WOMEN

‘Είμαι πολύ γριά για αυτή τη δουλειά’, παραδέχεται η Madonna

Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα έκανε ποτέ η best selling τραγουδίστρια όλων των εποχών. Και το μοναδικό πράγμα που θα μπορούσε να πει και να μας σοκάρει. Στα 54 της, την καλωσορίζουμε στο Hall of Femme μας.

Το ‘‘Όλοι σε αγαπάνε τη στιγμή που πάνε να ‘τελειώσουν’’ είναι μάλλον το πιο βιωματικό πράγμα που έχει πει ποτέ στην ζωή της το κορίτσι από το Detroit που ήθελε να γίνει ‘πιο διάσημη από τον Θεό’.

Αν και έχουν περάσει κυριολεκτικά δεκαετίες από τότε που έκανε καθημερινά πράξη το περίφημο quote ‘Όταν πέφτω στα γόνατά μου δεν είναι για να προσευχηθώ’ με αποδέκτες μουσικούς παραγωγούς, διευθυντές δισκογραφικών και οποίον άλλο μπορούσε να της εξασφαλίσει ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ πια να δει τον εαυτό της στον καθρέφτη.

Η πιο ευτυχισμένη περίοδος στη ζωή της Madonna ήταν όταν προσποιούνταν ότι είναι Αγγλίδα κυρία, στο πλευρό του Guy Ritchie. Τα επτά αυτά χρόνια που ζούσε σε έπαυλη στην Αγγλική εξοχή, πήγαινε στις ιπποδρομίες του Άσκοτ, έκανε κολλητηλίκια με την βασιλική οικογένεια και έγραφε παιδικά παραμύθια.

 

Όχι μόνο μπορούσε να ντύνεται και να φέρεται σαν μια γυναίκα της ηλικίας της, αλλά ήταν και μοναδική φορά από τότε που προσγειώθηκε στην Νέα Υόρκη στα 70ς (και άρχισε να μιμείται το στιλ των Πορτορικάνων) που δεν χρειαζόταν να πείσει κάποιον ότι της αρέσει να κάνει σεξ.

 

Γιατί το να πιστεύεις ότι στην Madonna αρέσει το σεξ είναι σαν να θεωρείς ότι ο Will Ferrell επιστρέφει κάθε βράδυ σπίτι και κάνει την φαμίλια να λύνεται στα γέλια ή ότι η Mila Kunis (φετινή sexiest woman alive) φροντίζει ο Kutcher να την βλέπει πάντα με εσώρουχα και μοιραία βλέμμα. Άλλο το πώς βγάζεις το ψωμί σου (σ.σ. πουλώντας σεξ) και άλλο τι κάνεις στο σπίτι σου.

Το πρόβλημα είναι ότι η Madonna δεν αντέχει να μεταμφιέζεται σε κάποιον (μεταξύ άλλων Merilyn Monroe, Evita, S&M αφέντρα, Ινδή, American country girl) για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Οπότε επέστρεψε σε αυτό που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλη, την πρόκληση.

 

Μόνο που η φετινή της περιοδεία -αν και σούπερ επιτυχημένη εισπρακτικά- την έχει μετατρέψει σε ανέκδοτο, με την απόφασή της να βγάζει έξω ή στήθος ή κώλο σε κάθε της εμφάνιση. Και μάλιστα παρουσία του 10χρονου γιου της.

 

Δεν ανήκω σε αυτούς που επιμένουν να θεωρούν ότι όπου να είναι τελειώνουν τα ψωμιά της. Κυρίως επειδή πάντοτε θυμάμαι το quote του κριτικού Jay Cocks το 1985 στο Billboard ”Η Cyndi Lauper θα είναι εδώ για πολλά χρόνια μετά. Η Madonna θα είναι άνεργη σε 6 μήνες’’

 

Ούτε στους φανατικούς θαυμαστές της που προσκυνούν το έδαφος που πατάει (σ.σ. σε σημείο που να την θεωρούν καλή ηθοποιό και αξιόλογο σκηνοθέτη) και επιμένουν ότι διαθέτει κάτι που ούτε η ίδια δεν τολμά να ισχυριστεί, δηλαδή καλή φωνή.

Το θέμα μου είναι ένα πολύ απλό ερώτημα. Αν η Madonna κατάφερε όντως να γίνει πιο διάσημη από τον Θεό πουλώντας σεξ σε αμπαλάζ μουσικής (και δανειζόμενη στοιχεία από κάθε υπο-κουλτούρα ή συνεργαζόμενη με κάθε νεαρό ταλαντούχο καλλιτέχνη ή παραγωγό που έκανε σουξέ την δεδομένη στιγμή), τι θα συμβεί όταν η ίδια η ιδέα του να κάνεις σεξ με την Madonna αποτελεί πλέον (αρρωστημένο ή όχι) φετίχ;

 

Η απάντηση είναι κάτι που μόνο η ίδια η κα Ciccone την γνωρίζει (και που ίσως και να περιλαμβάνει και την Λούρδη, που μοιάζει με 17χρονο κλώνο της).

 

Γιατί, τελικά, αυτό είναι ίσως η μοναδική πρόκληση που η -δεδομένη, αν και αμφιλεγόμενη και δύσκολα προσδιορίσιμη- ιδιοφυΐα της Madonna δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει.

Ίσως βέβαια το να αφαιρέσεις (όχι εσύ, ο χρόνος που περνάει, όσο γυμναστική και αν κάνει, όσα βραζιλιάνικα τεκνά και ας κρεμάει από το μπράτσο της) το πιο εύκολο όπλο της, το σεξ, να μας κάνει καλό.

 

Σε εμάς, γιατί θα μας αναγκάσει να δούμε και να παραδεχτούμε την Madonna σε όλη της την καλλιτεχνική διάσταση.

Και σε εκείνη, που θα μπορέσει επιτέλους να γυρίσει και να πει στο καθρέφτη στο ορφανό κορίτσι με τα τριχωτά πόδια που όλοι κορόιδευαν στο γυμνάσιο ότι ‘Είμαι περήφανη για εσένα. Το ίδιο θα ήταν και η μητέρα σου που σε κοιτάζει από ψηλά’.