώρος μεταμορφώνεται σε παρεΐστικο spot με λίγα αλλά προσεκτικά πιάτα, κρασί και spirits.


Στις τελευταίες αφίξεις που μας άρεσαν έρχεται να προστεθεί και το Μηδέν Οκτώ, με ζύμες, καφέ και spritz, που άνοιξε στη θέση του παλιού Tarantella στο τέρμα της Αιμιλίου Βεάκη στο Περιστέρι.

Δεν έχουν σταματημό οι νέες προσθήκες στην Κυψέλη. Ο Άτλας παρουσιάζεται μέσα από speciality καφέ, comfort φαγητό και μια urban αισθητική που ταιριάζει απόλυτα στη γειτονιά. Δίπλα του, το ¡Topa! από την ομάδα του Oinoscent στήνει ένα στέκι με ψυχή καφενείου, μικρά πιάτα εμπνευσμένα από την Κρήτη και τη Χώρα των Βάσκων, βερμούτ, κρασιά, μηλίτες και αποστάγματα.

Το Τέλειον ξαναδίνει ζωή στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο της Κυψέλης, αυτή τη φορά ως audiophile bar. Με ξύλινες βιτρίνες, μαρμάρινα πατώματα και μουσική από βινύλια, φιλοξενεί την Πόπη Σεβαστού πίσω από την μπάρα με κατάλογο που δίνει έμφαση στο ισορροπημένο ποτό. Το 50/50 Martini με Tanqueray No. Ten και το New York Rum Sour με λικέρ μπανάνας είναι μόνο δύο από τις δημιουργίες που αξίζει να δοκιμάσει κανείς.

Στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Ερμού 98, ανοίγει τις πόρτες της η Ταβέρνα της Ερμού, με πλακόστρωτη αυλή και ζεστή ατμόσφαιρα. Εδώ, η παράδοση αποκτά νέα πνοή μέσα από τη ματιά του culinary director της ERGON, Παναγιώτη Ξάνθη, που με σεβασμό και λεπτομέρεια ξαναφέρνει στο τραπέζι παλιές συνταγές και κλασικές αναφορές της αθηναϊκής κουζίνας.

Νέο κεφάλαιο και για το Καφενείο στο Κολωνάκι, υπό την καθοδήγηση της ομάδας του Brunello και σεφ την Κυριακή Φωτόπουλου. Το μεσημέρι παραμένει πιστό στον ρόλο του ως μαγειρείο με φαγητά κατσαρόλας, ενώ το βράδυ αποκτά χαρακτήρα bistrot, με μεζέδες, πιάτα για μοίρασμα και κρασιά.

Τα micro-bakeries ξεπηδούν τόσο γρήγορα που δεν τα προλαβαίνουμε, αλλά το Batard στο Παγκράτι είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες αφίξεις. /Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

«Κάθε γειτονιά της Αθήνας έχει και από μια ενδιαφέρουσα άφιξη αυτό τον Σεπτέμβρη και εμείς είμαστε εδώ για να σε ενημερώσουμε πρώτοι για το τι ανοίγει», λέει ο Δημήτρης Κουπριτζιώτης, ο οποίος συγκεντρώνει μοναδικά νέα.

Ας ξεκινήσουμε με το Κολωνάκι και το Deka. Στην οδό Πλουτάρχου στο Κολωνάκι, εκεί όπου μέχρι πρόσφατα υπήρχε ένα παλιό μίνι μάρκετ, γεννήθηκε το νέο πρότζεκτ των Αναστάση Μπεχράκη και Δημήτρη Λουκίδη που δανείζεται το όνομα από τον αριθμό της διεύθυνσης και το μετατρέπει σε συμβολισμό, με «δέκα» κρασιά, cocktails και πιάτα υπό την επιμέλεια του σεφ Μάριου Χαούσου, σε έναν χώρο σχεδιασμένο από την αρχιτέκτονα Τζωρτζίνα Ερωτοκρίτου που συνδυάζει την κοσμοπολίτικη αύρα του παλιού Κολωνακίου με τη φινέτσα του σύγχρονου μοντερνισμού.


Περισσότερο από ένα all day bar, το Deka λειτουργεί σαν τόπος συνάντησης όπου η τέχνη αποκτά ενεργή παρουσία και κάθε επίσκεψη μετατρέπεται σε εμπειρία, προσφέροντας στον σημερινό επισκέπτη ποιότητα, αισθητική, ουσία και –το σημαντικότερο– τη δυνατότητα να απολαύσει καλό φαγητό, εκλεκτό ποτό και να κερδίσει αληθινό χρόνο.

Συνεχίζουμε λίγο πιο κάτω, στα Εξάρχεια και συγκεκριμένα στην Φειδίου με το Don’t be a dick, μια πιτσαρία με ντισκομπάλα που φέρνει στην περιοχή την έννοια του soft clubbing. Από τις 6 το απόγευμα μέχρι τη 1 (και πιο αργά τα Σαββατοκύριακα), σερβίρει ωραία απεριτίφ, προσεγμένα ποτά και πίτσα, με soundtrack από italo disco, space disco, funky groovy και πού και πού jazz. Το highlight κρύβεται στο υπόγειο: το The Toilet Room, ένας χώρος ντυμένος ολόκληρος με ροζ πλακάκι, φόρος τιμής στο Κουρδιστό Πορτοκάλι του Κιούμπρικ. Γίνεται ήδη ένας μικρός χαμός και ίσως φταίει η τόσο χαλαρή του ατμόσφαιρα.

Περνάμε απέναντι στο ιστορικό κέντρο, στην Πραξιτέλους όπου βρίσκουμε τo Barθelona, το νέο all day στέκι τριών φίλων, που ήδη μαζεύει κόσμο για καφέ, σαντουιτσάκια και ομελέτες ως το μεσημέρι, ενώ μετά παίρνουν σειρά tapas, μπρουσκέτες και pinsas με ισπανικό χαρακτήρα.

Ένας urban funky χώρος με μαροκινά πλακάκια, soul και alternative μουσικές, θα φιλοξενεί και πάρτι μερικές φορές τον μήνα. Λίγο πιο πάνω στην Πανόρμου βρίσκεται το Kanenas, που με πολύ απλά «συστατικά» φιλοδοξεί να μαζέψει τον κόσμο της γειτονιάς και όχι μόνο για ποτό και socializing.

Τα νέα μαγαζιά που περιμένουμε

Αργεί ακόμα αλλά ακούγεται καιρό, οπότε το αφήνουμε κι αυτό εδώ. Νέο εγχείρημα στο Παγκράτι ετοιμάζουν οι Περικλής Κοσκινάς και Μάριος Κοροβέσης (Cookoovaya Αθήνα - Αντίπαρος) με τους Γιάννη Λουκάκη και Σπύρο Πεδιαδιτάκη (Άκρα). /Oneman.gr / Ανδρέας Σιμόπουλος

Θα ξεκινήσουμε με το μαγαζί που ο Κουπριτζιώτης περιμένει με ανυπομονησία να ανοίξει και δεν είναι άλλο από το Ντίβα στο Κολωνάκι. Έρχεται με bistrot/gastrobar λογική, υπό την καθοδήγηση του σεφ Δημήτρη Κατσάνου στην κουζίνα και της ομάδας του Etiquette στο bar, προτείνοντας sharing πιάτα και κλασικά ποτά σε μια εντυπωσιακή μπάρα. Πίσω από το εγχείρημα, μια δυνατή ομάδα με τον Θάνο Τσουνάκα, τον Ηλία Μπογδάνο, τον Βασίλη Ιατρού και τον Γιώργο Στενό, υπόσχεται να δώσει στη γειτονιά ένα νέο στέκι.

Και μιας και μιλάμε για μπαρ, σε λίγο καιρό θα ανοίξει το πρώτο Japanese cocktail bar. Το Ichigo Ichie στην Αγίου Μάρκου 38 είναι το νέο Japanese cocktail bar που φέρνει στην Αθήνα τη φιλοσοφία «κάθε στιγμή μοναδική», μέσα από ice carving shows, τελετές τσαγιού, ιαπωνικά finger food, pinsas και cocktails εμπνευσμένα από την έννοια nakama «ένας για όλους και όλοι για έναν», με μενού που επιμελούνται φίλοι και συνεργάτες από τον χώρο της γαστρονομίας και του bartending, ενώ DJs δίνουν τον παλμό κάθε βραδιά.

Πίσω από το εγχείρημα βρίσκονται πέντε κορυφαίοι επαγγελματίες: ο σεφ Ιωακείμ Καραντουμάνης, με εμπειρία στην ιαπωνική κουζίνα, ο Άγγελος Λίλο με background concierge σε Λονδίνο και Μύκονο, ο Σπύρος Μπινιάλας με δεκαετή πορεία στην εστίαση, ο bartender Άγγελος Νότης (Fogcutters) και η Νικολέτα Λίτσα, με ειδίκευση στο fine drinking – μια ομάδα που υπόσχεται εμπειρίες που δεν θα επαναληφθούν ποτέ με τον ίδιο τρόπο.


Πάμε τώρα στο φαινόμενο pizza-spritz. Λίγο πιο πάνω στη Δραγατσανίου γίνεται μια μικρή πιάτσα και εκεί προστίθεται το νέο project του ομίλου Γιγουρτάκη με DJ sets και pizza. Το όνομά του Dr. 8. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται το PAF (Pizza – Aperitivo – Focaccia) το οποίο θα ανοίξει στην πλατεία Βαρνάβα και συστήνει ένα all day concept που ξεκινά με καφέ και φοκάτσια το πρωί και συνεχίζει με ναπολιτάνικες πίτσες μακράς ωρίμασης και απεριτίφ το βράδυ. Στην κουζίνα υπογράφει ο pastry chef Χρήστος Σαραντινόπουλος (Σπονδή), στη λίστα ποτών η Πόπη Σεβαστού, ενώ πίσω από το project βρίσκονται ο Κωνσταντίνος Σοφρώνης και η Χαρούλα Μπαλτσόγια.

Spritz μάθαμε ότι θα σερβίρει και το νέο project της ομάδας του Armando pizzeria στον ίδιο πεζόδρομο λίγο πιο πάνω αλλά και το τεράστιο κτίριο δίπλα από το Αγροτικό στο Περιστέρι. Επιστέφουμε κέντρο και συγκεκριμένα στη Δραγατσανίου όπου αναμένουμε από την ομάδα του Bless me Father ένα concept με ζύμες, κρασί και cocktail που όμως αντί για ιταλικό θα έχει γαλλικό προσανατολισμό.

Αργεί ακόμα αλλά ακούγεται καιρό, οπότε το αφήνουμε κι αυτό εδώ. Νέο εγχείρημα στο Παγκράτι ετοιμάζουν οι Περικλής Κοσκινάς και Μάριος Κοροβέσης (Cookoovaya Αθήνα – Αντίπαρος) με τους Γιάννη Λουκάκη και Σπύρο Πεδιαδιτάκη (Άκρα).

Φεύγουμε λίγο από το κέντρο και πάμε προς Ηλιούπολη. Η ομάδα του Naked Athens με επικεφαλής τον Θάνο Κριμπούρα δίνει ξανά πνοή σε ένα ιστορικό μαγαζί της περιοχής, το Garage. Το Yesterday’s ανοίγει στην Ηλιούπολη ως ένα retro–modern all day bar όπου η νοσταλγία συναντά το σήμερα, με speciality coffee και micro bakery το πρωί, πίτσες και comfort bites στη συνέχεια και cocktails με vintage χαρακτήρα το βράδυ.

Τέλος, δύο νέα που μας χαροποίησαν πολύ είναι πρώτον η επιστροφή του 42 (έναν χρόνο και κάτι μετά το κλείσιμο του), από τον Σπύρο Κερκύρα (όχι όμως στο κέντρο αλλά στο Κολωνάκι) και δεύτερον, η μεταμόρφωση του θρυλικού Cafe Cafe στο Περιστέρι σε Offline. Το τελευταίο ανοίγει σε λίγες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.