WOMEN

Η Kirsten Ciel Lauder θέλει να δοκιμάσει τα πάντα

Η boho chic Βουλιώτισσα από το videoclip του Ξημερώματα, που μοιράζει πλέον το χρόνο της ανάμεσα στη Χαβάη και τη Γλυφάδα, είναι γεννημένη για να φοράει μπικίνι και να χαμογελά.

Μπορείς να καταλάβεις πολλά (για να μην σου πω τα πάντα) για τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου από το γέλιο του. Κάτι που ανέκαθεν πίστευα. Κάτι που συνειδητοποίησα ξανά ήδη από την πρώτη στιγμή που κάθισε απέναντί μου, στο αγαπημένο μας (και των δυο) παγωτατζίδικο στην λεωφόρου Αλίμου, η Ελληνοσκοτζέζα Κίρστεν (μπαμπάς Βουλιώτης, μητέρα Σκοτζέζα).

‘H πρώτη ανάμνηση που έχω είναι να είμαι μωρό και να με έχει βάλει ο μπαμπάς μου (σ.σ. ιδιοκτήτης, μεταξύ άλλων, των Carpe Diem, 12 και Dali στη Ζησιμοπούλου στη Γλυφάδα) μέσα στον ξυλόφουρνο του Il Mondo, της πιτσαρίας στην Βουλιαγμένη που είχαμε εκεί που τώρα είναι το Waffle House’.

Μια συνάντηση που μας πήρε μήνες να κανονιστεί καθότι η -γέννημα θρέμμα Βουλιώτισσα- Κίρστεν περνάει εδώ και χρόνια τους μισούς μήνες του χρόνου στη Χαβάη.

‘Έχω πρακτορείο στη Χαβάη εδώ και τρία χρόνια περίπου. Με πρότεινε ένας φίλος μου φωτογράφος που ειδικεύεται στο να φωτογραφίζει καρχαρίες. Την πρώτη φορά, μάλιστα, που πήγα έκανα πρώτα shark diving χωρίς κλουβί και αμέσως μετά skydiving. Πλέον πηγαίνω έξι περίπου μήνες το χρόνο και κάνω non stop φωτογραφήσεις με μαγιό. Άλλωστε και τo swimwear είναι ειδικότητα μου και έχω και το California girl look που θέλουν. Ουσιαστικά εκεί περνάω το χειμώνα μου, για να είμαι ζεστά, και το καλοκαίρι επιστρέφω Ελλάδα’

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Γιατί ναι, μπορεί ο σερβιτόρος μας να έπεσε και να τσακίστηκε όταν αντίκρισε από το πουθενά την εντελώς ‘αντιφατική’ φιγούρα της, με το ‘χερουβείμ’ πρόσωπο (ξανθά μαλλιά, πράσινα μάτια, πλατύ χαμόγελο) να πλαισιώνεται από ‘σατανικές’ Milo Manara καμπύλες, αλλά αυτό που μου έμεινε χαραγμένο στον εγκέφαλο ήταν μου το γέλιο της.

‘Οι γονείς μου γνωρίστηκαν όταν ήρθε η μητέρα μου από την Γλασκόβη στο Emmantina hotel στη Γλυφάδα για την πενταήμερή της. Εκείνη ήταν τελειόφοιτη. Εκείνος φαντάρος. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στην disco τoυ ξενοδοχείου’

Το ξέρω ότι είναι δύσκολο έως αδύνατο να με πιστέψεις, κοιτάζοντας το account της στο instagram. Aν, ωστόσο, παρατηρήσεις λίγο πιο ‘ψύχραιμα’ τα posts της, θα διαπιστώσεις ότι η φάση είναι εντελώς ‘fun in the sun’, ‘χαλαρή και κουλ’. Όπως ακριβώς είναι και η ίδια.

‘Όπως μπορείς να καταλάβεις από το instagram μου, είμαι εντελώς καλοκαιρινός τύπος. Σκέψου ότι αυτή τη στιγμή έχω περισσότερα μαγιό από ότι ρούχα. Αυτό είναι κάτι που μου πέρασε ο μπαμπάς μου ο οποίος, παρότι είχε τις επιχειρήσεις του, ήταν εντελώς μποέμ και χίπης. Έτσι μάλιστα όπως ήταν ξανθός με πράσινα μάτια, και κυκλοφορούσε συνέχεια με βερμούδες, θύμιζε Αυστραλό surfer. Με το που άνοιγε ο καιρός ερχόταν και με έπαιρνε από το δημοτικό και πηγαίναμε για να κάνουμε βουτιές από τα βράχια στην Βουλιαγμένη ή windsurf στην Ανάβυσσο’.

Styling: Έφη Καρύδη Make-up & Hair: Γιάννης Μιχαλέλης

Πίσω στο γέλιο τώρα. Δεν ξέρω πως ακριβώς να στο περιγράψω. Αλλά πρέπει. Πρέπει να τα καταφέρω. Γιατί εκεί κρύβεται η ουσία της ύπαρξής της.

‘Στο account μου ποστάρω λήψεις από φωτογραφήσεις που κάνω. Πάντα με background φύση και θάλασσα. Γιατί δεν είμαι instagram model. Είμαι μοντέλο που έχει instagram. Υπάρχει τεράστια διαφορά. Άλλωστε ο μοναδικός λόγος που είμαι στα social media είναι γιατί βολεύει στο να με βρίσκουν για δουλειές. Κατά τα άλλα, τα καλύτερα κομμάτια της ζωής μου, δεν τα ανεβάζω ποτέ στο internet’.

Ας πούμε απλά πως το γέλιο της Κίρστεν εκπέμπει μια απίστευτη, σχεδόν μεταδοτική, χαρά της ζωής.

‘Αυτό που έκανε ο πατέρας μου και μας άλλαξε τη ζωή ήταν όταν κάποια στιγμή αγόρασε ένα bar στην Αντίπαρο. Οπότε περνάγαμε, εγώ και η μικρότερη αδελφή μου (σ.σ. που πλέον έχει εταιρία που φτιάχνει website), όλα τα καλοκαίρια μας εκεί από τότε που ήμουν οχτώ ετών. Τότε ερχόντουσαν μόνο οι χίπηδες τον Αύγουστο. Θυμάμαι ότι ήμασταν όλη μέρα στη θάλασσα και ότι πέφταμε συνέχεια πάνω στον Tom Hanks, την Keira Knightley και διάφορους celebrities που έρχονταν incognito. Μου άρεσε που ήταν ξυπόλητοι, χαλαροί και αυθεντικά κουλ’.

Ένα γέλιο που ανήκει σε μια γυναίκα που δεν ψήνεται με τα δήθεν (βλέπε ευκαιριακή δημοσιότητα, εκδηλώσεις θαυμασμού) και προτιμά να αναζητά τα αυθεντικά.

‘Για να είναι κάποιος μαζί μου δεν μπορεί να είναι κλειστόμυαλος και πουριτανός. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που είναι ταπεινοί αλλά, ταυτόχρονα, έχουν το μυαλό τους στα σύννεφα. Εκείνοι που δεν αισθάνονται την ανάγκη να μπουν σε κουτάκια και να είναι ίδιοι με όλους τους άλλους, που δεν φοβούνται να είναι original. Βλέπω π.χ. τις κοπέλες στο instagram και μοιάζουν όλες ίδιες, σαν να είναι αδελφές. Ανεβάζουν τις ίδιες φωτό, βάζουν τα ίδια quotes…’

Ένα γέλιο που ταιριάζει ταμάμ σε ένα πλάσμα 172 αψεγάδιαστων εκατοστών που μοιάζει φτιαγμένο να φοράει μπικίνι και να περνά το χρόνο της κάνοντας surf σε άγνωστες εξωτικές παραλίες και, μετά, πίνοντας κρύες μπύρες δίπλα σε αναμμένες φωτιές μαζί με τους ντόπιους.

‘Δεν χρειάζομαι πολλά πράγματα στη ζωή. Δώσε μου ήλιο και θάλασσα και είμαι χαρούμενη. Αυτό είναι που μου αρέσει και στη Χαβάη, την οποία νοιώθω σαν δεύτερο σπίτι μου. Ότι είμαι συνέχεια με σαγιονάρα, μαγιό και σορτσάκια. Επίσης, όπου και να πηγαίνω στον κόσμο, κάνω πάντα παρέα με ντόπιους. Αυτοί είναι που μου δείχνουν τις καλύτερες παραλίες. Απλώς με παρακαλούν να μην τις κάνω tag για να μην μπορούν να τις βρουν οι τουρίστες’

Ένα γέλιο που χαρακτηρίζει ένα πλάσμα που έχει γεννηθεί για να αποτελεί μούσα για όποιον άνθρωπο με καλλιτεχνική φλέβα πέφτει στο δρόμο της.

‘Μεγαλώνοντας οι γονείς μου μου είπαν ‘Κοίτα, είσαι ένα όμορφο κορίτσι. Αυτό, όμως, δεν είναι κάτι που έχεις καταφέρει. Απλά έτυχε. Μην βασίσεις λοιπόν την ζωή σου στο πως είσαι εμφανισιακά’. Άλλωστε ο μόνος λόγος που ξεκίνησα να δουλεύω ως μοντέλο από τα 15 μου ήταν για να έχω χαρτζιλίκι και να μην ζητάω από τους γονείς μου’

Είμαι βέβαιος, π.χ., ότι αν ο Hank Moody του Californication την γνώριζε (σ.σ. o δικός της all time τηλεοπτικός χαρακτήρας πάντως είναι ο Dr. House), θα την ερωτευόταν παράφορα. Και σίγουρα, σίγουρα σου λέω, θα της αφιέρωνε το επόμενο βιβλίο του.

‘Στόχος μου μεγαλώνοντας ήταν να πάω στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Γλασκόβη η οποία στεγάζεται σε ένα πύργο που θυμίζει κανονικά το Χόγκουαρτς από το Χάρι Πότερ. Τελικά, μετά το λύκειο, αναγκάστηκα να μείνω Ελλάδα. Στην αρχή ξεκίνησα να κάνω μαθήματα για σχέδιο μόδας και θεατρικό κουστούμι. Παράλληλα με τις σπουδές μου, δούλευα τα πρωινά ως βοηθός ενδυματολόγου σε μια διαφημιστική. Στην πορεία έκανα σεμινάρια σκηνογραφίας και, καπάκι, μουσικού θεάτρου’

Άλλωστε και η ίδια μόνο ως μοντέλο δεν νοιώθει. Αυτό είναι το χόμπι της. Τίποτα παραπάνω. Εκείνη από πιτσιρίκι το μόνο που την ενδιέφερε ήταν η τέχνη και το πως να εκφραστεί μέσω της. Μια διάθεση εξερεύνησης που την οδήγησε στο να κάνει διαδοχικά πολλές και διαφορετικές δουλειές. Καμία εκ των οποίων δεν πόνταρε στην εμφάνισή της.

‘Δεν μου αρέσει, όταν με ρωτάνε, να λέω ότι είμαι μοντέλο. Είμαι ένας καλλιτέχνης. Μου αρέσει να δοκιμάζω συνεχώς διαφορετικά πράγματα’.

Προφανώς και το γεγονός ότι η Κίρστεν έχει τόσο αυτοπεποίθηση στο να ακολουθεί το ένστικτό της και τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες, έχει να κάνει με την ειδυλλιακή παιδική ηλικία που έχει ζήσει.

‘Η μητέρα μου ήταν Βρετανή παιδαγωγός. Φαντάσου κάτι σαν την Mary Poppins. Οπότε με είχε από μικρή να ασχολούμαι με χειροτεχνίες και ότι άλλο καλλιτεχνικό μπορείς να φανταστείς. Επιπλέον ήταν πολύ ενεργή σε ότι αφορούσε το σχολείο μου. Έκανε π.χ. τα σκηνικά για τις παραστάσεις, έραβε κουστούμια για 300 παιδάκια και μας διοργάνωνε τα πιο απίστευτα πάρτι γενεθλίων για τα οποία ξεκινούσε ετοιμασίες μήνες πριν’

Μια παιδική ηλικία γεμάτη ωραίες αναμνήσεις φουλαρισμένες από την μυρωδιά των πρωινών pancakes με το Golden syrup από πάνω (που έφερνε η μητέρα της κατευθείαν από την Βρετανία), μυρωδάτες shepherd’s pie και πολύχρωμα cupcakes που έφτιαχναν όλοι μαζί τα Σαββατοκύριακα. Όλα αυτά με soundtrack (ένεκα μαμάς) από Iron Maiden, Oasis και David Bowie, πολύ θάλασσα και windsurf (ένεκα μπαμπά) και αξέχαστα καλοκαιρινά ειδύλλια με φόντο την Αντίπαρο.

‘Η πρώτη μου δουλειά ήταν ένα καλοκαίρι που ήθελα να μείνω μόνη στην Αντίπαρο, όταν δούλεψα στο εστιατόριο του μπαμπά μου στο λιμάνι. Με έβαζαν, επειδή μιλούσα καλά τα αγγλικά, να μιλάω στους τουρίστες αν τύχαινε και καθυστερούσε η παραγγελία τους’.

Η Κίρστεν χαμογελά συνεχώς. Και γελά με την καρδιά της σε κάθε, μα κάθε ευκαιρία. Είμαι σίγουρος ότι, ακόμη τα δύσκολα, τα πολύ δύσκολα, έτσι τα αντιμετωπίζει.

”Η μοναδική φορά που έχασα το χαμόγελό μου ήταν πριν από δυο χρόνια, όταν έχασα τον πατέρα μου. Αυτός ήταν ο λόγος που πήγα στη Χαβάη. Το ότι ήξερα ότι θα είναι περήφανος για μένα που ρισκάρω. Βλέπεις, όταν ήμουν μικρή και με ρωτούσαν τι δουλειά θέλω να κάνω, εγώ δεν έλεγα μπαλαρίνα, πριγκίπισσα ή κάποια άλλη δουλειά. Απαντούσα πάντα ‘Θέλω να διασκεδάζω και να πάω παντού’. Οπότε, όταν πήγα το πρώτο μου ταξίδι μόνη, στις Σεϊχέλες, μου είχε στείλει ένα μήνυμα που έλεγε ‘Είμαι πολύ περήφανος για σένα. Γιατί πάντοτε έλεγες ότι θέλεις να πας παντού και τώρα το κάνεις πραγματικότητα”.

Επίσης, παρότι η 28χρονη που κόβει την ανάσα είναι πάντα χαμογελαστή, είναι ταυτόχρονα προσεκτική και ‘οξυδερκής’ απέναντι στην καφρίλα του κόσμου.

‘Ταξιδεύω πολύ. Μου αρέσει να γνωρίζω κόσμο και να ακούω τις ιστορίες του. Προσέχω, όμως, να μην βάζω τον εαυτό σε επικίνδυνες καταστάσεις. Επίσης είμαι φανατικά ανεξάρτητη και πολύ αυθόρμητη. Κάτι που σοκάρει ακόμη και τους ανθρώπους που με ξέρουν. Ότι μπορεί δηλαδή σήμερα να είμαι εδώ και αύριο να βγάλω ένα εισιτήριο και να βρεθώ σε κάτι χωριά στην Κίνα’.

Τι μένει για το τέλος; Το τι ακριβώς σημαίνει το τατού στο μέσα μέρος του χεριού της που γράφει hero.

‘Όλα τα τατού μου είναι ‘ενθύμια’ από την πειραματική μου εποχή. Το συγκεκριμένο είναι για να θυμάμαι να βάζω τον εαυτό μου πρώτο. Γιατί είμαι η ηρωίδα της δικής μου ιστορίας, οπότε πρέπει να προσέξω τον εαυτό μου’.

Και, φυσικά μια γρήγορη εξήγηση για το πως βρέθηκε να πρωταγωνιστεί στα Ξημερώματα (και στις φαντασιώσεις μας).

‘Είμαι πάρα πολύ επιλεκτική στις δουλειές μου. Στο πρώτο Survivor π.χ., που μου ζήτησαν να πάω όταν είδαν φωτό μου να κολυμπώ με καρχαρίες και τέτοια, είπα όχι γιατί δεν μου ταιριάζει το να είμαι σε reality. Επίσης μου είχαν ζητήσει και στο παρελθόν πολλές φορές να παίξω σε βιντεοκλιπ και είχα αρνηθεί. Δεν μου ταίριαζε να είμαι με κολλητό φόρεμα και ψηλοτάκουνα και να το παίζω μοιραία σε κάποιο μπουζουκο-club. Δεν είναι καθόλου το στιλ μου. Δέχτηκα να παίξω στα Ξημερώματα, παρότι επίσης στην αρχή βιάστηκα να φέρω τις αντιρρήσεις μου για τους παραπάνω λόγους, γιατί μου υποσχέθηκαν ότι θα είναι εντελώς στο δικό μου στιλ. Ότι θα είμαι όπως και στο instagram. Αυτός είναι και ο λόγος που μου είπαν να φέρω μαζί και τα δικά μου ρούχα. Οπότε, την επόμενη μέρα, γέμισα τη βαλίτσα μου με μαγιο και σορτσάκια και φύγαμε για τριήμερο γύρισμα στη Λευκάδα. Η επιτυχία του κλιπ δεν άλλαξε τίποτα στη ζωή μου. Απλώς μετά έλεγα ακόμη πιο πολλά όχι’.

(Τα μαγιό που φοράει η Kirsten είναι Lookseri, το φόρεμα είναι Mallory)