WOMEN

Η Brigitte Bardot γνώρισε τους άντρες και αγάπησε τα ζώα

40 χρόνια μετά την τελευταία της ταινία, η Brigitte Bardot συνεχίζει να βγάζει τους άντρες εκτός ελέγχου. Και αυτό είναι κάτι που την βάζει στο Hall of Femme μας.

Ήταν Δεκέμβριος του 1968 όταν ο John Lennon είχε την πρώτη και τελευταία ευκαιρία να γνωρίσει την γυναίκα των ονείρων του (σ.σ.με αφορμή μια ταινία των Beatles που ήθελαν να της αφιερώσουν). Εκείνη που είχε κολλημένη στο ταβάνι του εφηβικού του δωματίου. Την ίδια που ζωγράφιζε μανιωδώς στο κολέγιο. Για να καταπολεμήσει το άγχος, πήρε λίγο LSD. Και το μόνο που της είπε όλο το υπόλοιπο βράδυ είναι ‘γεια’. Για άλλη μια φορά ένας άντρας απογοήτευσε την Bardot. Είναι να αναρωτιέσαι που μας γύρισε την πλάτη;

 

Ο John δεν ήταν ο μόνος που έπεσε θύμα της αψεγάδιαστης ομορφιάς της μικρής Παριζιάνας μπαλαρίνας με το παρατσούκλι ‘το μικρό περιστέρι’.

Εξίσου μεγάλο κόλλημα μαζί της είχε και ο Paul Mcartney, που παντρεύτηκε την πρώτη του γυναίκα επειδή της έμοιαζε.

Καθώς όλοι οι υπόλοιποι Beatles που ήθελαν να ξοδέψουν το μισό εξώφυλλο του Sgt. Peppers για πάρτη της, πριν τους αλλάξουν γνώμη οι μανατζαρέοι.

 

Για να μην μιλήσουμε για τον Bob Dylan, που έγραψε για εκείνη το πρώτο του τραγούδι ή τον Vladimir Putin που άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της χώρας του για τα μάτια της (ενώ έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο πως είναι η αγαπημένη του ηθοποιός).

Αν και ο χαρακτηρισμός ‘ηθοποιός’ είναι κάτι που μοιάζει πολύ άκυρος για να περιγράψει την κοινωνική επανάσταση που προκάλεσε η 18χρονη νυφούλα του αετομάτη σκηνοθέτη Roger Vadim, την οποία πρωτοείδε στα 15 της και βάλθηκε να την κάνει την μεγαλύτερη σταρ του πλανήτη.

 

Ουσιαστικά η Bardot ήρθε και έσκασε σαν βόμβα στην πουριτανική Γαλλία των 50s που την αγάπησε ως χαζοχαρούμενη γατούλα στις πρώτες -αδιάφορες- 16 ταινίες της. Αλλά τσίνισε σφοδρά όταν έπαιξε την μοιραία σειρήνα στο ‘Όταν ο Θεός έφτιαξε την γυναίκα’.

 

Αλλά η επιρροή της ούτε ξεκινά, ούτε σταματά στις 47 ταινίες (μεταξύ των οποίων με σκηνοθέτες όπως οι Jean-Luc Godard και Louis Malle), τα μιούζικαλ  ή τα πάνω από 50 τραγούδια που ηχογράφησε (κυρίως μαζί τον Serge Gainsbourg).

 

 

H 20χρονη, 30χρονη και 40χρονη Bardot αποτέλεσε την ιδεατή εκδοχή που είχε για τις Γαλλίδες ο υπόλοιπος πλανήτης.

Αλλά και οι ίδιοι οι Γάλλοι για τον εαυτό τους. Κάτι που αποδεικνύει το ότι με χαρά την έχρισαν στα 25 της εθνικό σύμβολο, γραμματόσημο και όλα τα παρελκόμενα.

 

Όλα αυτά μέχρι την μοιραία Κυριακή του Ιουνίου του 1958. Όταν η Brigitte, που σιχαινόταν τόσο την καριέρα όσο και την ζωή της, ξύπνησε τον μοναδικό συμβολαιογράφο του Saint Tropez προκειμένου να αγοράσει το απομονωμένο σπίτι στο La Madrague εντός του οποίου ζει από το 1973 που εγκατάλειψε την μεγάλη οθόνη.

Όπως διαπίστωσε με έκπληξη ο δημοσιογράφος του Vanity Fair στον οποίο έδωσε συνέντευξη το 2012 μετά από δεκαετίες, η Bardot έχει να κατέβει στο Saint Tropez εδώ και 10 χρόνια.

Ενώ οι μόνες φορές που βγαίνει εκτός σπιτιού είναι για να επισκεφτεί το La Garrigue, το κτήμα της στους λόφους, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, όπου διατηρεί ένα μικρό ξωκλήσι, άλογα, γαιδούρια, αγελάδες και γουρούνια.

 

Και κάπου εδώ φτάνουμε στον ελέφαντα στο δωμάτιο.

Την δεδομένη υποστήριξη της Bardot στον εθνικιστή Lepen.

Τα πέντε πρόστιμα που έχει φάει για σχόλια εναντίον μεταναστών, Αράβων και μουσουλμάνων

Και την γραφική συνήθειά της να κάθεται και να γράφει γράμματα στους ηγέτες αυτού του κόσμου (στον Sarkozy, τον Καναδό πρωθυπουργό, τον Κινέζο πρωθυπουργό, την βασίλισσα της Δανίας) προκειμένου να σταματήσει να βασανίζει ζώα.

Όλα τα παραπάνω είναι στο χέρι του καθενός αν επιθυμεί να τα πάρει στα σοβαρά (και να μας σκυλοβρίσει που ασχολούμαστε μαζί της). Ή αν τα αντιμετωπίσουμε απλά ως εκκεντρικές συνήθειες μιας μεγαλοκοπέλας που της αρέσει να ξυπνάει το πρωί, να διαβάζει την εφημερίδα της και μετά να εκφράζει γραπτώς την άποψή της. 

 

Προσωπικά προτιμώ να το βλέπω ως το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε για όλα όσα μας έχει χαρίσει.

Όπως έχει πει χαρακτηριστικά και η ίδια ‘Ξόδεψα την ομορφιά μου και τα νιάτα μου στους άντρες. Θα χαρίσω την σοφία μου και την πείρα μου στα ζώα’

Κρίμα που το Χόλιγουντ δεν κατάφερε ποτέ να την αξιοποιήσει.

 

Διπλό κρίμα που εκείνη αρνήθηκε διαδοχικά ρόλους απέναντι στους Frank Sinatra, Steve McQueen (στο Thomas Crown Affair) και Marlon Brando (σηκώθηκε και έφυγε ενώ στο τραπέζι είχε ένα τσεκ του 1.000.000 δολαρίων).

Από την άλλη ίσως αυτό να ήταν που της έσωσε την ζωή.