HOT RIGHT NOW

Ξενύχτησα διαβάζοντας το μυθιστόρημα της Sasha Grey

Στο Juliette Society, που κυκλοφορεί στα ελληνικά σε δυο μήνες, η Sasha Grey φιλοδοξεί να κάνει την E.L.James να κοκκινίσει από ντροπή. Και όντως τα καταφέρνει.

Μπορεί πλέον η 25χρονη Sasha να έχει αποσυρθεί από την βιομηχανία του πορνό, αλλά η εμπειρία που κουβαλάει στα 168 εκατοστά του κορμιού της (από τις 271 ταινίες που γύρισε) είναι αρκετή για να γεμίσει εκατοντάδες τόμους μυθιστορημάτων. Το Juliette Society είναι απλά η πρώτη της προσπάθεια. Και οφείλουμε να είμαστε επιεικείς μαζί της.

Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο πράγμα που μας ενδιαφέρει, δηλαδή την πλοκή. Εκεί που βλέπουμε το alter ego της Sasha, τη φοιτήτρια σε σχολή κινηματογράφου Catherine, να αποφασίζει να βάλει στην άκρη τον βαρετό γκόμενο της και –με την βοήθεια μιας απελευθερωμένης φίλης της- να μπει σε μια μυστική κοινωνία που επιτρέπει στους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη να εξερευνήσουν την σεξουαλικότητα τους.

 

Είτε αυτό σημαίνει συνευρέσεις στα όρθια στις τουαλέτες τρισάθλιων μπαρ ή κυριλέ όργια σε ιδιωτικά αεροπλάνα πάνω από το St. Tropez.

Αν το όλο πράγμα σας θυμίζει κάτι από την σκηνή του οργίου από το Eyes Wide Shut, αυτό συμβαίνει επειδή όντως η –σινεφιλ στην πραγματικότητα Sasha- ‘εμπνέεται’ από τις αγαπημένες τις ταινίες για να φουλάρει τις φαντασιώσεις της ηρωίδας της. Κάτι που εξηγεί και την σκηνή στο τζάκι που θυμίζει έντονα την αντίστοιχη με το βούτυρο από το Last Tango in Paris.

Επίσης μην ανησυχείτε για το αν θα καταλάβετε όλες τις (λογοτεχνικές ή κινηματογραφικές) αναφορές. Η ηρωίδα είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμη να πατήσει pause στην πλοκή και να εκφράσει τις απόψεις της για τον κινηματογράφο και την βιομηχανία του πορνό.

Κάτι που, ναι, είναι όσο εκνευριστικό ακούγεται.

Έτσι και αλλιώς αυτή η περιβόητη μυστική κοινωνία είναι κάτι που θα αργήσεις πολύ να συναντήσεις διαβάζοντας το βιβλίο, αφού τα πρώτα κεφάλαια έχουν να κάνουν με τον απόντα γκόμενο και τους συνεχείς δικούς της αυνανισμούς.

Αλλά ακόμη και όταν το κορίτσι μας μπει και καλά εντός της Juliette Society (σ.σ. το όνομα της οποίας είναι εμπνευσμένο από την ακόρεστη νυμφομανή ηρωίδα του Μαρκήσιου ντε Σαντ) κουβαλάει πάνω της ορισμένα κατάλοιπα της αυστηρής καθολικής ανατροφής της (σ.σ. έτσι μεγάλωσε και η Sasha, η μάνα της οποίας φρίκαρε όταν την ρώτησε, στα 16 της και όντας ακόμη παρθένα, αν έχει κάνει ποτέ πρωκτικό) που την κάνουν να αρνείται ορισμένες στάσεις τις οποίες θέλει να κάνει μόνο με τον γκόμενο της.

Οι περιγραφές του σεξ, εκεί δηλαδή που είναι και το ζουμί κάθε μυθιστορήματος του είδους, είναι μάλλον υπερβολικά κλινικές για τα γυναικεία γούστα στη λογική ‘Μου αρέσει πολύ να βάζεις το σκληρό μόριο σου στο στενό μικρό μου στόμα’ και υπάρχουν περιπτώσεις που, όπως την έχουν κατηγορήσει γυναίκες αναγνώστριες, θυμίζουν σελίδες από σενάριο για τσόντα.

Εν μέρει συμφωνώ, αλλά οφείλω να επισημάνω ότι δεν τις θεωρώ κλινικές, αλλά στεγνές, ενίοτε σοκαριστικές ή ποιητικές και σταθερά ωμές. Όπως θα έπρεπε να είναι.

Καθώς επίσης ότι η Sasha έχει μάλλον ταλέντο στα βιτριολικά one liners τύπου ‘Το πιο αηδιαστικό πράγμα του κόσμου είναι να πηδάω τον  Donald Trump μέσα στο ιδιωτικό jet του που πετάει πάνω από το St. Tropez’ ή ‘Θυμάσαι την ατάκα του William Blake για τον κόσμο που περικλείεται σε ένα κόκκο άμμου. Εγώ μπορώ να δω ολόκληρο το γαλαξία σε ένα κόκκο από το σπέρμα του Jack’.

Πάντως, όπως και να έχει, κανείς δεν αμφιβάλει για τον ρεαλισμό των όσων η Sasha περιγράφει. Πραγμάτων που, όσο και δεν το παραδέχεται επίσημα, έχει ζήσει. Αντιθέτως με την E.L. James του 50 shades of Grey που απλά έχει φαντασιωθεί ότι θα ήθελε να τα ζήσει.

Όσον αφορά την σύγκριση μεταξύ των δυο τους, δεν υπάρχει απολύτως καμία. Η Sasha γράφει καλύτερα από την E.L., αλλά αυτό δεν το λες και φοβερό κατόρθωμα.

Ειδικά αν είχες την ατυχία, όπως εγώ, να διαβάσεις (για δουλειά, όχι για διασκέδαση) ολόκληρη την Grey τριλογία.

Το πρόβλημα είναι ότι το μυθιστόρημα της Sasha (το σίκουελ του οποίου ήδη γράφει) δεν πρόκειται να πουλήσει τόσα αντίτυπα όσο το Fifty Shades of Grey.

Αλλά δεν πειράζει. Το κορίτσι μας, που πλέον έχει αποσυρθεί από τη βιομηχανία του πορνό περισσότερα χρόνια από ότι αποτελούσε μέρος της, έχει καταφέρει με χίλια ζόρια να γίνει κανονική ηθοποιός.

Συγκεκριμένα, μετά την ευκαιρία που της έδωσε ο Soderbergh με το Girlfriend Experience, φρόντισε να τσιμπήσει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε 5-6 b movies, ενώ προσεχώς θα την δούμε στο Snap Shot δίπλα στον Danny Treyo και το Open Windows δίπλα στον Elijah Wood.

Μια ακόμη προσπάθεια της, προφανώς, να μαζέψει εμπειρίες ώστε σε ένα επόμενο μυθιστόρημα να μας περιγράψει –με χειρουργική ακρίβεια- τι συμβαίνει στα τροχόσπιτα και τους καναπέδες των παραγωγών στις mainstream χολιγουντιανές παραγωγές.