WOMEN

Οι γυναίκες-δηλητήριο που έχουν αφήσει εποχή

Η ιστορία είναι γεμάτη από γυναίκες που έχουν καταστρέψει τους άντρες που τις λάτρεψαν. Αυτές είναι απλά οι χειρότερες.

Η απόσταση από τον Αδάμ και το μήλο μέχρι τον Άκη και το νεοκλασικό στην Αρεοπαγίτου είναι πιο μικρή από ότι φαντάζεσαι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να σου τύχει στον διάβα σου η λάθος γυναίκα. Και η σωστή αφορμή.

Κλεοπάτρα

Πρώτα ξελόγιασε τον Καίσαρα. Και μετά  τον άμοιρο Μάρκο (Αντώνιο) με την σχέση τους να καταλήγει σε διπλή αυτοκτονία, 11 χρόνια μετά την πρώτη τους γνωριμία. Οι φήμες ότι η δεξιοσύνη της στην πεολειχία έπαιξε βασικό ρόλο στην εξέλιξη του ειδυλλίου, ελέγχονται ως πέρα για πέρα αληθινές. 

 

Γιόκο Όνο

Η κοντοπίθαρη Γιαπωνέζα που τυφλώθηκε και ερωτεύτηκε ο John Lennon αποτελεί απόδειξη ότι δεν χρειάζεται για μια γυναίκα να είναι καν όμορφη για να κάνει πλύση εγκεφάλου σε ένα άντρα. Αρκεί εκείνος να πιστεύει ότι του είναι απόλυτη αφιερωμένη. Όπως ακριβώς η μανούλα του.

 

Ωραία Ελένη

Για χάρη της ξεκίνησε ο μεγαλύτερος πόλεμος της αρχαιότητας. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκληρίσει μια πόλη (την Τροία) και μια ολόκληρη οικογένεια. Ξεκινώντας από τον Έκτορα και τον Πάρη και συνεχίζοντας με τον μικρότερο αδελφό τους, τον Δηίφοβο, που την παντρεύτηκε μετά.

Το χειρότερο από όλα; Όταν μετά την άλωση της Τροίας μπούκαραν Μενέλαος και Οδυσσέας για να τον σκοτώσουν, το μικρό πορνίδιο του έκρυψε το σπαθί.

 

Monica Lewinsky

H 23χρονη τσουπωτή βοηθός του Λευκού Οίκου δεν ήταν ποτέ φτιαγμένη από στόφα femme fatale. Χωρίς να είναι ούτε πολύ όμορφη, ούτε πολύ έξυπνη κατάφερε ωστόσο να τσαλακώσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Έστω και κάποιον τόσο μπερμπάντη όσο τον Μπιλ.

 Και όλα αυτά επειδή διαθέτει δυο πράγματα, κοινά σε πολλές γυναίκες. Την τάση για κουτσομπολιό (το είπε στην φίλη της που άρχισε να την μαγνητοφωνεί) και την προδιάθεση να μην πετάει τίποτα (όπως το περίφημο μπλε φόρεμα με το λεκέ από προεδρικό σπέρμα).

 

Μαρία Αντουανέτα

Δεν έφταιγε για την Γαλλική Επανάσταση. Και δεν είπε ποτέ την φράση ‘Αν δεν έχει ο λαός ψωμί, ας φάει παντεσπάνι’. Παρόλαυτα το γεγονός ότι ξόδευε το μισό και βάλε ΑΕΠ σε φορέματα, αρώματα, χορούς και δεξιώσεις έκανε την 20χρονη βασίλισσα άκρως μισητή στον λαό.

 Ακόμη και αν το ανεξέλεγκτο shopping therapy της (άλλη μια συνηθισμένη γυναικεία ιδιότητα) ήταν απλά αντίδραση στο ότι ο Λουδοβίκος προτιμούσε την ερωμένη του από αυτή.

 

Δήμητρα Λιάνη

Την μέρα που της έκανε ο Αντρέας νεύμα να κατέβει μαζί του την σκάλα του αεροσκάφους της Ολυμπιακής, που τον έφερνε πίσω από το Χέρφιλντ, ήταν και η μέρα που κούνησε το μαντήλι σε ένα μεγάλο μέρος της υστεροφημίας του.

 Άλλη μια φορά που ένας άντρας –ειδικά προχωρημένης ηλικίας- γονάτισε μπροστά σε μια δίμετρη ξανθιά με μεγάλο στήθος.

 

Δαλιδά

Η κλασσική ιστορία μιας γυναίκας που ερωτεύεται έναν άντρα με χαίτη και μετά κάνει τα πάντα για να του την κόψει. Με την διαφορά ότι, πέρα από την χαίτη, ο Σαμψών έχασε το φως του (τον τύφλωσαν οι Φιλισταίοι) και την ελευθερία του. Σκέψου δηλαδή να είχε και σκουλαρίκι στο αυτί, τι καψόνια θα του έκανε.

 

Courtney Love

Αν δεν την είχε γνωρίσει, ο Kurt Cobain θα ήταν ακόμη ζωντανός. Αυτό είναι το συμπέρασμα οποιουδήποτε εξετάσει ψύχραιμα, 20 πλέον χρόνια μετά, την άρρωστη δυναμική της σχέσης τους. Και τον τρόπο που η Courtney –με όπλο το σεξ- τον έκανε να ξεπουλήσει τις αρχές του και τους φίλους του, σε τέτοιο βαθμό που απλά δεν άντεξε άλλο.

Christine Keeler

Το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο των 60s με το 25χρονο call girl να έχει κάνει ταυτόχρονα σχέση με τον παντρεμένο Βρετανό Άμυνας (και ήρωα της απόβασης της Νορμανδίας) John Profumo και ένα αξιωματούχο της Σοβιετικής πρεσβείας στην οποία πάσαρε ότι μυστικό μάθαινε. Μετέπειτα έγινε και ταινία. Αλλά κανείς άντρας δεν έμαθε την σημασία του διαλέγεις την σωστή πόρνη.

 

Meg Ryan

Ο Dennis Quaid δεν ήταν ποτέ ο ίδιος άνθρωπος μετά το τόσο δημόσιο κέρατο που του έριξε η Meg με τον Russell Crowe κατά την διάρκεια των γυρισμάτων του Proof of Life.  Απόδειξη ότι και η πιο γλυκιά γυναίκα κρύβει μια σκύλα μέσα της, αφού –χρόνια μετά- η Ryan παραδέχτηκε ότι το έκανε για να τον τιμωρήσει για τα ξενοπηδήματά του.

Γιατί από κάποια όπως η Jolie, το περιμένεις. Η’ τουλάχιστον οφείλεις να το περιμένεις ότι και θα σε κερατώσει (αν είσαι ο Pit) και θα σου κλέψει τον άντρα (αν είσαι η Aniston).

 

Βίκυ Σταμάτη

Ο ωραίος Άκης δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος πολιτικός της μεταπολίτευσης που μπήκε στην πολιτική μπατίρης και βγήκε σατράπης. Το πρόβλημα είναι ότι οι υπόλοιποι, όσοι είχαν μυαλό, φρόντισαν να μην προκαλούν.

Αλλά ποιος άντρας κατάφερε ποτέ να μπει ποτέ ανάμεσα στο παιδικό όνειρο μιας γυναίκας που ονειρεύεται ένα ‘παραμυθένιο’ γάμο. Και, στην συνέχεια, ένα σπίτι σε μια ‘καλή’ περιοχή.  

Camilla Parker

Μόνιμη ερωμένη του πρίγκιπα Κάρολου πριν και κατά την διάρκεια του γάμου του με την Diana. Το γεγονός ότι είναι Άγγλος είναι και το μοναδικό ελαφρυντικό του για ατάκες όπως ‘θέλω να ζω μέσα στα μπούτια σου’ που ξεστόμισε για το συγκεκριμένο ζεύγος μπουτιών.

 

Kathleen Turner, Body Heat

Υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος που ο χαρακτήρας της Kathleen στο Body Heat ( η άπιστη σύζυγος που προσλαμβάνει ένα δικηγόρο για να σκοτώσει τον άντρα της) είναι η μοναδική κινηματογραφική ηρωίδα που συμπεριλαμβάνουμε στην λίστα. Ειδικά όταν υπάρχει ένα ολόκληρο υπο-είδος, το φιλμ νουάρ, που ‘βρωμάει’ από femme fatale.

 Και αυτός είναι ότι η Kathleen στάζει πάθος, ενσωματώνει κάθε γυναίκα που ποτέ ήθελες και θα έδινες και το δεξί σου νεφρό για να μπορέσεις να αποκτήσεις. Και την οποία θα συνέχιζες να θέλεις ακόμη και πίσω από τα σίδερα της φυλακής στην οποία σε έκλεισε. 

 

Εκτός και αν θεωρείς τυχαίο ότι στην Kathleen Turner έδωσαν να κάνει την φωνή της Jessica Rabbit, άλλης μια συζύγου που ‘δεν είναι κακιά, απλά την έχουν σχεδιάσει έτσι’.