PUBLI

Οι Κρητικοί ξέρουν το μυστικό της υγείας και της καλοζωίας

Μόνο αν ζήσεις σε αυτόν τον τόπο θα καταλάβεις γιατί οι άνθρωποι ζουν σε ένα σύμπαν παράλληλο και σίγουρα καλύτερο.

Είμαστε έξι επτά άνθρωποι στην παρέα μου. Και αν ρωτήσεις κάθε έναν από εμάς, ποιον θεωρούμε εκείνον που την τρίτη δεκαετία της ζωής του την πέρασε πιο ξέγνοιαστα, θα σου πούμε τον ίδιον. Τον άνθρωπο που πέρασε 8 χρόνια από τη ζωή του στην Κρήτη, γυρνώντας την από άκρη σε άκρη, μαθαίνοντας τους τόπους της, τους ανθρώπους της, τις παραξενιές και τις ομορφιές της.

Η Κρήτη είναι ένας τόπος ευλογημένος. Και δεν χρειάζεσαι κάποιον τροβαδούρο, κάποιον ποιητή ή κάποιον ιστορικό για να σου το αποδείξει αυτό. Αρκεί ένα ταξίδι σε εκείνη για να πάρεις μια μικρή ιδέα όσων οι άνθρωποί της βιώνουν καθημερινά. Όσων τους εξασφαλίζουν μία ζωή, λίγο καλύτερη από των υπολοίπων.

 

Θα ακούσεις κόσμο να σου λέει για τους Ικαριώτες και την ξεγνοιασιά τους. Θα σου πουν για την ευτυχή απομόνωση των ανθρώπων στα χωριά της Ηπείρου. Για το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων στα Επτάνησα. Την ίδια ώρα που μια παρέα γερόντων στα Ανώγεια χαζεύει τις ομορφιές του τόπου της γελώντας για όσα τους έχει χαρίσει ο Θεός.

Δεν θα μπω στην κουβέντα της Ανεξαρτησίας και της κάθε τέτοιας σκέψης. Θα πω όμως το εξής. Ότι αν είναι ένας τόπος σε αυτή τη χώρα που θα μπορούσε να ζήσει πραγματικά από όσα βγάζουν τα χώματα και τα νερά του, αυτή είναι μόνο η Κρήτη. Με τις μεγάλες πεδιάδες και τις καλλιέργιές της, με τα ζωντανά στα ορεινά, με την πλούσια Μεσόγειο τριγύρω της και τις γνώσεις που περνούν από γενιά σε γενιά. Πιο πολύ όμως, με την αστείρευτη αγάπη των ανθρώπων της για τον τόπο αυτό και το πείσμα να καταφέρνουν όσα σε άλλους μοιάζουν βουνό.

Είναι η γη της Κρήτης που έκανε τους ποιητές να γράψουν, η γη της Κρήτης και η λεβεντιά των ανθρώπων της που έδωσε ζωή στις λύρες τους, η περηφάνια για εκείνες τις στιγμές που η ιστορία χρωστά στους Κρήτες. Είναι αυτή η γη που βγάζει τόσα και τόσα προϊόντα, που θρέφει τα ζωντανά για να δώσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας εκείνα που διαφημίζουν το νησί στη χώρα και τον κόσμο όλο. Από το παρθένο λάδι της και τις ελιές της, στις σταφίδες και τους ντάκους της, στο απάκι και τα τυριά της, στα πετιμέζια και τα κρασιά της, στα χαρούπια, το μέλι και τα βότανα που φυτρώνουν στις πλαγιές της.

 

Όλα αυτά, επί τόσες δεκαετίες, έδιναν στους ανθρώπους της Κρήτης το σημείο έναρξης. Για να χτίσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Για να ονειρευτούν το μέλλον τους. Για να χρησιμοποιοήσουν όσα τους δίνει η Κρήτη για τις δικές τους δημιουργίες. Αυτό ακριβώς έκαναν και εκείνοι που δημιούργησαν το Κρητικό Ίαμα, ένα φυσικό συνδυασμό 3 αρωματικών βοτάνων που προσφέρει φυσική ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού και το οποίο αποτελεί πλέον παγκόσμια πατέντα. Ένα σκεύασμα που έχει αποδειχθεί ευεργετικό στις ιώσεις του αναπνευστικού , τόσο στο κοινό κρυολόγημα όσο και στη γρίπη. Κι είναι ακριβώς αυτή η εμπειρία, η γνώση και η παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά που έδωσε σε αυτούς τους ανθρώπους τη δυνατότητα να κάνουν τη φύση να δουλέψει προς όφελός μας.

Η ιδέα ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια, όταν επιδημιολογικές παρατηρήσεις σε περιοχές της Κρήτης έδειχναν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν αφεψήματα συγκεκριμένων βοτάνων είχαν πολύ χαμηλή νοσηρότητα και μικρότερες επιπτώσεις κρυολογήματος ή γρίπης. Η έρευνα ανέδειξε ένα συνδυασμό αιθέριων ελαίων από 3 αρωματικά βότανα, Coridοthymus Capitatus, Salvia Fruticosa και Origanum Dictamnus, σε συγκεκριμένες αναλογίες, μέσα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,  που λειτουργεί συνεργικά. Ακολούθησαν κλινικές δοκιμές με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο καρπός της πολυετούς έρευνας των διακεκριμένων ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κρήτης που μετουσίωσαν την αυτόχθονη γνώση σε ουσιαστική γνώση, είναι το Cretan IAMA, το οποίο διατίθεται πλέον στα φαρμακεία.

 

Ο συνδυασμός των αιθέριων ελαίων από τα 3 αυτά αρωματικά βότανα  δρα  όχι απλά αθροιστικά, αλλά συνεργικά, καθώς η μία ουσία συμπληρώνει ή/και ενισχύει τη δράση της άλλης με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Δίνοντας τα καλύτερα διαπιστευτήρια για το πώς η παρατήρηση της καλοζωίας και των υγιεινών συνηθειών των ανθρώπων ενός τόπου, μπορεί να οδηγήσει σε κάτι επιστημονικά πρωτοποριακό. Και είναι ακριβώς η ουσία της ζωής των Κρητικών που περικλείεται στο Κρητικό Ίαμα. Είναι η ουσία της ξεγνοιασιάς και της σωστής ζωής που έδωσε το έναυσμα για αυτή την ανακάλυψη.

Δεν θα το ονομάσω φθόνο γιατί είναι λάθος να ζηλεύεις όσα έχουν οι άλλοι. Αλλά αν μπορούσα να ξεκλέψω λίγη από την ξεγνοιασιά αυτού του νησιού, θα το έκανα δίχως δεύτερη σκέψη. Μέχρι τότε θα χαίρομαι και θα πίνω στην υγειά εκείνων που κατοικούν αυτόν τον τόπο και χαίρονται τις ομορφιές του, από την Πρέβελη στον Ψηλορείτη και από τη Χρυσή στα Λευκά Όρη.