ORIGINALS

Σε ποια ηλικία ξεκινάς να γίνεσαι βαρετός;

Δεν το λέμε εμείς, η έρευνα το λέει.

Το Σάββατο της γενικής καθαριότητας. Η Κυριακή που πρέπει να φας με συγγενείς. Η ώρα της γυμναστικής. Αντικειμενικά βαρετό, δεν είναι τίποτα. Ο καθένας από εμάς έχει το προνόμιο να βαφτίζει κατ’εκτίμηση και διάθεση τις καταστάσεις ως ‘βαρετές’.

Όσο μεγαλώνουμε, έχει παρατηρηθεί ότι μπαίνουμε στη διαδικασία να ρίξουμε μία συνθήκη στα Τάρταρα του βαρετού ολοένα και ευκολότερα. Και αυτό, αν το καλοσκεφτούμε, είναι λογικό. Αφού εκ των πραγμάτων, τα ξενύχτια που γυρνάμε σπίτι φορώντας γυαλιά ηλίου, τα εξτρίμ πράγματα, οι καινούριοι φίλοι και γενικότερα οι γνωριμίες, δεν είναι και τόοοοσο πιθανά όσο ήταν κάποτε. Ναι, ας το παραδεχτούμε, όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε σίγουρα πιο κουρασμένοι, σίγουρα πιο μίζεροι και άρα σίγουρα πιο βαρετοί.

Ενός λεπτού σιγή για την απαισιόδοξη πλευρά της ζωής.

Και επιστροφή σε μία έρευνα του Airbnb πάνω στην ηλικία που κάποιος αρχίζει να θεωρείται βαρετός. Οι αριθμοί που μας ενδιαφέρουν είναι οι εξής δύο: 39 ετών οι άντρες, 35 ετών οι γυναίκες. Με το 37 να παίζει ως μπαλαντέρ και στα δύο φύλα (του στυλ αν δεν είσαι τότε, θα γίνεις τότε).

Για να μιλήσουμε λίγο ακόμη με νούμερα, το 15% των ερωτηθέντων με ηλικία από 30 έως 39 παραδέχθηκαν ότι γίνονται πιο βαρετοί μόλις αποκτήσουν σχέση. Κοινώς, δέσουν το γάιδαρό τους. Ένα 20% τώρα του ίδιου δείγματος, απολογήθηκε ότι η σπίθα της περιπέτειας άρχισε να τρεμοσβήνει μέσα τους αφότου απέκτησαν παιδιά.

Η ίδια έρευνα, μέτρησε την αίσθηση της περιπέτειας των τριαντάρηδων με βάση την επιθυμία τους να επιδοθούν στις παρακάτω δέκα δραστηριότητες:

1. Να μείνουν έξω μέχρι το πρωί τα Σαββατοκύριακα.

2. Να δοκιμάσουν να βρεις ένα καινούριο χόμπι.

3. Να κάνουν μία κίνηση για να βρεις καινούργιους φίλους,

4. Να κλείσουν αυθόρμητα διακοπές.

5. Να αποκτήσουν μία καινούρια δεξιότητα.

6. Να επισκεφθούν το σπίτι ενός φίλου, απρόσκλητος.

7. Να αλλάξουν δουλειά.

8. Να αποφασίσουν ξαφνικά, να πάνε ένα ταξίδι για ψώνια.

9. Να ζητήσουν από κάποιον ραντεβού.

10. Να ξεκινήσουν ένα καινούριο άθλημα.

Πριν πέσουμε σε κατάθλιψη, πρέπει να πούμε ότι τα καλά αποτελέσματα τα αφήσαμε για το τέλος: Οι άνω των 50 ετών επανέρχονται. Με την έννοια ότι η επιθυμία τους να ζήσουν κάτι το περιπετειώδες όπως το να κλείσουν διακοπές σε μία μέρα είναι κατά 22% μεγαλύτερη από αυτή των τριαντάρηδων. Δεν το λες και μικρό ποσοστό.

Κοινώς, μία δεκαετία βαρεμάρας είναι αυτή, θα περάσει.

Παρεμπιπτόντως, καλές οι έρευνες αλλά άμα θέλεις να μάθεις πόσο βαρετός είσαι υπάρχουν και άλλοι τρόποι.