
Πού θα φας το πιο νόστιμο κεμπάπ στην Αθήνα
- 22 ΟΚΤ 2025
Η επιλογή του κρέατος, η αναλογία του με το λίπος, η τεχνική ζυμώματος, τα μπαχαρικά και το πώς θα περαστεί στη σούβλα, είναι σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν το πόσο ζουμερό και νόστιμο θα γίνει το κεμπάπ.
Τα αφράτα αυτά μπιφτέκια, με καταγωγή από την Ανατολή έχουν αρκετές παραλλαγές ως προς την παρασκευή τους. Το σίγουρο είναι ότι ταιριάζουν τέλεια με ζεστές πίτες, σάλτσες, όπως γιαουρτλού, καυτερές πιπεριές, δροσιστικές ντομάτες και φρέσκο κρεμμύδι.
Το λαχταριστό κεμπάπ του Tomas
Το κεμπάπ του Τόμας είναι από τα καλύτερα της Αθήνας. Προερχόμενος από την Αρμενία, το 1985 άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην οδό Θ. Βρεσθένη στον Νέο Κόσμο για να μεταφερθεί το 1988 στη Σαρκουδίνου 43 όπου έμεινε για 29 χρόνια. Από το 2016, ο Τόμας βρίσκεται λίγο πιο κάτω, στον αριθμό 49, εκεί δηλαδή που τον βρίσκουμε και σήμερα.
Το κεμπάπ του φτιάχνεται αποκλειστικά από αρνί και μοσχάρι, ενώ στο μείγμα μπαίνει απλώς λίγο αλάτι και στο τυλιχτό με πίτα βάζει μόνο ντομάτα και κρεμμύδι. Φυσικά, υπάρχει και η μερίδα, με τα αφράτα κεμπάπ να συνοδεύονται από ζεστές πίτες, ντομάτες περασμένες από τα κάρβουνα και λεπτοκομμένο κρεμμύδι με μαϊντανό για να σπάσει η αψάδα. Στα χρόνια που πέρασαν, λίγες ήταν οι προσθήκες που έγιναν στο μενού, όπως κοτόπουλο και σουτζούκι, με το μυστικό να είναι πάντα η ποιότητα και η καλή πρώτη ύλη.
TOMAS KEBAB
- Μήτρου Σαρκουδίνου 49, Αθήνα
- 2109015981
Στον Αβραάμ στη Δραπετσώνα
Ένα από τα ιστορικά μαγαζιά της περιοχής, αφού ξεκίνησε το 1938 με το φημισμένο καυτερό σουτζούκι του. Ο Πόντιος Αβράαμ Σαββίδης μετέδωσε τη μαεστρία και την τέχνη του στη νέα γενιά και παρόλο που το σουβλατζίδικο έχει αλλάξει πλέον χέρια, παραμένει μια cult αναφορά σε περασμένες εποχές.
Το κεμπάπ του είναι πληθωρικό και αν το προτιμήσεις σε μερίδα, συνοδεύεται από μία μεγάλη πίτα, ντομάτα ψημένη, πιπεριά Φλωρίνης, κρεμμύδι και πατάτες τηγανητές. Αν πας μέχρι εκεί, δοκίμασε και το «μαύρο» του, που δεν είναι άλλο από το σουτζούκι για το οποίο έγινε γνωστός.
ΑΒΡΑΑΜ
- Σωκράτους 3, Δραπετσώνα
- 2104615841
Ο Σέρκος στην Κοκκινιά
Το αφράτο, αρμένικο κεμπάπ του Σέρκου μετράει 50 χρόνια στην Κοκκινιά, με την επόμενη γενιά να παραμένει πιστή στις αξίες του δημιουργού του. Το κεμπάπ δεν έχει πολλά – πολλά, μόνο αλάτι και πιπέρι, ό,τι χρειάζεται δηλαδή το μείγμα του αρνίσιου και μοσχαρίσιου κιμά. Αφράτες πίτες, ντομάτες και κρεμμύδι ολοκληρώνουν τη μερίδα.
ΣΕΡΚΟΣ
- Ίωνος Δραγούμη 39-41, Πειραιάς
- 2104928297
Ο Αιγύπτιος στην Ηλιούπολη
Θα πας για τα τραγανά φαλάφελ, τις μαλακές πίτες που ψήνονται στα κάρβουνα και τα κίμπε που μοιάζουν με τηγανητά κεφτεδάκια και είναι γεμιστά με κιμά, πλιγούρι και κουκουνάρι. Μετά τα πρώτα πιάτα όμως, σειρά στον Αιγύπτιο έχουν τα κρεατικά. Το σουβλάκι μοσχάρι είναι πεντανόστιμο και το κοτόπουλο ζουμερό, αλλά αν σου αρέσει το κεμπάπ, εδώ προσθέτουν λίγο αρνίσιο κιμά για γεύση και λιπαρότητα και το πλάθουν λεπτό και φίνο.
ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ
- Θράκης 58, Ηλιούπολη
- 2109953851
Οικονομικά και νόστιμα στο Hayat
Ο Σεΐτ επέλεξε τα Εξάρχεια για να ανοίξει το μικρό του εστιατόριο στην Ιπποκράτους. Στο Hayat μπορείς να δεις το δημιουργικό κομμάτι της μαγειρικής στην κουζίνα, καθώς όλα φτιάχνονται εδώ. Μην ψάχνεις για περίτεχνη σάλα, αφού το ζητούμενο είναι να κάνεις μία στάση για νόστιμο και οικονομικό φαγητό και να συνεχίσεις τον δρόμο σου.
Εδώ, φτιάχνουν τα ζυμάρια τους συνταγές όπως το λαχματζούν και οι γκιοζλεμέδες, περνούν το κρέας για το κεμπάπ στις σούβλες, φτιάχνουν τις γεμίσεις και οτιδήποτε άλλο χρειάζονται. Βρίσκεις, μεταξύ άλλων, τη δική τους πικάντικη ezme που ταιριάζει με όλα, το παραδοσιακό κουρδικό Iscli kofte, που είναι κεφτέδες από πλιγούρι γεμιστοί με μοσχαρίσιο κιμά, καρύδια και μπαχαρικά, καυτερό Άδανα κεμπάπ σε χειροποίητη πίτα, παστουρμαδόπιτα και – για το τέλος – κιουνεφέ.
HAYAT
Στον Νότη για κεμπάπ γιαουρτλού
Η ύπαρξή του κάθε άλλο παρά μυστικό είναι: με περισσότερες από 2.500 κριτικές στο Google και βαθμολογία 4,9, ο «Νότης» αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς. Για τους κατοίκους των γύρω περιοχών, είναι το comfort food τους για πάνω από δύο δεκαετίες.
Όχι κι άδικα αφού εδώ όλα είναι φρέσκα και χειροποίητα. Ο κατάλογος έχει ποικιλία αλλά αν πρέπει να δοκιμάσεις κάτι αυτό είναι το γιαουρτλού κεμπάπ που σερβίρεται με λεπτές κούρδικες πίτες, ψητή πράσινη πιπεριά και μια τηγανιά πατάτες.
ΝΟΤΗΣ
- Ηλιακό Χωριό, Πεύκη
- 2106142514
Στο Mirlo για κεμπάπ και κρασί
Πίσω από το νεοσύστατο εγχείρημα βρίσκουμε μια σύμπραξη ανθρώπων με ιδιαίτερο γαστρονομικό αποτύπωμα: ο Αντρέας Κιλτσικσής, γνωστός από το αγαπημένο Feyrouz, συναντά τον Βασίλη Χαμάμ (Poster, Θεσσαλονίκη) και τον Αντρέα Νικολόπουλο.
Το μενού είναι χωρισμένο ανάμεσα στην παράδοση και τον πειραματισμό. Το γιαουρτλού κεμπάπ με πρόβειο κρέας και χειροποίητη πίτα που λιώνει στο στόμα, ανήκει στην πρώτη κατηγορία αλλά θα βρεις κι άλλα ενδιαφέροντα πιάτα. Στο πλάι υπάρχει πάντα και το κατάλληλο ποτήρι με κρασιά ήπιας παρέμβασης (Τάτσης, Τετράμυθος, Σκλάβος), επιμελημένα από τον Perry Παναγιωτακόπουλο (Winekiosk).
MIRLO
- Ελασιδών 5, Αθήνα
- 2161004220
Άδανα κεμπάπ στο Konak
Η ιστορία του Abdulah Turkmenoglou, Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα, που βρέθηκε πριν από 8 σχεδόν χρόνια στον Έβρο, δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τις πολλές των ανθρώπων που αναγκάζονται να αφήσουν τον τόπο τους και να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή. Τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια, τον βρίσκει κανείς να δουλεύει ακούραστα στο εστιατόριό του στον Άγιο Δημήτριο.
Στο Konak, ο Apo – όπως επέλεξε να είναι το χαϊδευτικό του – μαγειρεύει αυθεντικές ανατολίτικες συνταγές – φτιάχνοντας τα πάντα από την αρχή. Το μενού είναι πλούσιο: πίτες ψημένες στον ξυλόφουρνο, ορεκτικά, σαλάτες, κεμπάπ, μερίδες, γλυκά και ποτά. Ο πρωταγωνιστής όμως δεν είναι άλλος από το Άδανα κεμπάπ.
Εδώ, φτιάχνεται με 75% αρνί και 25% λίπος, πιο ελαφρύ από αυτό που θα δοκίμαζες στην Τουρκία, με πιπεριές Φλωρίνης και καυτερή πιπεριά. Κρέας και λίπος ψιλοκόβονται με το zırh (το ίδιο μαχαίρι mezzaluna που χρησιμοποιείται για το εζμέ) και δουλεύονται για κάμποσα λεπτά. Για όσους προτιμούν κάτι πιο ήπιο, υπάρχει το Ούρφα, χωρίς το καυτερό στοιχείο.
KONAK
- Γκιώνη 12, Άγιος Δημήτριος
- 6974777099
Η σταθερή αξία του κυρ Αρίστου
Εδώ, η τέχνη του κεμπάπ έφτασε στο Παλαιό Φάληρο από τη Σμύρνη. Ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανός και πάπρικα είναι τα υλικά που περιλαμβάνουν τα τυλιχτά και πέρα από το κλασικό κεμπάπ, μπορείς να δοκιμάσεις κοτόπουλο και προβατίνα. Κι αν είσαι λίγο παραπάνω μερακλής, στον Κυρ Αρίστο προσφέρουν παστουρμά και σουτζούκι κομμένα στο χέρι.
ΚΥΡ ΑΡΙΣΤΟΣ
- Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο
- 2109822320
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.