ΓΕΥΣΗ

Σε αυτά τα μαγαζιά – σταθερές αξίες βγαίνουμε τον Σεπτέμβριο

Σε αυτά που ξέρουν πώς πίνουμε τον καφέ μας, που φτιάχνουν το αγαπημένο μας κοκτέιλ, που μας φροντίζουν και – πάνω από όλα – που μας κάνουν να νιώθουμε άνετα.

Μαζί με τις δεκάδες εικόνες στο κινητό μας, τα βιβλία με τις τσαλακωμένες σελίδες και τις πάνινες τσάντες με την άμμο να έχει τρυπώσει παντού, φέρνουμε πίσω στην πόλη όλα εκείνα τα νόστιμα τραπέζια των διακοπών.

Τα μαγειρευτά που φάγαμε στις ορεινές ταβέρνες, τα ψαράκια στο τηγάνι μπροστά στο κύμα, το γαλακτομπούρεκο κάτω από τα πλατάνια, οι παγωμένες μπύρες στο ηλιοβασίλεμα, είναι μόνο μερικές από τις νόστιμες στιγμές που μοιραστήκαμε και που θα θυμόμαστε με νοσταλγία όσο θα ξεθωριάζουν οι καλοκαιρινές αναμνήσεις.

Θα θέλαμε πολύ να τα βρούμε όλα αυτά πίσω στην πόλη αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν γίνεται. Όχι απαραίτητα λόγω νοστιμιάς – αν και θα συμφωνήσουμε ότι σαν την ντομάτα από το μποστάνι τίποτα καλύτερο – αλλά επειδή ήταν όλα κομμάτι μιας ευρύτερης εμπειρίας.

Τώρα, με την επιστροφή μας στην Αθήνα, δεν μπορούμε παρά να βρούμε παρηγοριά στα μαγαζιά – σταθερές αξίες. Σε αυτά που ξέρουν πώς πίνουμε τον καφέ μας, που φτιάχνουν το αγαπημένο μας κοκτέιλ, που μας φροντίζουν και – πάνω από όλα – που μας κάνουν να νιώθουμε άνετα.

Με την άνθιση των φούρνων νέας γενιάς στην πόλη, πλέον δεν βρίσκεις μόνο καλό ψωμί κοντά σου αλλά και ποικιλία από ψωμένιες λιχουδιές. Babka, rolls, buns, καμένα cheesecake και μπισκότα μπαίνουν στο μενού κάθε νέου bakery που σέβεται τον εαυτό του. Μην ξεχνάμε όμως τους κλασικούς που εμμένουν χρόνια στο ποιοτικό ψωμί αλλά φροντίζουν να εμπλουτίζουν τις βιτρίνες τους με ολόφρεσκα αρτοσκευάσματα και γλυκά φούρνου, όπως μηλόπιτες και πάστα φλώρα.

Στον Ρίζο Ελαία (Ματρόζου 12, Κουκάκι) ξεφουρνίζουν καθημερινά από αφράτα πιροσκί μέχρι πίτες με γεμίσεις ανάλογα με την εποχή, όπως κεράσι, βατόμουρο και μήλο και σε εξυπηρετούν με χαμόγελο και όρεξη.

Ο καφές της ημέρας, αυτόν που παίρνεις στο χέρι για να συνεχίσεις – είναι για τον καθένα από εμάς προσωπική υπόθεση. Αν όμως κινείσαι στο κέντρο της Αθήνας, το μικροσκοπικό A Tot (Λέκκα 28, Αθήνα), είναι πέρασμα για τον καφέ.

Εργάζονται οι ίδιοι άνθρωποι που το έχουν, δίνοντας έτσι καθημερινά έναν προσωπικό τόνο για τον καθένα που επιλέγει να κάνει μια στάση – ειδικά αν είναι θαμώνας. Η Ρεβέκκα και ο Παναγιώτης επιλέγουν καφέ Samba σε μεγάλη ποικιλία και καλύπτουν κάθε προτίμηση, διατηρώντας ποιότητα και συνέπεια στο προϊόν τους.


Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Η Αργυρώ Κουτσού επέστρεψε από τις διακοπές της και το koutsou & co (Ξενοφώντος 15Α, Σύνταγμα), άνοιξε ξανά για να υποδεχτεί τη νέα σεζόν. Τα τραπέζια στη στοά της Ξενοφώντος στρώνονται και πάλι με λινά τραπεζομάντιλα και τα βάζα γεμίζουν με λουλούδια. Η έμπειρη μαγείρισσα φέρνει τις γεύσεις των διακοπών αλλά μιας ολόκληρης γαστρονομικής πορείας στο μαγειρείο του Συντάγματος.

Εδώ, θα φας τα – διάσημα πια – κεφτεδάκια της με τηγανητές πατάτες, όπως και τον κοκκινιστό κιμά πάνω από τηγανιά πατάτες και στην κορυφή αυγό, λαδερά ανάλογα με το τι βρήκε στην αγορά, μουσακά, ψαράκια φρέσκα, αλλά και τα πιο «περίεργα» πιάτα της, όπως τη γεμιστή σπλήνα, τον πατσά με τσορίθο και την κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα με τράγο.

Στις βραδινές εξορμήσεις τώρα, ο Μαύρος Γάτος (Πολέμωνος 4) παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα παλιά στέκια στο Παγκράτι, με πιστούς θαμώνες. Από τότε που ανέλαβαν άλλωστε η Βασιλική και ο σύζυγός της Γιάννης το μαγαζί, από τους γονείς της πρώτης, η πελατεία επεκτάθηκε στη νεότερη γενιά.

Οι δυο τους είναι υπεύθυνοι για τα φημισμένα παϊδάκια, που όσοι τα έχουν δοκιμάσει, επιστρέφουν γι’ αυτά ξανά και ξανά. Τα κρέατα είναι ελληνικά, καλοδιαλεγμένα από όλη την Ελλάδα, όπως Μυτιλήνη και Αμφιλοχία, όπως διαλεχτές είναι όλες οι πρώτες ύλες. Οι λαχανοντολμάδες είναι ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ των μαγειρευτών.


Σοκολάτα τόνκα ή γιαούρτι αγριοκέρασο; Δεν χρειάζεται να διαλέξεις, αφού μπορείς να συνδυάσεις και τις δύο γεύσεις παγωτού στον Άραξο (Διδότου 3, Εξάρχεια). Μια στάση στο παγωτατζίδικο που κρατάει από την Αχαΐα, μετά από μία θερινή προβολή στο Εκράν ή τη Ριβιέρα, είναι ο καλύτερος τρόπος για να κλείσεις τη βραδινή σου βόλτα.


Μπορεί να μη μετράει πολλούς μήνες λειτουργίας, όμως το Quinn’s (Μαιάνδρου 7, Ιλίσια) του Ηλία Μαρινάκη θεωρείται ήδη στέκι. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο τον Ηλία, που είναι ένας από τους καλύτερους μπάρμεν της γενιάς του αλλά και στο στήσιμο του χώρου.

Στον κατάλογο δεν θα βρεις περίπλοκες δημιουργίες, ούτε ποτά που χρειάζονται επεξηγηματικό φυλλάδιο. Εδώ, τα cocktails είναι κλασικά – αλλά δεν είναι βαρετά. Δίπλα στα σταθερά Dry Martini και Negroni, παίζουν ελαφριά twists. Τίμια ποτά, όμορφα εκτελεσμένα, σε σωστό ποτήρι και σωστή θερμοκρασία.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Exit mobile version