24MEDIA
WOMEN

Η Κρυσταλλία θέλει να χορεύει para siempre

Η πρώην τραγουδίστρια των Otherview κάνει τη δική της λάτιν επανάσταση.

Όταν ακούς το όνομά της, το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό είναι εκείνο το πανέμορφο κορίτσι με το πορτοκαλοκόκκινο μαλλί που είχε κάνει τεράστια επιτυχία πριν μερικά χρόνια ως frontwoman των Otherview. Αν τη δεις σήμερα, μπορεί και να μην την αναγνωρίσεις καν. Η Κρυσταλλία έχει αλλάξει και στο μαλλί (προφανώς), αλλά και ως άνθρωπος και καλλιτέχνης. Της αρέσει να πειραματίζεται, να καταπιάνεται με πολλά πράγματα και να εξελίσσεται εσωτερικά και εξωτερικά. Αυτός δεν είναι ο σκοπός άλλωστε;

Στον τελευταίο της δίσκο που κυκλοφόρησε από την Panik Records με τίτλο ‘Θέμα Χαρακτήρα’, την ακούσαμε σε έναν διαφορετικό ήχο που μας ταξίδευε σε λάτιν ρυθμούς. Ένας ήχος που, μάλλον, της ταίριαζε περισσότερο απ’ ότιδήποτε είχε κάνει μέχρι σήμερα. Το καταλάβαμε κι εμείς, το κατάλαβε κι η ίδια, δίνοντας τον καλύτερό της εαυτό.

Μπορεί να μην έχει πάει στην Αβάνα της Κούβας, αλλά δέχθηκε με χαρά να ταξιδέψουμε παρέα σε μια μίνι-Αβάνα στο κέντρο του Πειραιά. Η μόνη προϋπόθεση ήταν να ακολουθήσει και το απαιτούμενο dress code. Κάπως έτσι, καταλήξαμε να χορεύουμε εμείς στον λάτιν ρυθμό της και εκείνη να το απολαμβάνει.

 

24MEDIA

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson / Τοπ-φούστα Bershka)

“Μου αρέσουν διαφορετικά είδη μουσικής. Δεν μπορώ να εστιάσω και να κάνω κάτι συγκεκριμένο. Ο δίσκος μου φανέρωσε μια Κρυσταλλία που δεν είχατε δει και ακούσει. Έχω γράψει εγώ τη μουσική στα περισσότερα κομμάτια. Αγαπώ τους λάτιν ήχους. Νομίζω ότι όλο αυτό μου βγήκε πολύ φυσικά. Ήταν πολύ κοντά μου”. Δεν μιλήσαμε στα ισπανικά, αλλά όπως μας διαβεβαίωσε, θα τα καταλάβανε μια χαρά. “Δεν μιλάω πολύ καλά, αλλά καταλαβαίνω τα περισσότερα. Έχω και κολλητή που είναι μισή από το Περού. Είναι τόσο ωραία γλώσσα και σίγουρα θέλω να την μάθω καλύτερα στο μέλλον”.

Ίσως σε κάποια άλλη ζωή της να ήταν γεννημένη στην Κούβα, να έπινε ρούμι και να έκανε βόλτες στα σοκάκια της Αβάνας. Ποιος ξέρει; Πάντως η Κρυσταλλία, σε αυτή της ζωή της, έχει μια ιδιαίτερη αγάπη με τη θάλασσα και ειδικά με τον Πειραιά, τον οποίο δεν αλλάζει με τίποτε. “Γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να φύγω. Έχω τους φίλους, την οικογένειά μου, τα μέρη μου, τα αγαπώ όλα εδώ”.

 

24MEDIA

(Styling: Έφη Καρύδη / Τοπ-παντελόνι Bershka)

Και μιας και μιλούσαμε νωρίτερα για την αλλαγή της, φυσικά δεν ήταν η μόνη. “Από πέντε ετών ξεκίνησα να παίζω κλασσικό πιάνο, ενώ όσο μεγάλωνα άλλαζαν και τα ακούσματά μου. Είχα συνεχώς ακουστικά στα αυτιά και άκουγα από Beatles και Pink Floyd, μέχρι Πάριο και Μαρινέλλα”.

Ήμουν τελείως αγοροκόριτσο στο σχολείο και συμμετείχα σε μέταλ μπάντες

“Δεν ήμουν σε καμία περίπτωση η ωραία. Πιο πολύ dude θα με έλεγα. Από την τρίτη λυκείου άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι αλλάζω. Πάντα σκεφτόμουν πως θέλω να τραγουδάω στη ζωή μου, όχι όμως επαγγελματικά. Εξελίχθηκε εντελώς τυχαία όλο αυτό. Στο μυαλό μου είχα να σπουδάσω, να κάνω κάτι. Μου άρεσε πολύ η λογοθεραπεία και η ψυχολογία, αλλά δεν το είχα καθόλου με το διάβασμα. Ήμουν εντελώς ξεμυαλισμένη με τη μουσική. Πάντα κέρδιζαν οι πρόβες με τους φίλους και τα συγκροτήματα. Τελικά η πρώτη μου σοβαρή συνεργασία ήρθε πολύ νωρίς και ήταν σε σχήμα με Ρέμο-Μαρινέλλα. Κατευθείαν στα βαθιά”.

Πέρασε στη Γαλλική Φιλολογία, κυρίως γιατί έπρεπε να περάσει κάπου κι όχι γιατί ήθελε τόσο. Μπορεί να μην την τελείωσε ποτέ, τελείωσε ωστόσο την σχολή σχεδίου μόδας στην οποία γράφτηκε παράλληλα. Αυτή ήταν το στοιχείο της. Με γονείς ιδιοκτήτες καταστημάτων και βιοτεχνίας ρούχων, το είχε περισσότερο. Σε εκείνο το διάστημα μπήκαν και οι Otherview στη ζωή της και η μία επιτυχία ακολουθούσε την άλλη. Είχε αποκτήσει μάλιστα και τεράστιο φαν κλαμπ στις μικρές ηλικίες, ενώ το χάλκινο μαλλί της έγινε μόδα και αρκετές το ακολούθησαν.

24MEDIA

(Τοπ-φούστα Mallory the Label)

“Είμαι βέβαιη ότι δεν έχω ψωνιστεί ποτέ στη ζωή μου. ούτε τότε. Κάναμε το χόμπι μας δουλειά, διασκεδάζαμε τον κόσμο. Δεν νομίζω ότι κάναμε κάτι τόσο σπουδαίο, ώστε να ψωνιστώ. Ο κόσμος με αναγνώριζε αρκετά στο δρόμο. Το μαλλί ήταν σαν φάρος. Δεν μετάνιωσα, όμως, που σταμάτησα τη συνεργασία με τους Otherview. Δεν έγινε βεβιασμένα, ήταν συνειδητοποιημένη απόφαση. Όταν κάτι τελειώνει, απλά προχωράμε”.

Αλήθεια, μια τραγουδίστρια σαν την Κρυσταλλία που έχει το ‘πακέτο’, είναι δυνατόν να μην την έχουμε δει ακόμη στη Eurovision; Λίγο έλειψε το 2014 όταν βρέθηκε στον ελληνικό τελικό, όμως στείλαμε τους Freaky Fortune. Μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε. “Δεν στεναχωρήθηκα καθόλου τότε. Αντιθέτως ηρέμησα γιατί είχα πιεστεί αρκετά. Δεν το έχω πολύ με την πίεση, είμαι πιο χαλαρός ως άνθρωπος. Για το μέλλον, ποτέ μη λες ποτέ. Αν έχω κάποια καλή πρόταση θα το σκεφτώ, γιατί όχι;”

 

24MEDIA

(Φούστα κόκκινη ZARA, τοπ Tezenis)

Υπήρξε ένα αρκετά μεγάλο διάστημα στη ζωή της στο οποίο αποφάσισε να αποτραβηχτεί από τα φλας, τις κάμερες, τις συνεντεύξεις. Σαν να ‘κρύφτηκε’ για κάποιο περίεργο λόγο. “Μπορείς να το πεις κι έτσι. Ήθελα χρόνο να κάτσω να σκεφτώ τι θα κάνω στο μέλλον. Ήθελα εντελώς διαφορετικά πράγματα από αυτά που έκανα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Σίγουρα με την αλλαγή στο ρεπορτόριο έχασα κοινό. Δέχθηκα αρκετά μηνύματα, αρνητικά, αλλά και θετικά. Δεν μπορείς να τους ικανοποιήσεις όλους. Είναι λογικό”. Εμείς, πάντως, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, πως έτσι μας αρέσει αρκετά.

Εκτός από τη μουσική, η Κρυσταλλία ασχολείται τον τελευταίο χρόνο και με το μιούζικαλ το οποίο λατρεύει. Πέρυσι, μάλιστα, την είδαμε όχι σε ένα, αλλά σε δύο μιούζικαλ (Hair και Grease). “Ήταν από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής μου. Θα το έκανα ξανά και ξανά. Στην αρχή το φοβήθηκα το Hair, γιατί είχε γυμνό. Όταν, όμως, μπήκα μέσα στο ρόλο δεν με ένοιαζαν ούτε τα ρούχα, ούτε αν θα φιληθώ με κάποιον. Ήταν τρομερά απελευθερωτικό”.

 

24MEDIA

 

Στο αριστερό της χέρι έχει δύο τατουάζ τα οποία δεν μπορούσα να μην τη ρωτήσω τι σήμαιναν. “Το πρώτο γράφει ‘Te quiero’ (σ.σ. Σ’ αγαπώ) και το έχω κάνει μαζί με τον καλό μου. Εκείνος έχει γράψει ‘Yo tambien’ (σ.σ. κι εγώ) και έχουμε και ο ένας τα μονογράμματα του άλλου. Εγώ έχω ΔΠ κι εκείνος το ΚΡ, τα οποία μοιάζουν”.

Ναι, όπως πολύ καλά θα έχεις καταλάβει, η Κρυσταλλία δεν είναι ελεύθερο κορίτσι. Έχει σοβαρή σχέση εδώ και πέντε περίπου χρόνια και σκέφτεται και το γάμο. Δεν φοβάται να το πει. “Είμαι αρκετά παραδοσιακή. Σκέφτομαι και τα παιδιά και κατ’ επέκταση και το γάμο. Νομίζω πως το να έχεις βρει τον άνθρωπό σου και να φτιάξετε μια όμορφη οικογένεια είναι η μεγαλύτερη επιτυχία στη ζωή”.

24MEDIA

(Φούστα Zara, τοπ Calzedonia)

Για το καλοκαίρι έχει ήδη κλείσει εμφανίσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ενώ θα κυκλοφορήσει και το καλοκαιρινό της single από την Panik Records, με τίτλο ‘Την Επόμενη Φορά’. “Η μουσική είναι δική μου στο κομμάτι, ενώ τους στίχους τους έγραψε ο Σπύρος Γράμμος. Είναι fun τραγούδι και πιστεύω θα σας αρέσει αρκετά”.

Σιγά μην επαναπαυόταν σε αυτά, όμως. Νομίζω ότι αυτό το κορίτσι αν γινόταν θα ήθελε να ασχολείται με κάτι και τις 24 ώρες της ημέρας. Αυτή την αίσθηση μου έδωσε. “Παράλληλα ετοιμάζω κι ένα e-shop με ρούχα και κοσμήματα, κάποια εκ των οποίων θα σχεδιάζω η ίδια”.

Και ένα ακόμη συν για την Κρυσταλλία; Είναι από τις γυναίκες που όχι μόνο γνωρίζουν τι είναι το οφσάιντ, αλλά μπορεί να σου εξηγήσει μέχρι και τις επίμαχες φάσεις, αφού δηλώνει φαν του ποδοσφαίρου. “Παλιά πήγαινα πολύ στο γήπεδο, πλέον λόγω δουλειάς το έχω κόψει. Ο παππούς με έκανε Ολυμπιακό και βλέπαμε πολύ μπάλα μέσα στο σπίτι. Βέβαια, ο μπαμπάς είναι Παναθηναϊκός και όπως καταλαβαίνεις υπήρχαν συχνά πειράγματα”.

Μπορείς να βρεις την Κρυσταλλία στο Instagram και στο Facebook.

Ευχαριστούμε το CHE Cocina y Barra Sudamericana (Καραΐσκου 151, Πειραιάς) για την φιλοξενία.