WOMEN

Η Όλγα Φαρμάκη θα είναι πάντα πάνω από όλες

Με νοσταλγική διάθεση, γράφουμε για το κορίτσι που κατάφερε να κερδίσει σε κάθε φάση της ζωής ενός φωτομοντέλου.

Είναι πολύ απλό να πεις ότι η Όλγα είναι το καλύτερο κορίτσι σε αυτόν τον δίκαια παρεξηγημένο κόσμο των φωτομοντέλων. Είναι πολύ απλό να το πεις για οποιοδήποτε από τα κορίτσια που κατάφερναν να κερδίσουν την συμπάθεια όλων όσων γύριζαν γύρω τους και προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν τη δική τους δόξα για δικό τους όφελος. Γιατί ας μην κοροϊδευόμαστε, όλοι των περιοδικών, των διαφημιστικών και των event planning εταιρειών, όταν είχαμε στα χέρια μας ένα κορίτσι σαν την Όλγα, την Σάσα, τη Χριστίνα, την Ελίνα και τόσες άλλες, θέλαμε να πάρουμε από εκείνες το μέγιστο όφελος. Να εκμεταλλευτούμε τη δική του λάμψη για το περιοδικό μας, τη διαφήμισή μας, το event μας.

Αυτό το κείμενο θα μπορούσε να συνοδεύεται από μερικές δεκάδες προκλητικές φωτογραφίες της Όλγας. Κάποιες από τις γυμνές φωτογραφήσεις που είχε κάνει σε πάμπολλα περιοδικά αποκαλύπτοντας το αψεγάδιαστο – όπως θα έλεγε και ο Θωμάς Σγουρός – σώμα της. Αυτή η εποχή όμως έχει περάσει προ πολλού. Και ένιωσα την ανάγκη να κάνω μια πολύ προσεκτική επιλογή για τις σημερινές φωτογραφίες. Τόσο γιατί δώσαμε υπόσχεση στον εαυτό μας εδώ στο Oneman να αφήσουμε το γυμνό όσο το δυνατόν περισσότερο πίσω μας όσο και γιατί πιστεύω ότι αυτό που οφείλουμε να κρατάμε από την Όλγα είναι μερικές καλαίσθητες δουλειές που θα αποτυπώνουν για πάντα το πόσο όμορφο κορίτσι είναι και σε τι κατάσταση φρόντιζε να είναι ανελλιπώς το σώμα της.

 

Είχα γράψει και παλαιότερα ότι η ζωή ενός φωτομοντέλου ήταν πολύ διαφορετική από εκείνη ενός κανονικού μοντέλου που χάνεται στην αφάνεια και τις τελευταίες θέσεις του Onewoman κάθε χρόνια. Η Όλγα μαζί με μερικά άλλα κορίτσια της γενιάς της έμελλε να εντυπωθούν στο μυαλό του Έλληνα άνδρα για τις επόμενες δεκαετίες. Ενδεχομένως γιατί είναι και οι τελευταίες που είδαμε να πρωταγωνιστούν στα ανδρικά περιοδικά της χώρας μας. Η Όλγα Φαρμάκη σχεδόν ειρωνικά ήταν στο εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους που έβγαλε ποτέ το περιοδικό MAX, με αυτήν εδώ τη φωτογράφηση.

 

Ο μουσάτος μαλάκας με το πράσινο φούτερ στο βίντεο είμαι εγώ. Και εκείνη την εποχή δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι αυτό το οποίο θα κατάφερνε η Όλγα μετά από τέσσερα χρόνια θα ήταν όχι απλά να διαφύγει από τη λούπα ενός sex symbol αλλά να χρησιμοποιήσει αυτή τη λάμψη στο να ονειρευτεί από την αρχή ξανά.

Η πρώτη επαφή του κόσμου με την Όλγα Φαρμάκη ήταν στο Venue στο οποίο χόρευε τον παλιό καλό καιρό, με κάποια κόκκινα X να αρκούν τότε για να καλύψουν το στήθος της. Και λίγο αργότερα στο καινούριο Παζάρι που παρουσίαζε ο Μικρούτσικος στον Alpha. Ήταν απλά θέμα χρόνου για να την ανακαλύψουν οι σκάουτερ των πρακτορείων μοντέλων και να στρώσουν μπροστά της προτάσεις για φωτογραφήσεις, διαφημιστικά και τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Στις πρώτες της φωτογραφήσεις, έβλεπες ένα αδιαμόρφωτο μοντέλο που δεν ήξερε να ποζάρει συγκλονιστικά αλλά αρκούσε απλά να στέκεται εκεί για να κάνει τον φακό δικό της. Τα όποια βραβεία, οι όποιοι διαγωνισμοί, οι όποιες διακρίσεις, μπορεί να την έφερναν στο προσκήνιο αλλά είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι δεν την ένοιαξαν ποτέ πραγματικά. Εκείνη ήθελε απλά να κάνει τη δουλειά της και σιγά σιγά να χτίζει αυτή την εικόνα που έχουμε πλέον από εκείνη.

 

Σε κάθε ραντεβού δεν έμπαινε με την έπαρση της Μπάστα και της Αλεξανδράτου. Δεν έμπαινε με το ύφος τόσων και τόσων άλλων που χρησιμοποιούσαν το ύφος ως ανταγωνιστικό χαρτί γιατί δεν είχαν τι άλλο να δείξουν. Η Όλγα ερχόταν χαμογελαστή, ευγενική και φιλική. Άφηνε όλους να μιλήσουν, εμάς, τον manager, τους παρατρεχάμενους και μετά ζύγιζε όλα όσα της είχαν προταθεί για να διαλέξει πολύ προσεκτικά εκείνο που ήθελε να κάνει. Προσπαθώντας να προστατέψει όσο το δυνατόν περισσότερο το όνομά της, το σώμα της, την εικόνα της.

Ή Όλγα δεν έλεγε ατάκες για πρωτοσέλιδα. Δεν έκανε δηλώσεις για να προκαλέσει. Δεν έβγαλε ποτέ στη σέντρα την όποια σχέση της για να πουλήσει λίγο παραπάνω. Ίσα ίσα που προστάτευε και προστατεύει τα αγαπημένα της πρόσωπα όπως εκείνη ξέρει να κάνει καλύτερα από όλους.

 

2008, η Όλγα αποφασίζει να μην ξανακάνει γυμνό. 2009, η Όλγα αποφασίζει να μην ξανακάνει γυμνό. 2010, η Όλγα αποφασίζει να μην ξανακάνει γυμνό. 2011, η Όλγα αποφασίζει να μην ξανακάνει γυμνό. Κάθε χρονιά την άκουγα να μου λέει ότι θέλει να σταματήσει. Αλλά τα περιοδικά ήθελαν κι άλλο, σε ένα πρότυπο συναυλιακό encore που την παρακαλούσε να μείνει για άλλο λίγο η βασίλισσα των περιοδικών. Και σε κάθε φωτογράφηση εκείνες τις χρονιές προσπαθούσε να κερδίσει κάτι από κάθε δουλειά. Σε αισθητική, σε νόημα. Για να δικαιολογήσει και στον εαυτό της το ότι ξαναφωτογραφιζταν γυμνή.

Πλέον, η Όλγα Φαρμάκη είναι πολύ μακριά από όλο αυτό. Με την αδερφή της τη Γωγώ, αυτό το φανταστικό κορίτσι, έχουν μαζί το δικό τους blog προσπαθώντας να κερδίσουν το δικό τους χώρο στο online τοπίο της μόδας.

 

Δεν θα σου πω ότι είναι το καλύτερο blog του κόσμου ούτε ότι είναι το πιο ενημερωμένο σε θέματα μόδας. Αλλά θα σου πω το εξής. Σε μία αγορά που έχει χιλιάδες κορίτσια να κηνυγούν το ίδιο όνειρο, οι αδερφές Φαρμάκη έχουν ένα μικρό προβάδισμα. Που τους το δίνει όχι η εμφάνιση της Όλγας αλλά η σοβαρότητα που κάνουν τη δουλειά τους, η αγάπη που έχουν η μία για την άλλη και η αποφασιστικότητα να πετύχουν. Όχι τώρα απαραίτητα. Κάποια στιγμή.

A photo posted by Olga Farmaki (@olgafarmaki) on

 

Είναι η ίδια αποφασιστικότητα που έβλεπα μια ζωή στο βλέμμα της Όλγας. Για να πετύχει εκείνες τις μικρές νίκες στις μάχες που έβαζε συνέχεια μπροστά της. Κι αν το σημερινό Hall of Femme διαφέρει από τα προηγούμενα είναι γιατί η Όλγα το έχει κερδίσει αυτό περίτρανα.

Η Όλγα Φαρμάκη ήταν νικήτρια στο να φτάσει να γίνει το νούμερο ένα περιζήτητο κορίτσι του χώρου. Ήταν νικήτρια στο ποια είναι η βασίλισσα των περιοδικών για τουλάχιστον μια πενταετία. Ήταν νικήτρια – και είναι το κυριότερο – στο μετά. Γιατί είναι εκείνη που ακολούθησε ένα όνειρο και το χτίζει τώρα σιγά – σιγά. Μην με ρωτάς πού είναι οι υπόλοιπες κοπέλες του χώρου. Κάποιες παντρεμένες, κάποιες σε πίστες και κάποιες στα αζήτητα.

Η Όλγα είναι εδώ, όπως ήταν τόσα χρόνια.