WOMEN

Σαν την Marilyn καμιά

Η Lindsay Lohan γδύθηκε Marilyn Monroe. Και έφαγε τα μούτρα της. Τσέκαρε να δεις αν η Katy Perry, η Jennifer Lopez και η Scarlett Johansson τα κατάφεραν καλύτερα.

Δεν είμαι φαν της Marilyn Monroe. Και μου φαίνεται εντελώς παππουδίστικο, παλαιομοδίτικο και ανελέητα γραφικό το να βλέπω, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, διάφορες σταρ παντός βεληνεκούς (από την Britney Spears και την Nicole Kidman μέχρι την Τζούλια Αλεξανδράτου) να φοράνε την ξανθιά περούκα, το λευκό φόρεμα και να στέκονται πάνω από μια γρίλια υπονόμου για να μας δείξουν πόσο πολύ της μοιάζουν.

Όπως ακριβώς δηλαδή έκανε η Lindsay Lohan που τσίμπησε $1.000.000 από τον Hugh Hefner για να γδυθεί μπροστά σε μια κόκκινη βελουτέ κουρτίνα. Ναι, μιλάω για τις άθλιες φωτογραφίες της από το τεύχος Ιανουαρίου του Αμερικάνικου Playboy που μόλις κυκλοφόρησαν στο ίντερνετ. Αν και, στην περίπτωση της, της δίνω λίγο λάσκα παραπάνω. Εκείνη χρειαζόταν φράγκα για να πληρώσει τους δικηγόρους της και την επίφαση ότι κάνει κάτι καλλιτεχνικό (βλέπε αναπαράσταση αντίστοιχης φωτογράφησης της Marilyn). Εκείνος, στα 84 του, νομίζει ότι η Marilyn φτιάχνει την νεολαία, όπως στα 50s που ήταν ακμαίος και Viagra free.

 

Το περίεργο είναι ότι η Lindsay ήταν απείρως πιο πειστική ως Marilyn την προηγούμενη φορά που το επιχείρησε, δυο χρόνια πριν και εντελώς τσάμπα, για το κυριλέ New York magazine. Αν και εδώ, την διαφορά έκανε ο Bert Stern, ο ίδιος φωτογράφος που είχε πείσει την Marilyn να βγάλει τα ρούχα της για χάρη του σε ένα δωμάτιο του Bel Air hotel το 1962. Έξι μόλις εβδομάδες πριν εκείνη αυτοκτονήσει/ την δολοφονήσουν.

 

Αν σου θυμίζει κάτι η φωτογράφηση στο New York, είναι επειδή πρόκειται για την ίδια που κόπιαρε η Τζούλια Αλεξανδράτου, λίγους μήνες μετά, στο εξώφυλλο του Nitro. Το τελευταίο που έκανε πριν σκάσει μύτη η πρώτη της ερωτική ταινία.

Γιατί έγινε πάλι τώρα μόδα η Marilyn;

Για όλα φταίει η Οσκαρούχος Michelle Williams που βρέθηκε να πρωταγωνιστεί στο My Week with Marilyn. Μια ταινία που μόλις κυκλοφόρησε σχετικά με τον ερωτικό δεσμό της Marilyn με τον Sir Laurence Olivier κατά την διάρκεια των γυρισμάτων του The Prince and the showgirl. Παρόλο που είναι κοντοστούπα και σχετικά άβυζη, η Michelle, μετά από εντατική έρευνα μηνών, κατάφερε να κοπιάρει εντελώς την ξανθιά σεξοβόμβα. Από την ομιλία, μέχρι το χαρακτηριστικό περπάτημα, για το οποίο και έχει δηλώσει ‘Για να το πετύχεις, συνειδητοποίησα ότι πρέπει να περπατάς λες και προσπαθείς να προχωρήσεις μέσα σε μια λίμνη από μέλι. Μόνο έτσι πετυχαίνεις το σωστό κούνημα γοφών’.

 

Το κορίτσι μια χαρά τα κατάφερε, γινόμενη η πιο πειστική κινηματογραφική Marilyn όλων των εποχών. Απείρως καλύτερη από την Naomi Watts (πρωταγωνίστρια σε μια βιογραφία τα γυρίσματα της ποτέ δεν ξεκίνησαν)  και από την Mira Sorvino που μας είχε αφήσει καλές εντυπώσεις στο Norma Jean & Marilyn το 1996.

Μια Marilyn που θα αφήσει εποχή

Σύμφωνα με τον Harvey Weinstein, παραγωγό του My Week with Marilyn, αν τα πάει καλά στο box office, θα το μετατρέψει σε Broadway show με πρωταγωνίστρια την  Katy Perry. Δεν είναι τυχαίο ότι δικό της είναι το τραγούδι που ακούγεται στο trailer της ταινίας, εκείνη πόσταρε πρώτη το trailer στο twitter της και ότι πήγε και γύρισε το παρακάτω διαφημιστικό για ένα γερμανικό show ως μεταμοντέρνα Marilyn. Το έπιασες το υπονοούμενο, σωστά;

 

Ενώ εξίσου πειστική στο άθλημα υπήρξε πριν από λίγο καιρό και η Scarlett Johansson που την είδε για λίγο Marilyn στις διαφημίσεις των Dolce & Gabbana, φουλ στις ξανθιές μπούκλες και το κατακόκκινο κραγιόν. Μεταξύ μας, η μοναδική για την οποία θα πληρώναμε εισιτήριο για να την δούμε να κάνει σεξ με τον πρόεδρο Kennedy στην μεγάλη οθόνη.

 

H μοναδική είπα; Γράψε λάθος. Για κάποιο περίεργο λόγο μου αρέσει στον ρόλο και η Jennifer Lopez, που αποφάσισε να ντυθεί Marilyn και να τραγουδήσει το Happy birthday Μr President για χάρου του κολητού της παρουσιαστή George Lopez. Παρότι δεν έχω συνηθίσει την Marilyn με προφορά Bronx, την προτιμώ από την χαζοχαρούμενη Britney Spears στα παλιά διαφημιστικά της Pepsi και σε ένα εξώφυλλο του Αμερικάνικου Esquire (την εποχή που βλεπόταν).

 

Τέλος, δεν θα ήταν σωστό να μην εκθειάσω τις φιλότιμες προσπάθειες της Charlize Theron, σε μια παλιότερη φωτογραφησή της για το Harper’s Bazaar, όπου και φόρεσε το ίδιο φόρεμα με αυτό της Marilyn το 1958. Αν εξαιρέσεις την χαοτική διαφορά στις καμπύλες, θα μπορούσε να είναι δίδυμη αδελφή της.

 

Ποιά ήταν η πιο άθλια κόπια της Marilyn στην ιστορία;

Οι παραπάνω είναι οι καλές εκδοχές του πως αναβιώνει ο μύθος της Marilyn σήμερα. Και, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτά τα πράγματα, για κάθε επιτυχημένη μίμηση, υπάρχουν και αρκετές που είναι για τα πανηγύρια. Ας ξεκινήσουμε με εκείνες που θέλουμε να ξεχάσουμε. Όπως την Nicki Minaj στο τεύχος Μαίου του XXL magazine, την ανεκδιήγητη Kelly Osbourne που βάφτηκε από μόνη της έτσι για να πείσει το Χέφνερ να την φωτογραφήσει στο Playboy ή την Nicole Kidman, αυτό το ‘ηφαίστειο’ σεξουαλικότητας, για ένα επετειακό τεύχος του Harper’s Bazaar.

 

Από εκεί και πέρα, έχουμε και τις συνήθεις ένοχους. Την Madonna την εποχή του Material Girl (στο βιντεοκλίπ του οποίου έκλεψε την κλασική σκηνή από το Gentleman prefer Blondes) και με σημαιοφόρο το κλασικό της εξώφυλλο στο Vanity Fair το 1991, την Christina Aguilera στο album Back το Basics, την Jessica Simpson στο εξώφυλλο του Esquire όπου ξυριζόταν όπως η Marilyn και, πιο τραγικό από όλα, την Paris Hilton όταν προσπαθούσε να πουλήσει ένα άρωμά της.

 

Μην με παρεξηγήσεις. Δεν έχω πρόβλημα με το να πουλάς χρησιμοποιώντας την εικόνα της Marilyn. Απλά κάντο σωστά και με συνέπεια. Όπως το κάνει η Guess, η οποία ουσιαστικά αναπαράγει την All American εικόνα της Marilyn, χρησιμοποιώντας για μοντέλο την Ann Nicole Smith, την Eva Hergikova ή, τελευταία, την ανερχόμενη Amber Heard.  

 

Και τώρα που κάναμε την αναδρομή μας, ώρα να περάσουμε στο επιμύθιο. Νισάφι πια. Τέλος η δικτατορία των νεκρών ειδώλων των 50ς. Τους μόνους που φτιάχνουν είναι τους διαφημιστές και τον Hugh Hefner.  Η, όπως χαρακτηριστικά είπε η Megan Fox όταν αποφάσισε να απομακρύνει το τατού της Marilyn Monroe που είχε στο χέρι της από όταν ήταν 18 χρονών ‘Απλά την ξεπέρασα’. Εσύ ακόμη;