
Πού τρώμε τον Δεκέμβριο στην Αθήνα
- 27 ΝΟΕ 2025
Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που ζητάμε οικειότητα και ζεστασιά. Ταυτόχρονα, όμως είναι και μία εποχή που θέλουμε μικρές δόσεις πολυτέλειας, εκείνη την αίσθηση ότι επιτρέπεται να παραδοθείς σε μια ξεχωριστή εμπειρία – ειδικά την περίοδο των γιορτών.
Αυτόν τον μήνα, η λίστα, είναι ένας συνδυασμός οικειότητας και budget friendly μαγαζιών αλλά και εστιατορίων που κρατάμε για τις πιο ιδιαίτερες εξόδους μας.
Τέσσερα χρόνια μετά τη γέννησή του στη μικρή οδό Σκούφου, το Ekiben Kitchen επεκτείνεται στη Γλυφάδα. Το νέο Ekiben Kitchen South (Λαοδίκης 41) μένει πιστό στο νόστιμο και γρήγορο φαγητό και στις ποιοτικές πρώτες ύλες, αλλά πρωτοπορεί με πιάτα που βρίσκεις αποκλειστικά εδώ.
Το Ekiben γεννήθηκε ως δημιουργικό πείραμα μέσα στο Birdman, εμπνευσμένο από τα ιαπωνικά bento που συνοδεύουν τους επιβάτες στις διαδρομές των τρένων. Ο Άρης Βεζενές οραματίστηκε έναν τόπο που ενώνει ανθρώπους με διαφορετικές αναφορές, κι αυτό ακριβώς συνέβη.
Η Σκούφου έγινε πυρήνας όπου συναντιούνται από foodies του εξωτερικού μέχρι τους κατοίκους της πόλης που θεωρούν το φαγητό κορυφαία στιγμή της ημέρας.
Το νέο σημείο στη Γλυφάδα παίρνει αυτή την ενέργεια και τη μετατρέπει σε κάτι δικό του: μια προέκταση της ίδιας φιλοσοφίας, με τη δροσερή, ζωηρή ταυτότητα των νοτίων προαστίων.
Ο Γιάννης Κανδυλίδης έχει αναλάβει πλέον το καθημερινό μενού του Kyrios (Δορυλαίου 4) και στρέφει το βλέμμα στη φιλοσοφία του bar food: έξυπνα, άμεσα, πληθωρικά πιάτα που ταιριάζουν ιδανικά με ένα ποτό. Tostada, shrimp toast, τηγανητές φτερούγες κοτόπουλου, burger και edamame συναντούν τις ποικιλίες τυριών και αλλαντικών και συνοδεύουν το ποτό ή το κρασί.
Screenshot
Τις Κυριακές όμως, η κουζίνα ανοίγει τις πόρτες της σε έναν guest chef με ένα brunch διαφορετικό κάθε εβδομάδα, αλλά πάντα πιστό στην ταυτότητα του μαγαζιού που συνδυάζει τη μίνιμαλ δημιουργικότητα και την κομψότητα. Τη σκυτάλη από τον Φίλιππο Αλεξίου παίρνει για όλο τον Δεκέμβριο ο Χρήστος Χήτος που θα φέρει με τη σειρά του τη δική του πινελιά στο κυριακάτικο brunch.
Με τρόπο βαθιά ριζωμένο στην παράδοση, αλλά με σύγχρονες πινελιές που δίνουν στα πιάτα χαρακτήρα παρουσιάζεται η κουζίνα στο Athos (Σιατίστης 7). Η λέξη «άθος» σημαίνει στάχτη και λειτουργεί σαν υπενθύμιση ότι όλα εδώ ξεκινούν από τη φωτιά.
Η ανοιχτή κουζίνα δίνει ζωή σε ένα μικρό, ευέλικτο μενού που αλλάζει με τις εποχές, επιμένοντας σε αγνά υλικά και καθαρές γεύσεις.
Ο χώρος είναι ζεστός και καλαίσθητος, οι πρώτες ύλες καλοδιαλεγμένες, η λίστα κρασιών προσεγμένη. Είναι ένα μέρος που θυμίζει ελληνικό τραπέζι όπως θα το ήθελες σήμερα – αυθεντικό, φροντισμένο, φιλόξενο.
Ο Τσέλιγκας (Ζωοδόχου Πηγής 50) στα Εξάρχεια είναι από εκείνα τα μέρη που μοιάζουν να ανήκουν όσο λίγα στη φυσιογνωμία της πόλης. Τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου σφύζει από ζωή, με παρέες που πιάνουν νωρίς τραπέζι έξω για τα πρώτα τσίπουρα.
Αν έχει φρέσκο ψάρι, στο λένε από την αρχή. Αλλιώς βρίσκεις μια τίμια συλλογή από μεζέδες: ντολμαδάκια, πατάτα οφτή, γαύρο μαρινάτο, κολοκυθοκεφτέδες, πικάντικο μπουγιουρντί, γίγαντες–Ελέφαντες Καστοριάς, σαγανάκι με μπάτζο Νάουσας. Μα και μια προσεγμένη λίστα τυριών από όλη την Ελλάδα — σφέλα Μεσσηνίας, κασέρι ωρίμασης Ξάνθης, γραβιέρα Χανίων.
Όταν ο Alain και η Christine Parodi δημιούργησαν το VeriTable (Αγ. Σικελιανού 8), είχαν στο μυαλό τους έναν χώρο που θα τιμά τη γαλλική παράδοση μέσα από ζεστασιά και οικειότητα. Το κρασί και τα τυριά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά η κουζίνα είναι αυτή που σε κερδίζει στο τέλος.
Ο σεφ, γεννημένος στην Γκρας, μεγαλωμένος ανάμεσα σε γαλλικές και ιταλικές επιρροές, μαγειρεύει χωρίς τους κανόνες του fine dining, παρά μόνο με ό,τι υπαγορεύει η διάθεση και το ψυγείο του. Στον δεύτερο όροφο, ένα ολόκληρο δωμάτιο αφιερωμένο στα κρασιά με ιδιαίτερες γαλλικές ετικέτες.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.