ORIGINALS

Ήξερες ότι ένα παιδί περνάει λιγότερη ώρα έξω απ’ ό,τι ένας φυλακισμένος;

Μια διαφήμιση έρχεται να μας ανοίξει τα μάτια και να μας προβληματίσει πολύ βαθιά.

Το γεγονός πως τα σημερινά παιδιά περνάνε το μεγαλύτερο κομμάτι του ελεύθερου χρόνου τους μπροστά σε έναν υπολογιστή το ξέρουμε και το έχουμε αποδεχτεί.

Το παιχνίδι έξω κι οι δραστηριότητες εκτός σπιτιού, έχουν περιοριστεί σε δραματικό βαθμό κι αυτή η συνειδητοποίηση δεν μοιάζει πια και τόσο σοκαριστική. “Ναι εντάξει, δεν παίζουν πια στις αλάνες τα παιδιά και τι έγινε;” σκέφτεσαι κι εσύ, σκέφτομαι κι εγώ, κι η ζωή προχωράει.

Τι θα έλεγες όμως, αν μάθαινες πως τα σημερινά παιδιά, αφιερώνουν λιγότερο χρόνο για εξωτερικές δραστηριότητες σε σχέση με ανθρώπους που τους έχει στερηθεί η ίδια τους η ελευθερία;

Κι όμως, μια συγκλονιστική διαφήμιση έρχεται να μας σηκώσει την τρίχα και να μας ανοίξει επιτέλους τα μάτια, προσφέροντας σε όλους, γονείς και παιδιά, ένα απαραίτητο ταρακούνημα. Γιατί δεν γίνεται να μην ανατριχιάσεις, μαθαίνοντας πως τα σημερινά παιδιά, ξοδεύουν σε εξωτερικές δραστηριότητες, μία ώρα λιγότερη από ανθρώπους που βρίσκονται πίσω απ’ τα σίδερα της φυλακής.

 

Προσωπικά, βλέποντας τους φυλακισμένους να αναλύουν τα οφέλη του χρόνου που περνάνε έξω, δεν ένιωσα σοφότερος. Ακούγοντας όμως τις απαντήσεις τους στο ερώτημα “πώς θα νιώθατε αν σας αφαιρούσαν μία ώρα απ’ τον εξωτερικό σας χρόνο καθημερινά;” και βλέποντας τις αντιδράσεις τους όταν έμαθαν πως τόση ώρα αφιερώνουν τα σημερινά παιδιά για να βρεθούν εκτός σπιτιού, πάγωσα.

Κάτι κάνουμε πολύ λάθος και τέτοια ηλεκτροσόκ χρειάζονται σε όλους μας.