HOT RIGHT NOW

Η Paz de la Huerta και η επιστροφή στην αθωότητα

Μία φωτογράφηση μπορεί να σε κάνει να νοσταλγήσεις μια εποχή που όλα ήταν πιο απλά.

Η Paz de la Huerta κάθε άλλο παρά ένα παραδοσιακό κορίτσι είναι. Ούτε γεννήθηκε σε φάρμα ούτε έζησε τη δεκαετία του 70. Γεννήθηκε το 1984 και μεγάλωσε στην Νέα Υόρκη. Κι όμως με την τελευταία της φωτογράφηση με έκανε να σκεφτώ μια εποχή που για λίγο δεν έζησα αλλά ακόμα κι εγώ δικαιούμαι να την αναφέρω, αν όχι να την νοσταλγώ.

Αγοράζοντας περιοδικά τη δεκαετία του 90 ένιωθα ότι είχα όλη την δύναμη στα χέρια μου. Έβλεπα γυναίκες γυμνές σε πολύχρωμες αισθησιακές φωτογραφήσεις. Δεν χρειαζόντουσαν πολλά για να μου αρέσουν οι φωτογραφήσεις. Μια όμορφη γυναίκα και ένα ωραίο background. Κι αν ήταν μάλιστα ωραία η γυναίκα δεν με ενδιέφερε καν το background.

 

Όσο περνούσαν τα χρόνια παρατηρούσα ότι οι φωτογραφήσεις γίνονταν πιο περίπλοκες. Περίεργες τοποθεσίες, υπερβολικά εσώρουχα, προκλητικές συμπεριφορές από πλευράς των μοντέλων. Και όσο και αν προσέδιδε αυτό το νέο στιλ στην έννοια της φωτογραφίας και στην ικανότητα του φωτογράφου, μου έμοιαζε σαν να είχαν ξεχάσει όλοι τη σημασία μιας αισθησιακής φωτογράφησης. Το επίκεντρό της. Την γυναίκα.

Μια απλή γυναίκα. Όχι κάποια υπερτέλεια υπεργυμνασμένη super model. Μια απλή όμορφη γυναίκα με τα “ελαττώματά” της.

 

Εμπλεκόμενος με τα περιοδικά αργότερα έγινα κι εγώ μέλος εκείνης της ομάδας που έψαχνε το διαφορετικό, το περίπλοκο. Όταν οι πωλήσεις άρχισαν να πέφτουν και τα δώρα να γίνονται σημαντικά για την επιβίωση των περιοδικών, συνειδητοποίησα ότι είχαμε χάσει μια ολόκληρη κατηγορία αναγνωστών. Αυτούς που άλλοι τους λένε λιγούρια. Αυτούς που εγώ αποκαλώ ρομαντικούς των ανδρικών περιοδικών.

Εκείνους που τους ένοιαζε πάντα να βλέπουν μια ωραία εικόνα. Μια αθώα εικόνα χωρίς υπερβολές, πρόστυχες ατάκες και κρυμμένα νοήματα. Εκείνους που τους αρκούσε μια όμορφη γυναίκα φωτογραφημένη σε έναν αγρό, μια θάλασσα, μια παραλία.

Οι ρομαντικοί των περιοδικών δεν υπάρχουν πια. Αλλά ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν να δουν ξανά γυναίκες φωτογραφημένες τόσο λιτά και απλοϊκά, αλλά τόσο υπέροχα όπως είναι σε αυτή τη φωτογράφηση η Paz.

Paz de le Huerta