WOMEN

Η Rachel Weisz είναι η καλύτερη εφεύρεση του πατέρα της

Πρώην μοντέλο, βραβευμένη με Όσκαρ, πανέμορφη και κόρη εφευρέτη. Η παρουσία της στο Lobster του Λάνθιμου και το Youth του Σορεντίνο είναι απλά η αφορμή για να την εντάξουμε -έστω και καθυστερημένα- στο Hall of Femme μας.

Ανήκει στις γυναίκες που όσο μεγαλώνουν, ομορφαίνουν. Μη φοβάσαι, δεν θα σου αρχίσω τα κλισέ για κρασιά που ωριμάζουν και τέτοια βαρετά. Άλλωστε το όνομα της Rachel Weisz προσφέρεται για λογοπαίγνια μόνο με μπύρα. Λέω να τα αποφύγω όμως κι αυτά.

Στα 45 της, με παρουσία στο “Lobster” του Γιώργου Λάνθιμου και στο “Υouth” του Παολο Σορεντίνο, αλλά και παντρεμένη πλέον με τον “James Bond”, Daniel Craig, η γοητευτική Αγγλίδα βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ζωής της. Και φαίνεται.

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όπως θα έχεις καταλάβει από την προφορά της, η Rachel Weisz γεννήθηκε στο Λονδίνο. Μόνο που κανένας από τους γονείς της δεν ήταν Άγγλος. Ο πατέρας της ήταν ένας Ελβετός εφευρέτης(!) και η μητέρα της μια δασκάλα από την Αυστρία, οι οποίοι μόλις ξέσπασε ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, βρήκαν καταφύγιο στο Λονδίνο, ξεφεύγοντας από τους Ναζί.

 

Υπέρμαχοι των τεχνών, φρόντισαν να εισάγουν την Rachel και τη μικρή της αδερφή στο μαγικό τους κόσμο από νωρίς. Η Rachel πάντως, ξεστράτισε και στα 14 ξεκίνησε το μόντελινγκ, αρνούμενη μάλιστα ρόλο στην ταινία “King David” στο πλευρό του Richard Geere. Μια δασκάλα λογοτεχνίας την ενέπνευσε και την επανέφερε στον ίσιο δρόμο στα 16 της. Είχε ήδη προλάβει πάντως να κερδίσει το παρατσούκλι “English Rose”. Δικαίως.

Λίγο έξω από το Λονδίνο, στο Cambridge, σπούδασε υποκριτική και ξεκίνησε με συμμετοχές σε βρετανικές μίνι σειρές και ταινίες κατευθείαν για την τηλεόραση.

 

Το ψιλο-ανύπαρκτο “Death Machine” του 1994 αποτέλεσε την πρώτη της κινηματογραφική απόπειρα, όμως ήταν φανερό πως η 24χρονη τότε Rachel ήταν για πολύ παραπάνω. Αυτά ήρθαν δυο χρόνια αργότερα, με το “Chain Reaction” όπου την καμαρώσαμε μαζί με τους Morgan Freeman και Keanu Reeves. Αυτό ήταν. Πλέον έμοιαζε έτοιμη να ανέβει πίστα. Και πολύ άργησε.

 

Την τριλογία της “Μούμιας” δεν την λες βέβαια και μια τρομερά ποιοτική πίστα, σημασία όμως είχε ότι πλέον τη βλέπαμε σε blockbuster ταινίες. Τότε ήταν που άρχισε να τραβάει και τη δική μου προσοχή. Η βρετανική προφορά, η γήινη ομορφιά της και η δυναμική της παρουσία με κέρδισαν αμέσως. Από τότε δήλωνα πιστός στρατιώτης της Weisz. Team Weisz και δεν είμαι καλά, σε οποιοδήποτε ρόλο κι αν ενσάρκωνε. Σημασία έχει ότι εκτός ρόλου, ήταν ένα γλυκό κορίτσι.

 

Στο “Enemy at the Gates” στο πλευρό του Jude Law, την είδαμε για πρώτη φορά γυμνή. Όπως αποδείχτηκε στο “The Constant Gardener”, το να πετάξει τα ρούχα της για τις ανάγκες ενός ρόλου δεν ήταν κάτι που την προβλημάτιζε. Ο συγκεκριμένος ρόλος άλλωστε της χάρισε και το μοναδικό της Όσκαρ, σε μια πραγματικά εξαιρετική ερμηνεία, οπότε χαλάλι το γυμνό.

 

Γυμνή την είδαμε και στο “Agora” στο οποίο υποδύθηκε την αρχαία Ελληνίδα φιλόσοφο Υπατία. Όταν την ρώτησαν αν χρησιμοποίησε body double, έδωσε την απάντηση για την οποία (προσ)ευχόμασταν: “Κάνω όλες τις γυμνές σκηνές μόνη μου και το απολαμβάνω, δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ body double”.

 

Στο μεταξύ είχε ήδη γνωρίσει τον Darren Aronofsky, με τον οποίο υπήρξε ζευγάρι από το 2001 μέχρι το 2010 και μαζί μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη και απέκτησαν ένα παιδί.

 

 

Με τον Aronofsky δεν παντρεύτηκε ποτέ και τελικά χώρισαν το 2010. Πρόλαβε πάντως να πρωταγωνιστήσει στο “The Fountain”, δείχνοντας ξανά πως εκτός από πανέμορφη, είναι και ταλαντούχα.

 

Μια γυναίκα σαν την Weisz είναι προφανές ότι δεν θα έμενε για καιρό ελεύθερη. Τον Δεκέμβρη του 2010 έγινε κι επίσημα Bond Girl, δηλαδή το κορίτσι του επίσης Βρετανού Daniel Craig, τον οποίο παντρεύτηκε το 2011. Σαν γνήσιοι Englishmen in New York, οι δυο τους συνέχισαν να ζουν στη Νέα Υόρκη, για να είναι κοντά με το γιο της και τον πατέρα αυτού και καλό της φίλο πλέον Darren. Σουηδία το κάναμε. Αγάπησε μάλιστα τόσο πολύ τη ζωή στις Η.Π.Α. που πήρε μέχρι και αμερικάνικη υπηκοότητα.

 

Τα τελευταία χρόνια η στροφή της Rachel προς την ποιότητα γίνεται όλο και πιο έντονη. Φέτος μόνο συμμετείχε σε δυο ταινίες που διακρίθηκαν στις Κάννες ενώ έχει κερδίσει και αρκετά βραβεία για τους θεατρικούς της ρόλους.

 

Θα συνεχίσω να αποφεύγω τις ατάκες για το παλιό καλό κρασί και θα αφήσω την ίδια την ηθοποιό να μιλήσει. “Υπάρχουν δυο πτυχές του να γερνάς. Αυτό που συμβαίνει στην εξωτερική σου εμφάνιση κι αυτό που συμβαίνει μέσα σου”. Μέσα στην Rachel δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει, στο εξωτερικό κομμάτι τα πάει όμως εξαιρετικά, χωρίς να επιτρέπει αντικανονικές παρεμβάσεις και body doubles. Η εμφάνισή της στο “Youth” αρκεί για να μας πείσει.

 

 

 

Στα 45 της, η Rachel Weisz αποφεύγει τα μεγάλα λόγια σχετικά με το μελλοντικά της σχέδια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε σε όλες τις επιλογές της.

 

 

Εγώ πάντως θα τα παρατούσα εύκολα όλα για να φύγω μαζί της.