WOMEN

H Βο Derek συνεχίζει να είναι το απόλυτο δεκάρι

Πάνε 34 χρόνια από τότε που το κορίτσι από το Long Beach έτρεξε στην παραλία -στο 10- με χάντρες στα μαλλιά. Ώρα να πάρει μια ανάσα στο Hall of Femme μας.

Το καλοκαίρι του 1972 στην Μύκονο ήταν το πιο καθοριστικό στην ζωή της 16χρονης Bo. Τότε ήταν που γνώρισε τον -κατά 30 χρόνια μεγαλύτερό της- σκηνοθέτη John Derek. Τον άνθρωπο που της έφτιαξε την ζωή και της ‘δολοφόνησε’ την καριέρα.

Ο John, πρώην ζεν πρεμιέ στα 50s, ήταν εξαιρετικά ατάλαντος ως σκηνοθέτης. Αλλά εξαιρετικά ικανός ως scouter μοιραίων γυναικών. Εκείνη την εποχή βρισκόταν στον τρίτο γάμο του, με την Linda Evans (σ.σ. είχε προηγηθεί και ένας με την Ursula Andress που κράτησε 9 χρόνια) αλλά όταν είδε την Bo, έπεσε ξερός.

 

Αν και τότε, πριν της κάνει ολικό makeover, το κορίτσι μας λεγόταν ακόμη Mary Cathleen, είχε καστανά μαλλιά και αφίσες από άλογα στους τοίχους του εφηβικού δωματίου της.  

Ενώ ο John είχε και το πεδίο ανενόχλητο αφού η μητέρα της, που υποτίθεται την συνόδευε, τα έφτιαξε με ένα Έλληνα και εξαφανίστηκε για όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι.

Η ταινία λεγόταν And Once Upon a Love και ήταν τόσο άθλια που κυκλοφόρησε με τον τίτλο Fantasies 8 χρόνια αργότερα. Κάτι που ελπίζω να μην το πάρει προσωπικά ο Φαίδων Γεωργίτσης που έπαιζε έναν από τους βασικούς ρόλους (αυτόν του φωτογράφου).

 

Η ουσία είναι ότι το ζευγάρι γνωρίστηκε εκεί και αναγκάστηκε να μετακομίσει μετά στην Γερμανία για δυο χρόνια, προκειμένου να αποφύγει ο Derek την βαριά κατηγορία της αποπλάνησης ανηλίκου.

Όταν η Bo έσβησε επιτέλους τα κεράκια στην τούρτα των 18 γενεθλίων της, επέστρεψαν στο Λος Άντζελες με τον John να χωρίζει την Linda Evans και να αρχίζει συστηματικά να καταστρέφει την καριέρα της.

Πως αλλιώς θα αποκαλούσες κάποιον που -μετά την τρομακτική επιτυχία του 10, με την θρυλική εικόνα της Derek να τρέχει στην αμμουδιά- απέρριπτε ως μανατζέρ της προσφορές όπως τον ρόλο της Jessica Lange στο King Kong προκειμένου να την έχει ως αποκλειστική πρωταγωνίστρια στις δικές του ταινίες;

Όπως το ανεκδιήγητο Tarzan the Ape Man (εκεί που η Bo είναι συνέχεια γυμνή με κάτι μαυρούλες να την πασπατεύουν)

Το soft core πορνό Bolero (εκεί που η Bo είναι συνέχεια γυμνή και καβάλα σε άλογα).

 

Ή το Ghosts Can’t Do It (εκεί που η Bo προσπαθεί να μιμηθεί την Demi Moore στο Ghost που είχε κυκλοφορήσει την ίδια χρονιά).

Αυτή που, δόξα τον Μεγαλοδύναμο, ήταν και η τελευταία φορά που κάθισε στην καρέκλα του σκηνοθέτη.

 

Όπως χαρακτηριστικά έχει παραδεχθεί ο John σε μια σπάνια συνέντευξη του 1981 ‘Και τις τρεις γυναίκες μου (Ursula, Linda, Bo) τις γνώρισα όταν ήταν πολύ πολύ νέες. Ίσως απλά το κάνω γιατί δεν είναι ακόμη αρκετά ώριμες να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είμαι ο άντρας που νομίζουν’

Ενδιάμεσα ο Πυγμαλίωνας φρόντισε -όπως είχε κάνει και με τις δυο προηγούμενες- να γδύσει καλλιτεχνικά την Bo για χάρη του Playboy. Και μάλιστα παραπάνω από μια φορές.

Τουλάχιστον σε αυτό ήταν ανέκαθεν επαρκής.

 

Αποτέλεσμα των ‘φιλότιμων’ προσπαθειών του John όλα αυτά τα χρόνια ήταν η Bo να είναι υποψήφια 4 φορές για Χρυσό Βατόμουρο (με τελευταία αυτή του 1996 για το guest της στο Tommy Boy).

Καθώς και υποψήφια για τον ‘μεγάλο τίτλο’ της χειρότερης ηθοποιού του αιώνα που κέρδισε τελικά η Madonna.

Όμως τα παραπάνω είναι λίγο πολύ γνωστά. ΟΚ, έπρεπε να ειπωθούν για να τα θυμηθούν οι νεότεροι.

Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι ότι η Bo ποτέ δεν νοιάστηκε για την καριέρα της. Εκείνη το μόνο που ήθελε πάντα ήταν ένα επιβήτορα στο κρεβάτι της και μερικούς ακόμη στους στάβλους της.

Και αυτό ήταν κάτι που κατάφερε να πετύχει στον απόλυτο βαθμό.

 

 

Τα 22 χρόνια που ήταν παντρεμένη με τον John (μέχρι που εκείνος πέθανε από καρδιά το 1998) τα πέρασε στο απομονωμένο ράντσο τους στην κοιλάδα Santa Ynez παρέα με καμία 10αρια Ανδαλουσιανά άλογα.

Μάλιστα αγκαλιά με ένα από αυτά, το πιο λευκό από όλα, ήταν που εμφανίσθηκε στο εξώφυλλο της αυτοβιογραφίας της ονόματι Riding Lessons: Everything That Matters in Life I Learned from Horses.

Ενώ τα τελευταία 11 χρόνια έχει αλλάξει ράντσο και σύντροφο, καθώς πλέον είναι μαζί με τον -πέντε χρόνια μικρότερό της- John Corbett.

 

Ίσως ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να αντιμετωπίσεις την Bo είναι ως καθαρόαιμο που το μόνο που το ένοιαζε είναι να τρέχει ανέμελο στην φύση.

Γιατί παρά την εικόνα που μπορεί να σχημάτισες από τα παραπάνω, η Bo δεν ήταν ούτε θύμα, ούτε χαζή. Όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν όσοι δούλεψαν μαζί της στο Tarzan.

Εκεί όπου, ως παραγωγός, έκανε τους πάντες να κλαίνε με τον ψυχρό τρόπο που μοίραζε εντολές και απέλυε κόσμο.

Απλά είναι εντελώς και απόλυτα μονοδιάστατη.

Αν και οφείλω να της αναγνωρίσω στα θετικά της ότι ακόμη δεν έχει μπει στο τριπάκι του πλαστικού χειρούργου ή του botox.  Ίσως επειδή στα 56 της μοιάζει καμία 15άρια χρόνια μικρότερη.

 

Επίσης είναι αρκετά έξυπνη για να αναγνωρίζει ότι έχει υπάρξει ξεδιάντροπα ευλογημένη. Αυτή είναι ακριβώς η ατάκα που έχει χρησιμοποιήσει.  Και αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος να την αποχαιρετίσουμε.