OPINIONS

Μήπως ήρθε η ώρα για λίγη ειλικρίνεια;

Ένας δημοσιογράφος του Oneman αναρωτιέται μήπως η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί -επιτέλους- ξεκάθαρα λόγια από όλους.

Από την Παρασκευή το βράδυ, όταν και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσημα την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, έχω διαβάσει δεκάδες αναλύσεις, έχω δει στην τηλεόραση βαρύγδουπες τοποθετήσεις και φυσικά έχω κατακλυστεί από αναρτήσεις στα social media, στις οποίες οι γράφοντες επιδεικνύουν μια πρωτόγνωρη σιγουριά ως προς το τι σκοπεύουν να ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή.

Με το φτωχό μου το μυαλό λοιπόν, εγώ αναρωτιέμαι. Όλοι εσείς που τάσσεστε υπέρ του ναι ή του όχι με τόση βεβαιότητα, έχετε καταλάβει για τι ακριβώς καλούμαστε να ψηφίσουμε;

 

Η χώρα βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών κι αν ένα πράγμα οφείλουμε να απαιτήσουμε όλοι αυτή τη στιγμή από τους πολιτικούς ηγέτες του τόπου και όχι μόνο, είναι λίγη ειλικρίνεια. Δυστυχώς έχουν όλοι τους αποδείξει ότι δεν είναι σε θέση να μας προσφέρουν και πολλά, μπορούν όμως να μας εγγυηθούν έστω αυτό, ότι από εδώ και πέρα θα ακούσουμε αλήθειες. Γιατί μέχρι σήμερα μοιάζουν να μας κοροϊδεύουν μπροστά στη μούρη μας.

Θα ξεκινήσω από την κυβέρνηση. Ας βγουν επιτέλους να μιλήσουν στον κόσμο με σαφήνεια. Μια ψήφος στο όχι, ισοδυναμεί με έξοδο από το ευρώ; Η έξοδος από το ευρώ είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο εξετάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ; Όταν βγαίνει ο Ολάντ και μιλάει καθαρά για Grexit, όταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παπαδημούλης, κάνει tweet στο οποίο αφήνει να εννοηθεί πως αν δεν επέλθει συμφωνία τότε πάμε ολοταχώς για Grexit, πώς είναι δυνατόν ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόσο στο λόγο του στη Βουλή όσο και στο διάγγελμά του να αναλώνεται σε ρομαντικές επικλήσεις στη γέννηση της δημοκρατίας και να θυμίζει Πάολο Κοέλιο, χρησιμοποιώντας τη φράση του FDR πως ο μόνος φόβος είναι ο φόβος;

 

Η κυβέρνηση ήταν ποτέ διατεθειμένη να καταλήξει σε συμφωνία; Έφτασε ποτέ στα χέρια της η πρόταση την οποία δημοσίευσε ο Γιουνκέρ, η οποία δεν απείχε και πολύ από τα μέτρα που η ίδια είχε προτείνει μερικά 24ωρα πριν; Κι αν έφτασε, πώς είναι δυνατόν να παράτησε στη μέση τη διαπραγμάτευση και να κατέφυγε σε δημοψήφισμα, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η διορία; O Γιάνης Βαρουφάκης, o οποίος το μεσημέρι αποκλείει το capital control και το απόγευμα το επιβάλλει, μας κοροϊδεύει ή απλά δεν ξέρει τη δουλειά του; Ο Αλέξης Τσίπρας ασπάζεται τελικά τις προτροπές της αριστερής πλατφόρμας για ρήξη με την Ευρώπη; Τις παροχές που υποσχέθηκε στη ΔΕΘ πώς ακριβώς σκόπευε να τις εκπληρώσει;

Συγγνώμη για τον καταιγισμό ερωτήσεων, ωστόσο αυτές τις ημέρες δεν έχω λάβει ειλικρινή απάντηση για καμία.

 

Αντιθέτως είναι τρομερά επικίνδυνο, μια ψηφοφορία η οποία δεν αποκλείεται να κρίνει το μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, να πραγματοποιείται μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα ασάφειας. Απορώ με όσους έχουν κατασταλάξει ως προς την ψήφο τους την Κυριακή. Κι επειδή μιλάω σε όλο το κείμενο για ειλικρίνεια, θα είμαι κι εγώ ειλικρινής. Απορώ λιγάκι περισσότερο με όσους τείνουν προς το όχι. Θεωρούν ότι ένα όχι θα φέρει νέα διαπραγμάτευση; Είναι θετικοί μπροστά στο ενδεχόμενο ενός Grexit; Έχουν καταλάβει τι σημαίνει ένα όχι; Γιατί εγώ δεν θα το κρύψω, δεν έχω καταλάβει, επειδή κανείς στην κυβέρνηση δεν έχει βγει να πει με ειλικρίνεια τι πρεσβεύει αυτή η επιλογή.

Φυσικά η κυβέρνηση δεν είναι η μόνη που στερείται την ειλικρίνεια, μια ιδιότητα που ως δια μαγείας δείχνει να λείπει απ’ όλα τα κυβερνητικά σχήματα. Όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης σπέρνει τον πανικό, κάνοντας λόγο για τουρίστες που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα και δεν μπορούν να βγάλουν τα χρήματά τους, θεωρεί ότι βοηθάει;

 

Έστω και τώρα, έστω και την ύστατη στιγμή, πείτε στον κόσμο την αλήθεια. Τι σημαίνει το ναι, τι σημαίνει το όχι, ποιο είναι το σχέδιο και ποιες οι εναλλακτικές. Αν το δημοψήφισμα προχωρήσει κανονικά, γιατί πλέον δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι μας περιμένει ακόμα και μέσα στην επόμενη ώρα, οφείλουμε όλοι μας να ξέρουμε για τι ψηφίζουμε. Όταν ο μόνος που δείχνει ότι ξέρει τι λέει και δεν μασάει να πει την αλήθεια, είναι ο Βασίλης Λεβέντης, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Γι’ αυτό λοιπόν, για μια φορά στη ζωή σας, αφήστε στην άκρη τα μικροκομματικά συμφέροντα, μιλήστε με τη γλώσσα της αλήθειας και προσπαθήστε, έντιμα, να βρείτε μια λύση για το καλό της χώρας. Όλοι σας. Αν η αλήθεια είναι σκληρή, ο κόσμος μπορεί να σας γυρίσει πρόσκαιρα την πλάτη, αλλά τουλάχιστον δεν θα μπορεί να σας κατηγορήσει για ψέμματα και κοροϊδία. Αν τον κοροϊδέψετε με ψέμματα, τότε θα εκμαιεύσετε παροδικά την ψήφο του, ωστόσο θα σας γυρίσει την πλάτη μια και καλή, όταν συνειδητοποιήσει την κοροϊδία.

Επομένως, όσοι κρατούν την ευθύνη της χώρας στα χέρια τους, ας βρουν επιτέλους το θάρρος να μιλήσουν με ειλικρίνεια. Για να ξέρουμε κι εμείς για τι ψηφίζουμε, που πάμε, σε τι να ελπίζουμε και τι να περιμένουμε.

 

Η ειλικρίνεια βέβαια δεν αναζητείται μόνο εντός των συνόρων της Ελλάδας. Οι εταίροι καλό θα είναι να αποσαφηνίσουν αν σκόπευαν ποτέ να διαπραγματευτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ ή αν απλά ήθελαν να επιβάλλουν εξαρχής τα μέτρα τους. Επέβαλλε τελεσίγραφο η πλευρά των Ευρωπαίων προς την ελληνική πλευρά; Εξετάζεται το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ; Προετοιμάζεται για έναν τέτοιο κίνδυνο; Ποια ήταν η τελική πρόταση που απέστειλε στην Ελλάδα; Αυτή που κράδαινε στο Twitter ο Νίκος Παππάς ή αυτή που επικαλέστηκε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε;

Όπως τα βλέπω εγώ, κάποια πλευρά λέει ψέμματα. Πράγμα απαράδεκτο δεδομένης της σοβαρότητας των συνθηκών. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ήδη σημείωσε πως ένδειξη καλής πίστης και αξιοπιστίας σε μία διαπραγμάτευση είναι η ειλικρίνεια. Πλέον απομένει από ευχή να γίνει πράξη και να εφαρμοστεί απ’ όλες τις πλευρές.

Τέλος, θα ήταν ελλιπές ένα κείμενο -επίκληση στην ειλικρίνεια, αν δεν αναφερόταν και στους απλούς πολίτες. Παιδιά, ψυχραιμία. Κανείς δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια και κάποιος που εκφράζει αντίθετη άποψη από τη δική σου, δεν ανάγεται αυτόματα σε εχθρό σου. Κι εσύ, κι εγώ και όλοι μας, καλό θα είναι, αυτές τις κρίσιμες στιγμές, να δείξουμε νηφαλιότητα, να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και να μην μοιάζουμε δογματικοί και στρατευμένοι.

Δεν είναι ντροπή να πεις “έκανα λάθος, άλλαξα γνώμη”  κι αν δεν είσαι σίγουρος για κάτι, καλύτερα να επιλέξεις το δρόμο της σιωπής. Δεν μιλάμε για ποδόσφαιρο, όπου θα υπάρξουν νικητές και χαμένοι, μιλάμε για τη σωτηρία της χώρας. Πολύ φοβάμαι πως είτε θα είμαστε όλοι νικητές, είτε όλοι χαμένοι, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο. Επομένως ας είμαστε όλοι ειλικρινείς μεταξύ μας, ας απαιτήσουμε το ίδιο από αυτούς που ορίζουν τη μοίρα μας και ας ελπίσουμε για το καλύτερο.