ORIGINALS

Ειδήσεις που βεβαιώνουν ότι ζούμε ήδη σε δυστοπία

Γιατί η ολλανδική αστυνομία θέλει να σε γδύσει μες στη μέση του δρόμου;

Δεν χρειάζεται να αραδιάσουμε όλες τις ενδείξεις ότι ο κόσμος μας πηγαίνει κατά διαόλου, ενώ θα ήταν γραφικό να συμπληρώσουμε άλλη μια πρόταση με το όνομα ‘Τραμπ’. Η Κίνα και η Ολλανδία πρωτοπορούν και δείχνουν το δρόμο για μια νέα δυστοπία, πιο περίεργη και αποκρουστική από ποτέ.

Ακολουθούν πραγματικές ειδήσεις.

Η Κίνα μαζεύει αποτυπώματα, βιομετρικά και DNA πολιτών της και δεν λέει γιατί

Αν ακούς Κίνα και σου έρχεται στο μυαλό πράγματα όπως κουνγκ φου, ρύζι και κινέζικες ταινίες, συγχαρητήρια! Είσαι οριακά ρατσιστής! Ό,τι όμως και αν σκέφτεσαι όταν ακούς Κίνα, σίγουρα δεν έχει να κάνει με φιλελεύθερο κράτος και ατομικές ελευθερίες. Επειδή όμως η Κίνα δεν επαναπαύεται στις δάφνες της, συνεχίζει δυναμικά στο μοτίβο του μεγάλου αδελφού. Πρόσφατα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που είναι μια οργάνωση που εεε… παρατηρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα (είναι αρκετά επεξηγηματικό) κατήγγειλε ότι οι αρχές της Κίνας μαζεύουν και αρχειοθετούν τα δαχτυλικά και ιριδικά αποτυπώματα καθώς και το DNA των κατοίκων της περιοχής Τσινγιάνγκ.

(το γεγονός ότι η περιοχή βρίσκεται στα σύνορα και κατοικείται από διάφορες εθνικές μειονότητες με αποσχιστικές τάσεις που δέχονται συχνά βία, είναι πιθανότατα σύμπτωση)

Επιπλέον δεν μιλάμε για κάποιου είδους σκοτεινή συνωμοσία κατά την οποία οι αρχές προσπαθούσαν να πάρουν αυτά τα στοιχεία κρυφά.

(γρήγορα, δείξε μας την ταυτότητα σου και μετά γλείψε μια μπατονέτα και δώσ’ τη μας!)

Μιλάμε για προσπάθεια να πάρουν όλα αυτά τα στοιχεία μέσω δωρεάν ‘εθελοντικών’ κρατικών εξετάσεων. Κάθε πολίτης της περιοχής 12-65 ετών μπορούσε να περάσει από κάποιες ιατρικές εξετάσεις κατά τις οποίες τα συγκεκριμένα στοιχεία συγκεντρώνονταν εν αγνοία του. Επίσημα, αυτές οι εξετάσεις ήταν εθελοντικές, αλλά υπάρχουν αναφορές για πολύ διακριτικές ή αδιάκριτες πιέσεις προς του πολίτες να εμφανιστούν για εξετάσεις.

(έι φίλε μου, τι λες να πας σε κείνες τις εθελοντικές εξετάσεις; Δεν μου φαίνεσαι πολύ καλά και ξέρεις ότι νοιαζόμαστε για σένα. Δεν θα θέλαμε να πάθεις κάτι)

Κοντά στα δεκαεννιά εκατομμύρια άτομα έχουν χαρτογραφηθεί μέχρι τώρα και περιττό να ειπωθεί αλλά η συγκέντρωση αυτών των στοιχείων και μάλιστα εν αγνοία των πολιτών, είναι παράνομη. Μάλιστα υπάρχουν εύλογοι φόβοι για αυτή την συγκέντρωση, λόγω των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων της περιοχής. Μέχρι τώρα η Κινεζική κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί για το ζήτημα.

Το Facebook θέλει γυμνές σου φωτογραφίες για να… σε προστατέψει

Ναι θα μπορούσε να είναι κακό επεισόδιο Black Mirror, αλλά όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές, η ζωή είναι ο χειρότερος σεναριογράφος. To Facebook στην περιοχή της Αυστραλίας ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα και καλεί τους χρήστες του, να στείλουν γυμνές φωτογραφίες στο Facebook για τη δικιά τους προστασία. Το σκεπτικό είναι ότι αν έχεις στείλει γυμνές φωτογραφίες σε κάποιον και φοβάσαι μην τις διαρρεύσει, το Facebook θα δημιουργήσει ένα ‘ψηφιακό αποτύπωμα’ της φωτογραφίας και θα μπλοκάρει αυτόματα κάθε προσπάθεια να ξανανέβει ή σταλεί η συγκεκριμένη φωτογραφία. Το Facebook υπόσχεται ότι μετά τη δημιουργία του ψηφιακού αποτυπώματος, θα διαγράφει τις φωτογραφίες που του είχες στείλει.

(θα τις σβήνουμε αμέσως)

Συνοψίζοντας την πρόταση του Facebook: Αν έχετε στείλει σε κάποιον γυμνές φωτογραφίες σας και δεν του έχετε εμπιστοσύνη για το τι θα τις κάνει, στείλτε γυμνές φωτογραφίες σε κάποιον ακόμα που δεν του έχετε εμπιστοσύνη τι θα τις κάνει.

(εξάλλου το Facebook είναι συνώνυμο με την ιδιωτικότητα)

Εν πάση περιπτώσει, αν στείλεις τις γυμνές φωτογραφίες σου στο Facebook, τουλάχιστον δεν θα φοβάσαι ποτέ ξανά μην τις ποστάρει ή στείλει κάποιος σε μήνυμα. Εκτός αν έχει Instagram ή mail. Ή τις ανεβάσει σε κάποιο σάιτ τύπου wetransfer και τις ποστάρει με λινκ στο Facebook. Ή έχει κάποια φωτογραφία σου στο δικό του/της κινητό. Αλλά αν εξαιρέσεις αυτές τις περιπτώσεις, είσαι καλυμμένος.

Η Ολλανδική αστυνομία θα σε γδύνει στον δρόμο, αν νομίζει ότι τα ρούχα είναι ακριβά για τη φάση σου

Η αστυνομία του Ρότερνταμ ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με σαφή στόχο. Θα παίρνει ρούχα ή αξεσουάρ από ‘νεολαίους’ στο δρόμο, τα οποία φαίνονται πολύ ακριβά για να τα έχουν αγοράσει μόνοι τους, φωνάζοντας πράγματα όπως “Πού μου βρήκες το Armani γ@$%^νη πλέμπα;”. Η λογική πίσω από το πρόγραμμα είναι πολύ σαφής. Φαντάζομαι δηλαδή. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΙΔΕΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ! Παιδιά πάντως, καλά θα κάνετε να φαίνεστε φτωχοί αν είστε στο Ρότερνταμ.

(ρε παιδιά σοβαρά το ρολόι μου το πήρε ο θείος μου για την ορκωμοσία!)

Πέρα όμως από την πλάκα, η υπόθεση γίνεται πολύ πιο θλιβερή αν δεις διαφορετικά το πρόγραμμα. Αν διαβάσεις προσεκτικότερα την πρόταση καταλαβαίνεις ότι θα στοχοποιούνται όσοι φαίνονται πιο ‘φτωχοί’ από τα ρούχα που φοράνε. Συγκεκριμένα ο αρχηγός της αστυνομίας μίλησε για νεαρά άτομα συγκεκριμένου τύπου, με εγκληματική δραστηριότητα. Επειδή δεν μιλάτε όλοι ‘αστυνομικά’, αφήστε με να σας εξηγήσω τι θα πει ‘φαίνομαι φτωχός’ και ‘φαίνομαι εγκληματίας’.

(ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ)

Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε. Τι θα πει ακριβώς ‘φαίνομαι φτωχός’, όταν μιλάμε για ανθρώπους που είναι ντυμένοι με ακριβά ρούχα; Από τι φαίνεται; Από το πρόσωπο; Γίνεται να έχεις φτωχή φάτσα; Ποιο ακριβώς πρόβλημα λύνει αυτή πρακτική; Τέλος παντων. Αν είναι να πάτε Ρότερνταμ με το καλό σας σακάκι, έχετε μια απόδειξη στην τσέπη.

Η Κίνα θα ιεραρχεί τους πολίτες της, δίνοντας τους βαθμολογίες ‘αξιοπιστίας’

Πήγαμε ένα σύντομο ταξίδι στον κόσμο και βρήκα ταιριαστό να κάνουμε έναν πλήρη κύκλο και να επιστρέψουμε στην Κίνα. Θυμόσαστε εκείνο το επεισόδιο Black Mirror, που ο κάθε άνθρωπος είχε μια βαθμολογία ανάλογα με τις επιδόσεις του στα κοινωνικά δίκτυα και αυτό έκρινε την κοινωνική θέση του; Εντάξει αυτό δεν είναι ακριβώς έτσι, γιατί αυτό θα ήταν παρανοϊκό. Και εννοώ μόνο το κομμάτι με τις επιδόσεις στα κοινωνικά δίκτυα, γιατί το υπόλοιπο είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ! Η κυβέρνηση της Κίνας σχεδιάζει από το 2010, ένα πρόγραμμα που θα βαθμολογεί κάθε πολίτη της βάσει της αξιοπιστίας του.

(μια λέξη που ακούγεται συνήθως μόνο σε διαφημίσεις ελαστικών)

Η κλίμακα θα κυμαίνεται από το 350 έως το 950 και η βαθμολογία θα κρίνεται από 4 κατηγορίες.

Εξόφληση οφειλών, τήρηση συμβολαίων ή συμβάσεων, προσωπικά στοιχεία και τέλος: συμπεριφορά και προτιμήσεις. Αυτή τη στιγμή, η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική, αλλά επειδή έχουμε δει πώς αντιλαμβάνεται η Κίνα τον εθελοντισμό, το 2020 θα γίνει και επίσημα υποχρεωτικό.

Από το 2020 λοιπόν, κάθε πολίτης θα έχει μια βαθμολογία που βγαίνει από την προσωπικότητα του, το γούστο του και το πόσο συνεπής είναι στις υποχρεώσεις του. Και τώρα περνάμε στα καλά. Η χαμηλή βαθμολογία (όπως κάθε χαμηλή βαθμολογία) θα επιφέρει κυρώσεις. Άνθρωποι με χαμηλή βαθμολογία θα δυσκολεύονται να πάρουν δάνειο ή να βρούνε δουλειά αλλά και θα τους απαγορεύεται η είσοδος σε συγκεκριμένους χώρους αναψυχής, καθώς και η ελεύθερη μετακίνηση εντός και εκτός χώρας.

(και ο νοών νοείτο φίλοι μου!)

Αυτό το μέγεθος παρακολούθησης και φακελώματος είναι απαράδεκτο για έναν άνθρωπο στην δυτική κοινωνία όπως εγώ.

Γιατί μπορεί το Facebook και η Google να συγκεντρώνουν όλα στοιχεία σου και να βγάζουν αλγόριθμους με τα γούστα και τις απόψεις σου, αλλά τουλάχιστον έχουν ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ να το κάνουν κρυφά.

(φωτογραφίες: AP Images/ Mark Schiefelbein)

Πηγές:

Chinese authorities collecting DNA from all residents of Xinjiang

Cops targeting kids who ‘look’ too poor for their clothes

INSIDE CHINA’S VAST NEW EXPERIMENT IN SOCIAL RANKING

Facebook asks users for nude photos in project to combat ‘revenge porn’