HOT RIGHT NOW

Οι ατσαλένιοι μηροί της Famke Janssen

Ο θάνατός της στο Taken 3, που μόλις κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, μας έδωσε την αφορμή να βάλουμε στο Hall of Femme μας την δίμετρη Ολλανδέζα που πρωτογνωρίσαμε ως Bond girl.

Στα 50 της η Famke Janssen (το επίθετο της οποίας σημαίνει μικρό κορίτσι στα Ολλανδικά, παρόλο που η ίδια έχει ύψος 1,82) παραμένει το ίδιο επιβλητική, εξωτική και -ας το παραδεχτούμε- τρομακτική από την εποχή που είχε βάλει τον Pierce Bronsan ανάμεσα στα πόδια της (ως Xenia Onatopp στο Goldeneye) και του έδινε και καταλάβαινε. Τιμή και δόξα στην ομορφιά της. Τιμή και δόξα στη θυσία της.

 

Τι εννοείς ποια θυσία; Αυτή του να είναι εκείνη το βασικό μέλος του cast του Taken που σκοτώνεται, προκειμένου το τρίτο μέρος να μην έχει σχέση με απαγωγή, αλλά να θυμίζει περισσότερο Φυγά.

 

Και αυτό παρότι, μέσα στο 2015, η Famke ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της και με το έτερο franchise που ήταν σημαδιακό για την καριέρα της, αυτό του Χ-Men στο οποίο υποδυόταν από το 2000 την Dr. Jean Grey.

Άλλωστε για το πρώην μοντέλο, που παράτησε στα 19 της την Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Άμστερνταμ μετά από ένα χρόνο, έκανε γύρα στις ευρωπαϊκές πασαρέλες για μερικούς μήνες (όπου βρέθηκε πρώτη μούρη και στις αφίσες της Victoria’s Secret) και μετά ήρθε -λόγω Chanel- στην Νέα Υόρκη όπου ξεκίνησε να δουλεύει ως ηθοποιός (βλέπε πρώτος ρόλος στο Melrose Place), τα blockbuster ήταν ο τρόπος για να βγάζει το μεροκάματο.

Στην πραγματικότητα το κορίτσι που θεωρεί ως μυστικό της ομορφιάς της ότι δεν τρώει κρέας και γαλακτοκομικά και δεν πίνει ποτέ νερό από πλαστικά μπουκάλια, ανέκαθεν ήθελε να φτιάχνει ταινίες και όχι να είναι απλώς η γλάστρα σε αυτές.

 

Τελικά της πήρε 16 χρόνια για να αξιωθεί να γράψει και να σκηνοθετήσει την πρώτη της ταινία, το Bringing Up Bobby του 2011 με την Milla Jovovich στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Και αυτό γιατί από την αρχή, ως πραγματίστρια, κατανόησε το βασικό κανόνα επιβίωσης μιας ωραίας στο Χόλιγουντ.

 

Και η αλήθεια είναι ότι η Famke αποδείχθηκε απρόσμενα καλή στο σχετικό ζογκλάρισμα αφού κατάφερε να παίξει σε ταινίες όπως το Celebrity του Woody Allen film, το Gingerbread Man του Robert Altman, το Rounders, το City of Industry και το Monument Ave του Ted Demme. Ενώ ταυτόχρονα μας έμενε αξέχαστη σε sci fi όπως το The Faculty του Rodriguez, ταινίες τρόμου όπως το House on Haunted Hill ή ταινίες φαντασίας όπως το πρόσφατο Hansel & Gretel: Witch Hunters στο οποίο ήταν εξαιρετική ως η κακιά μάγισσα.

Επίσης τα έκανε όλα αυτά χωρίς ποτέ να μας δείξει ιδιαίτερα πολύ σάρκα (βλέπε ερωτικές σκηνές) ή να κάνει σέξι φωτογραφήσεις. Κάτι που δεν το λες και συνηθισμένο.

 

Ταυτόχρονα η Famke τα πήγε εξαιρετικά και στην τηλεόραση. Και δεν μιλάω μόνο για τον ‘εγώ κάνω κουμάντο’ ρόλο της στο Hemlock Grove όσο για την περίοδο του Nip/Tuck όπου ήταν εντυπωσιακή ως η transsexual life coach Ava Moore. Για την ακρίβεια, όπως την περιέγραψε ο ερωτευμένος μαζί της γιος του πλαστικού, ‘το Άγιο Δισκοπότηρο για κάθε transsexual . Αψεγάδιαστη’ . Ένα ρόλο για τον οποίο κέρδισε το Hollywood Life’s Breakthrough Artist of the Year Award.

 

Ταυτόχρονα η Famke, που διαθέτει όντως ολόκληρο το περίφημο πακέτο (είναι όμορφη, έξυπνη, κοσμοπολίτισσα και -όταν χρειαστεί- μάγκας και τσαμπουκαλεμένη) είναι φουλ φιλόζωος και -όπως η Angelina- πρέσβειρα Καλής θέλησης του ΟΗΕ

Μια δυναμική γυναίκα που κατάφερε να παίξει το παιχνίδι, και να κατακτήσει το Αμερικάνικο όνειρο, με βάσει τους δικούς της κανόνες.