WOMEN

H Anna Kournikova και τα μπαλάκια της οργής

11 χρόνια μετά από τη στιγμή που κρέμασε στον τοίχο την φούστα του τένις της η πιο φωτογενής πρωταθλήτρια όλων των εποχών μπαίνει -καθυστερημένα- στο Hall of Femme μας.

Στα 33 της, η κόρη του πάλαι ποτέ πρωταθλητή ελληνορωμαϊκής και της αθλήτριας των 400 μέτρων (και Αμερικανίδα πολίτης πλέον) περνάει τις μέρες στις παραλίες του Μαϊάμι, παίζοντας τένις για πλάκα δυο φορές την εβδομάδα, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και ξοδεύοντας νωχελικά τα 50 εκ. δολάρια που κατάφερε συνολικά να κερδίσει δουλεύοντας από τα 14 ως τα 22 της.

 

κοι

Έχοντας ανταλλάξει με χαρά την εκτίμηση όλου του αντρικού φύλου (σ.σ. η Anna ψηφιζόταν συνεχώς πιο σέξι αθλήτρια του κόσμου) με αυτή του -εδώ και πάνω από μια δεκαετία- μόνιμου συντρόφου της, Enrique Inglesias.

Τον οποίο και γνώρισε στα γυρίσματα αυτού εδώ του videoclip.

 

Ουσιαστικά η Anna, στα 33 της, ζει ως κανονική συνταξιούχος. Και απολαμβάνει, για πρώτη φορά μετά τα πέντε της, όταν δηλαδή πήρε δώρο την πρώτη της ρακέτα του τένις (σ.σ. ξεκίνησε να παίζει κανονικά δυο χρόνια αργότερα, λίγο μετά μετακόμισε για προπόνηση στις ΗΠΑ και στα 14 της έκανε το μπαμ), την ζωή της.

 

Ναι, η Kournikova δεν ακούγεται ιδιαίτερα φιλόδοξη. Δεν έχει στόχο να γίνει επιτυχημένη businesswoman, να γίνει Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ, να βγάλει δίσκο ή να κάνει το πέρασμα στον κινηματογράφο (σ.σ. αν και έχει παίξει στο Me, Myself & Irene των Φαρέλι). Το κορίτσι έχει ήδη κάνει μια καριέρα και είναι πασιφανές ότι δεν ενδιαφέρεται να ξεκινήσει μια δεύτερη.

Μια καριέρα που την λες επιτυχημένη. Αλλά όχι και ιδιαίτερά, αφού, αν και κατάφερε να φτάσει κάποιο φεγγάρι στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης (πάντα στο διπλό, έχοντας ως συμπαίκτρια την Μαρτίνα Χίνγκις) δεν έχει κερδίσει ποτέ μεγάλο τουρνουά στο ατομικό.

 

Ένα γεγονός που ακόμη την ενοχλεί. Απλώς την ενοχλεί λιγότερο όσο κάνει ηλιοθεραπεία ή γυμνάζεται ώστε οι γλουτοί της, όπως εξήγησε σε ένα δημοσιογράφο που της πήρε συνέντευξη την εποχή που ήταν προπονήτρια στο reality The Biggest Loser, να είναι ‘σφιχτοί σαν μπάλες του βόλεϊ’.

 

 

Τι ήταν όμως αυτό που μας άφησε κληρονομιά; Τι ήταν αυτό που έκανε τον κόσμο να την ψάχνει μανιωδώς στις search engine, ακόμη και χρόνια μετά την απόσυρσή της;

Πέρα φυσικά από ένα ίο για computer, διάφορα ημερολόγια, μια παραλλαγή του White Russian και ένα συγκεκριμένο συνδυασμό στο Texas Hold ’em (‘ο οποίος φαίνεται φανταστικός αλλά ποτέ δεν νικά’). Όλα πράγματα που φέρουν το όνομά της.

 

Καθώς επίσης και τις δεκάδες φωτογραφήσεις που έχει κάνει σε περιοδικά όπως FHM, Maxim και Sports Illustrated (η τελευταία ήταν μια, αλλά άφησε εποχή).

Ίσως ότι η Kournikova βρέθηκε να αποτελεί την ενσάρκωση της σλαβικής αθλητικής ομορφιάς. Εκείνη που άνοιξε το δρόμο στην Sharapova και σε όλες τις καινούργιες.

Μια κομουνίστρια, αν θες, που όλος ο πλανήτης ζαχάρωνε και αποθέωνε ταυτόχρονα.

Ένα supermodel (αν και με ύψος μόλις 1,73 εκατοστά) που η μοίρα τα έφερε και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό.

Αν και, το να βρούμε την εξήγηση, δεν έχει και τόσο σημασία. Αυτό που έχει αξία στην περίπτωση της Kournikova είναι ότι ποτέ δεν προσπάθησε να μας πείσει ότι είναι κάτι διαφορετικό αυτό που φανταζόμασταν. Μια ζωντανή φαντασίωση.