WOMEN

48 χρόνια ημερολόγια Pirelli

Βγάλαμε τα μάτια μας προκειμένου να σου διαλέξουμε τις 14 πιο σέξι φωτογραφίες όλων των εποχών. Αλλά άξιζε τον κόπο.

Έχει βρωμίσει ο τόπος από εικόνες από το τελευταίο ημερολόγιο της Pirelli για το 2012 που μόλις κυκλοφόρησε, με ‘κράχτες’ τις γυμνές Kate Moss και Mila Jovovich. Το εύκολο θα ήταν να αναδημοσιεύουμε το ίδιο υλικό. Το δύσκολο να ψάξουμε όλα τα ημερόλογια της Pirelli, από το 1964 που πρωτοκυκλοφόρησε, για να δούμε αν αξίζει την φήμη που κουβαλάει μαζί του. Αλλά ONEMAN σε έχουμε. Το θέμα είναι να μείνεις ευχαριστημένος. 

14, Το ιδρωμένο T-shirt του 1970

Τα πρώτα 6 χρόνια του ημερολογίου, τα πράγματα ήταν εξαιρετικά βαρετά. Ναι, τα εξωτικά location ήταν πάντοτε δεδομένα (βλέπε Μαγιόρκα, Μαρόκο, Τυνησία, Καλιφόρνια). Αλλά το αποτέλεσμα ήταν ξενέρωτο. Με την εξαίρεση της συγκεκριμένης λήψης μιας άσημης μοντέλας, τραβηγμένη από τον Γάλλο φωτογράφο Francis Giacobetti στις Μπαχάμες. H πρώτη ένδειξη ότι κάτι καλό θα ακολουθήσει.

13, Το artistic bodypaint του 1973

Ένα χρόνο μετά την συγκεκριμένη φωτό του Brian Duffy (αποτέλεσμα συνεργασίας του με διάσημο αερογράφο και σκιτσογράφο), το ημερολόγιο πέφτει θύμα οικονομικών περικοπών λόγω πετρελαικής κρίσης που διακόπτουν την κυκλοφορία του για μια δεκαετία. Η αλήθεια είναι ότι μάλλον χρειαζόταν αυτό το διάλειμμα, καθώς είχε πέσει με τα μούτρα στην βαρεία κουλτούρα.

 

12, Το τετράπτυχο των γλουτών το 1984

Η δεύτερη εποχή του ημερολογίου ξεκινάει εκεί που σταμάτησε, δηλαδή στις Μπαχάμες. Πίσω από την κάμερα είναι ο  βιρτουόζος του ερωτισμού Uwe Ommer και το αποτέλεσμα θυμίζει κάτι από την ένδοξη συνέχεια.

 

 

11, Η αμμουδερή Cindy Crawford του 1994

10 χρόνια γεμάτα μεγαλεπήβολα και ατυχή concept ( ζωδιακός κύκλος, ταυρομάχοι του Νταλί, Ολυμπιονίκες) στέρησαν ένα μέρος από την λάμψη του ημερολογίου. Αλλά ένα ταχύπλοο ήταν αρκετό για να μας βάλει για τα καλά στο δρόμο για την επιτυχία. Αυτό που μετέφερε κάθε πρωί τον Herb Ritts και μια αρμαθιά από ανερχόμενες μοντέλες (Cindy Crawford, Helena Christensen, Kate Moss) στο παρεκείμενο prive Honeymoon island για να φωτογραφηθούν να κυλιούνται στην άμμο.

 

10, Το χρυσό καλοκαίρι της Naomi Campbell το 1995

H περσινή συνταγή πέτυχε. Οπότε την επαναλαμβάνουμε με ακριβώς τα ίδια συστατικά. Ένα πιο διάσημο από τον Θεό φωτογράφο (Herb Ritts), ένα έξυπνο concept (Οι 4 εποχές της Pirelli) και ένα μάτσο υπερ-φρέσκα υπερ-μοντέλα (Naomi Campbell, Christy Turlington, Nadja Auermann). H μοναδική ένσταση; Ότι είναι από τα λίγα της τελευταίας παρτίδας που δεν έγιναν σε εξωτικό location, αλλά σε Νεουορκέζικο στούντιο.

 

9, To ντεμπούτο της Monica Bellucci το 1997

Το ημι-αποτυχημένο πείραμα του 1996 (ξεχωρίσαμε μόνο το εξώφυλλο με την Care Ottis), έφερε στο προσκήνιο και πάλι τον Richard Avedon. Αυτή την φορά κλήθηκε να φωτογραφήσει την ωραιότερη γυναίκα από κάθε χώρα, σύνολο 19 μοντέλα. Εννοείται πως η μοναδική φωτογραφία που έχει μείνει στην ιστορία είναι αυτή της Monica Belucci, την εποχή που το Χόλιγουντ είχε αρχίσει μόλις να την ανακαλύπτει.

 

8, H μακαρονάδα της Eva Hergikova το 1998

Υπερ-φιλόδοξο το concept (για πρώτη φορά κάθε μήνας είχε από μια γυναίκα και ένα άντρα), πολλές όμορφες γυναίκες (Patricia Arquette, Daryl Hannah), ικανός φωτογράφος (Bruce Weber), μέτριο αποτέλεσμα. Ευτυχώς, γιατί αλλιώς το 2012 θα κινδυνεύαμε να βλέπουμε μέσα στο ημερολόγιο τον Justin Bieber. Θρυλικές, ωστόσο, δυο εικόνες. Της Eva να τρώει μακαρονάδα και της γυμνής Milla Jovovich να βάφει το σπίτι της.

7, Το ντεμπούτο της Laeticia Casta το 1999

Ο Herb Ritts αποφάσισε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ιστορική αναπαράσταση της γυναίκας κάθε εποχής, παρά στον ερωτισμό. Ως αποτέλεσμα, η μοναδική φωτογραφία που βλέπεται ευχάριστα είναι η νεαρά Laeticia ως μούσα των 50s.

 

6, To ντεμπούτο της Gisele Bundchen το 2001

H νέα χιλιετία αρχίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Mario Testino φουλάρει τις σελίδες του ημερολογίου με μεσογειακό ταμπεραμέντο και ερωτισμό, σε ένα θρυλικό σετ φωτογραφιών από τις οποίες ξεχωρίζουν αυτές της νεαράς Βραζιλιάνας.

 

5, Η Jennifer Lopez απογειώνει το 2006

Αυτή είναι η 2η προσπάθεια της Pirelli να φουλάρει το ημερόλογιο με σταρ. Η πρώτη, το 2002 (με ανερχόμενες σταρ τύπου Amy Smart, Brittany Murphy, Mena Suvari, Julia Stiles) δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Αυτή την φορά τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για το φωτογραφικό δίδυμο των Mert Alas και Marcus Piggot που έχουν στην διαθεσή τους στην Νότια Γαλλία για να παίξουν τις Jennifer Lopez, Kate Moss και Gisele Bundchen.

 

4, Η Penelope Cruz κλέβει την παράσταση το 2007

Οι σταρ του Χόλιγουντ έρχονται με βανάκι για να σταθούν μπροστά στον φακό του διδύμου των Inez van Lamsweerde και Vinoodh Matadin. Άδικος κόπος. Η Penelope αρχίζει να τρίβεται στα λευκά σεντόνια, κάνοντας την Αγγλοσαξονική ξενερωσιά των Naomi Watts και Hillary Swank ακόμη πιο εμφανής. Κάπου στην γωνία, σε ρόλο ‘παραδίδω την σκυτάλη’ και η Sophia Loren.

 

3, Κρεμασμένες από τους ελέφαντες το 2009

To πιο εντυπωσιακά οπτικά από τα ημερολόγια, ήθελε την Lara Stone και τις φίλες της να ταξιδεύουν ως το δέλτα του ποταμού Okavango στην Μποτσουάνα για να τυλιχτούν στις λάσπες και να κρεμαστούν από τις προβοσκίδες όποιου ελέφαντα έπεφτε στο οπτικό τους πεδίο. Πάντα υπό τον φακό του διάσημου φυσιολάτρη φωτογράφου Peter Beard.  Ένα ριψοκίνδυνο, αλλά επιτυχημένο πείραμα. Και σίγουρα ανώτερο της φωτογράφησης στην Shanghai του Patrick Demarchelier το 2008 (την οποία κανείς δεν θυμάται) και της εμπνευσμένης από την ελληνική αρχαιότητα του Karl Lagerfeld (την οποία όλοι έκραξαν).

 

2. Το 2012 μεγαλείο της Milla Jovovich

Η Κορσική αποτέλεσε το ιδανικό φόντο για το φετεινό εντυπωσιακό ημερολόγιο, με τις Lara Stone, Kate Moss, Milla Jovovich να ξεδιπλώνουν τις καμπύλες των κορμιών τους για χάρη του Mario Sorrenti, του πρώτου Ιταλού φωτογράφου που είχε ποτέ την ευθύνη του ημερολογίου.

 

1, H Rosie Huntigton-Whiteley δαγκώνει την μπανάνα το 2010

H 2η φωτογράφηση του ημερολογίου στην Βραζιλία (η πρώτη ήταν το 2005 με τον Patrick Demarchelier) είναι και η καλύτερη. Κάτι που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην τρέλα του Terry Richardson, που πήρε το εκλεκτό του cast ( ξεχωρίζουμε τις Rosie Huntington Whiteley, Miranda Kerr, Ana Beatriz Barros, Daisy Lowe) και τις ξεζούμισε μέχρι να πάρει και την τελευταία ρανίδα φρεσκάδας και ωμής σεξουλικότητας. Ελπίζουμε το 2013 να του το δώσουν πάλι.

 

Και bonus, αφού έφτασες ως εδώ, τα δυο making of των τελευταίων ετών