PUBLI

H Kατερίνα Λέχου είναι η πρωθιέρεια που μας αξίζει

Η πρόσφατη ανακοίνωση ότι η 47χρονη απόφοιτος του θεάτρου Τέχνης επιλέχθηκε να είναι τα επόμενα 4 χρόνια η επόμενη πρωθιέρεια της Ολυμπιακής Φλόγας μας έδωσε μια χαρά αφορμή για να της ανοίξουμε τις πύλες του Hall of Femme μας.

Στα 12 της ήταν ήδη 1,80. “Το μεγάλο ύψος που πήρα, ήταν αφύσικο και δεν μπορούσε να το στηρίξει το μυϊκό μου σύστημα. Έπαθα ραγδαία εξελίξιμη σκολίωση και αναγκάστηκα να κάνω ένα πολύ μεγάλο χειρουργείο. Ήταν μια μεγάλη ταλαιπωρία ζωής που ακόμα την κουβαλάω. Μου λένε ‘Γιατί είσαι τόσο αδύνατη’; Πρέπει να είμαι τόσο αδύνατη για να μην πονάω. Έχω μάθει να κάνω γυμναστική για να μην πονάω”.

 

Αυτό, το βάσανο που της προκάλεσε το ύψος της, είναι το πρώτο και το πιο βασικό πράγμα που οφείλεις να μάθεις για μια από τις πιο όμορφες και κομψές Ελληνίδες των τελευταίων 20 ετών. Για την ακρίβεια μια γυναίκα-λαμπάδα που μοιάζει να εκπροσωπεί ιδανικά το πρότυπο της μεσογειακής ομορφιάς. Αν εξαιρέσεις φυσικά το γεγονός ότι δεν διαθέτει καθόλου καμπύλες.

 

Το ίδιο πρόβλημα, το ύψος της, ήταν ο λόγος που από την συγκεκριμένη ηλικία και μετά έκανε ‘μακροβούτι’ στον κόσμο των βιβλίων αφού πολύ απλά δεν της επιτρεπόταν να έχει άλλες δραστηριότητες. Μια επιλογή που την οδήγησε, παρότι είχε δώσει πανελλαδικές και είχε περάσει στο Τμήμα Κοινωνιολογίας στη Θεσσαλονίκη, σχεδόν νομοτελειακά στον κόσμο της τέχνης.

 

Και όχι, όταν λέμε τέχνη, δεν εννοούμε το ‘Είσαι το ταίρι μου’, το ‘Ευτυχισμένοι Μαζί’ Ή το ‘Νησί’. Γιατί, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές περιπτώσεις, αν θέλει κάποιος πραγματικά να καταλάβει πόσα καντάρια ταλέντο κουβαλάει πάνω της η Κατερίνα (σ.σ. Απάντηση; Αρκετά), οφείλει να πάει να την δει στο θέατρο.

 

”Οι περισσότεροι δεν έχουν δει κάτι άλλο πέρα από την τηλεόραση. Άρα δεν ξέρουν τη διαδρομή σου. Άρα η γνώμη τους δεν έχει ειδικό βάρος. Γιατί μέσα από τη δουλειά σου και κυρίως μέσα από το θέατρο φαίνεται η εξέλιξή σου. Δεν έχει ειδική βαρύτητα για μένα η γνώμη ενός ανθρώπου που δεν με ξέρει παρά μόνο μέσα από το ‘Είσαι το ταίρι μου’. Δεν γνωρίζει άρα γιατί να τον κατηγορήσεις;”.

 

Προσοχή. Η Λέχου δεν λέει σε κανένα σώνει και καλά να πάει να την δει στο θέατρο. Μιλάμε για μια εξαιρετικά σοβαρή και πειθαρχημένη γυναίκα που έχει ψαχτεί πολύ στα εσωτερικά της (‘”Έχω κάνει έξι χρόνια ψυχανάλυση”‘), δεν φοβάται τον χρόνο που περνά (όπως συμβαίνει συνήθως στις ωραίες γυναίκες), πληγώνεται μόνο όταν κάποιος την αποκαλεί celebrity (”Μην με λέτε έτσι. Γιατί celebrity είναι ο ανεπάγγελτος. ‘Tι δουλειά κάνεις; Είμαι celebrity’. Μην με πληγώνετε”) και έχει θυσιάσει πολλά πράγματα προκειμένου να δημιουργήσει στον εαυτό της την πολυτέλεια να λέει ‘ναι’ μόνο εκεί που θέλει.

 

Επίσης οφείλουμε να την παραδεχτούμε και για τον τρόπο, ένα καλοκαίρι πριν, που κατάφερε να κρατήσει μυστικό το γάμο της που έλαβε χώρα στην Πάτμο. Αποδεικνύοντας ότι όντως μπορείς να κρατήσεις μακριά τους παπαράτσι αν αυθεντικά δεν σε ενδιαφέρει καθόλου αυτού του είδους η ευκαιριακή δημοσιότητα.

Προφανώς και δεν υπάρχει λόγος να δώσεις σημασία σε τίποτα από τα παραπάνω ‘υπαρξιακά και να εστιάσεις, όπως συμβαίνει συνήθως, μόνο στα δίμετρα, καλλίγραμμα και ‘τόσο όσο πρέπει’ γυμνασμένα πόδια της. Ή στο λαμπερό χαμόγελό της που 95% του αντρικού πληθυσμού θα έδινε ένα νεφρό για να έχει την ευκαιρία να ξυπνάει δίπλα του κάθε πρωί. Είναι απολύτως κατανοητό.

 

Απλά καλό είναι να ξέρεις ότι πίσω από την εντυπωσιακή βιτρίνα, κρύβεται ένα εξίσου εντυπωσιακό -συνειδητοποιημένο και ασυμβίβαστο- περιεχόμενο.