WOMEN

Η Σάρον Στόουν άλλαξε τον κόσμο. Δηλαδή το σεξ.

Δεν χρειάστηκε να κάνει πολλά. Απλά να σταυρώσει τα πόδια της.

Ελάχιστοι ήξεραν τη Σάρον Στόουν πριν ανοίξει τα πόδια της στην επιτυχία, στο Βασικό Ένστικτο. Παρότι εκείνη είχε να επιδείξει μια φιλότιμη προσπάθεια είτε ως μοντέλο, είτε ως ηθοποιός σε ταινίες που περνάνε στο ντούκου. Ποιος τη θυμάται να κάνει πέρασμα από τη Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή Νο4 το 1987; Κανείς λογικά. Ούτε την -φουλ σεξουαλική- πρόβα τζενεράλε που έκανε στο Αίμα και Άμμος κάποιος είχε προσέξει ως τότε, ενώ ακόμη και ο ρόλος της στην Ολική Επαναφορά δεν είχε καν φανεί δίπλα στον μπλοκμπαστερά Άρνολντ εκείνης της εποχής, ο οποίος είχε πείσει τους άντρες να κοιτάζουν τα δικά του μούσκουλα αντί οποιουδήποτε γυναικείου στήθους βρισκόταν δίπλα του.

Όμως, τα πάντα άλλαξαν μετά από εκείνη τη στιγμή. Αυτή η “εγώ θα σας γίνω εμμονή¨ σκηνή και κίνηση που έπαιξε, με τους ιδρωμένους μπάτσους απέναντί της, να προσπαθούν να μείνουν συγκεντρωμένοι στο μυστήριο του παγοκόφτη, την ώρα που παράλληλα σκέφτονταν ότι αυτή η γυναίκα (και μιλάω για την ίδια τη Σάρον, όχι για το ρόλο) ήταν ότι πιο φονικό μπορούσε να παρουσιάσει το Χόλιγουντ, σε μια εποχή όπου το πρότυπο γυναίκα ήταν το χαμόγελο της Τζούλια Ρόμπερτς στο Pretty Woman. Και παρότι ακολούθησαν αρκετές (η Μπελούτσι, η Τζολί και όποια άλλη προσπάθησε ή πήρε το θρόνο του σεξουαλικού συμβόλου του Χόλιγουντ), στα σημεία καμία δεν ήταν σαν αυτήν.

 

Καμία δεν έκανε ποτέ ξανά σε ταινία σεξ όπως αυτή, καμία δεν έδεσε κάποιον κόμπο, όπως αυτή έκανε στον Μάικλ Ντάγκλας, καμία δεν σου έβγαζε ότι έχεις απέναντι σου μια τόσο προκλητική γυναίκα, που παράλληλα είχε κάτι το αριστοκρατικό ή τέλος πάντων απλώς σε παραπλανούσε πως έχει και μπορεί να ήταν σκέτα μια γκόμενα που τυχαία βρήκε το ρόλο της ζωής της, δέχθηκε όπως έπρεπε, κρεμάστηκε από πολυελαίους, μπήκε στα ντους με τον Σταλόνε και έκανε τον Μπάλντουιν στο Sliver να μοιάζει μα αρρωστημένο παιδάκι που θέλει να κλέψει τις καραμέλες μέσα από το βάζο.

 

Και σε σκέψου ότι σαν ηθοποιός ήταν από μέτρια ως κακή. Δεν προχώρησε, δεν εξελίχθηκε, επί της ουσίας δεν έχει αφήσει καμία φιλμογραφία πίσω της. Τη θυμάσαι μόνο ως γυναίκα με δολοφονικά ένστικτα, σαν μια ξανθιά απίστευτης σεξουαλικότητας γυναίκα, που προσγειώθηκε στο προσκήνιο του κινηματογράφου και στο παρασκήνιο των αντρικών φαντασιώσεων, στα 34 της χρόνια, μια ηλικία που είναι σχεδόν επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι αποτελεί το πικ μιας γυναίκας που νιώθει καλά με τον εαυτό της, το σώμα της και όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν την αντρική προσοχή.

 

Δεν θα σταθούμε στην περιπέτεια της υγείας της το 2001, με τα αρτηριακά προβλήματα που ήταν όντως κάτι στενάχωρο για εκείνη και τους πραγματικούς θαυμαστές της, γιατί αυτό το κείμενο είναι απλώς ένα ευχαριστώ και μια βαθιά υπόκλιση που μας έδειξε ότι υπάρχει ένας εντελώς πιο επιθετικός τρόπος για να δείξει μια γυναίκα στον άντρα που θέλει, ότι έχει το πάνω χέρι είτε στη ζωή, είτε ακόμη και στο κρεβάτι, αρκεί να πατήσει στις αδυναμίες του και να χρησιμοποιήσει μεθοδικά όλα τα όπλα που έχει. Εκείνη αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 54 της χρόνια, παραμένει εντυπωσιακά όμορφη και ίσως για αρκετούς από τους νεότερους που διαβάζουν τώρα, να είναι μια ανάγνωστη κυριούλα.

Όμως, αν δουν εκείνο το χορό που κάνει πάνω στον αναστατωμένο (για να μην χρησιμοποιήσουμε άλλες λέξεις εδώ μέσα) και πως τον οδηγεί μετά στη φάκα, με μαεστρικές κινήσεις. Η Σάρον Στόουν κατάφερε με ένα ρόλο να μαγέψει για πάντα όλους τους άνδρες εκείνης της γενιάς και να κοροιδέψει και τη MENSA ότι έχει IQ 148, παραδεχόμενη τελικά πριν από λίγα χρόνια ότι επρόκειτο για ψέμα που απλώς συντηρήθηκε με το χρόνο.

Δέκα χρόνια μετά το Βασικό Ένστικτο, η Σάρον μπαίνει και στο δικό μας HALL OF FEMME. Και είμαστε σίγουροι, ότι εμάς δεν μας κορόιδεψε. Απλώς, μας αποπλάνησε…

Sharon Stone