WOMEN

Τα τσαμπουκαλεμένα κορίτσια του Luc Besson

Η απόσταση ανάμεσα στο Nikita του 1990 μέχρι το Lucy με την Scarlett Johansson, που κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες, είναι διάσπαρτη από δυναμικές -και σέξι- γυναίκες που ξέρουν από καράτε, βαράτε και οτιδήποτε άλλο έχει τη δυνατότητα να βγάζει έναν άντρα νοκ άουτ.

‘Στην πρώτη μας συνάντηση η Scarlett δεν σταμάτησε να με κοιτάζει στιγμή στα μάτια και να μου κάνει ερωτήσεις. Το λατρεύω αυτό. Το να έχω απέναντί μου μια ηθοποιό που είναι αφοσιωμένη στο ρόλο και όχι κάποια που προσπαθεί να ζυγίσει αν το να πει ‘ναι’ θα της κάνει καλό στην καριέρα της. Τότε κατάλαβα ότι είναι ιδανική’. Αυτό δήλωσε ο 55χρονος Γάλλος για τη νέα του μούσα που επίσης τυγχάνει να είναι η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός στον πλανήτη. Όχι και άσχημα για τον πιτσιρικά που ξυπνούσε στην γαλλική επαρχία, έβλεπε αγελάδες, μύριζε τυρί και ονειρευόταν να ξεφύγει.

Στα 15 του είχε γράψει ήδη το σενάριο για το Fifth Element και είχε ήδη ζήσει -ως γιος επαγγελματιών δυτών- όλες τις καταστάσεις του The Big Blue. Στα 55 του ηγείται μιας μικρής αυτοκρατορίας. Πλέον, το γεγονός ότι η Johansson δέχθηκε να παίξει σε ταινία του τον δικαιώνει πλήρως. Και εκείνος φρόντισε να της το ανταποδώσει με ένα ‘ζουμερό’ ρόλο που την θέλει από βαποράκι ενός καρτέλ να μετατρέπεται σε υπερ-άνθρωπο που χρησιμοποιεί το 100% του εγκεφάλου της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το χρησιμοποιεί για να πάρει εκδίκηση. Όπως συμβαίνει συνήθως με τις ηρωίδες του.

Ναι, η Scarlett είναι ιδανική για τον Luc. Τον εμπνέει. Και ελπίζουμε να δουλέψουν ξανά μαζί. Αλλά δεν ήταν η πρώτη. Έχουν προηγηθεί δεκάδες άλλες. Όλες θανάσιμες. Και οι περισσότερες αφόρητα σέξι.

Αυτές που παντρεύτηκε

Αν αναρωτιέστε γιατί ο Luc γράφει τόσο εμμονικά δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες (με μικρότερο ή μεγαλύτερο -ανάλογα με την γνώμη που έχεις για αυτόν- βαθμό επιτυχίας) τότε το μόνο που χρειάζεται είναι να κοιτάξει κανείς την προσωπική του ζωή.

Ο χαρακτήρας της Nikita π.χ., εκείνος που έκανε το Χόλιγουντ να τον πρωτοπροσέξει πίσω στις αρχές των 90’s, ήταν εμπνευσμένος από την πρώτη του γυναίκα, Αnne Parillaud, με την οποία ήταν παντρεμένος τρία χρόνια πριν την χρίσει πρωταγωνίστρια στην ταινία.

‘Όταν την πρωτογνώρισα ήταν πολύ μυστηριώδης. Δεν μου έλεγε τίποτα για τη ζωή και το παρελθόν της. Οπότε άρχισα να σκέφτομαι ότι είσαι να είναι πράκτορας. Ή δολοφόνος’

Eνώ επί της οθόνης έχουμε χαρεί και την 2η γυναίκα του, την Maïwenn Le Besco. Συγκεκριμένα ως η σέξι Ouin-Ouin στο Leon και ως η εξωγήινη diva Plavalaguna στο The Fifth Element.

H Maïwenn, μετά το διαζύγιο (σ.σ. ο Luc την άφησε για χάρη της Jovovich), σταμάτησε να ασχολείται με την υποκριτική, προτιμώντας να αράξει στο Beverly Hills μεγαλώνοντας την κόρη τους. Αν και το γεγονός ότι την γνώρισε στα 15 και την παντρεύτηκε λίγο μετά είχε ένα ακόμη ‘πλεονέκτημα’. Το γεγονός ότι η σχέση τους τον έκανε να εμπνευστεί το Leon.

Εντελώς διαφορετική είναι η φάση με την Milla Jovovich. Ναι, την παντρεύτηκε και αυτή. Μόνο που ήταν λίγο μεγαλύτερη (εκείνη 22, εκείνος 38-χώρισαν μετά από δυο χρόνια).

Αλλά τον ρόλο στο The Fifth Element, την πιο επιτυχημένη εμπορικά Γαλλική ταινία όλων των εποχών, εκείνον που της έφτιαξε την καριέρα, τον είχε τσιμπήσει από πριν.

‘Μεγάλωσα 60 χιλιόμετρα από το Παρίσι. Εκεί που φτιάχνουν τυρί. Οπότε ήθελα απεγνωσμένα να φύγω. Στα 15 μου είχα γράψει ήδη 800 σελίδες από το σενάριο. Απλώς πέρασαν τα χρόνια μέχρι να το βάλω μπροστά’.

H Milla ήταν επίσης πρωταγωνίστρια στην αμέσως επόμενη ταινία του Luc, το ‘The Messenger: The Story of Joan of Arc’. Εκεί που έφαγε τρελό κράξιμο για την ερμηνεία της. Άσε που για χάρη της τα έσπασε και με την Kathryn Bigelow που ήταν να το σκηνοθετήσει επειδή η Αμερικάνιδα επέμενε να θέλει την Claire Danes στη θέση της.

Τα σούπερμοντελ

Ο Luc είναι μεγάλη καρδιά. Και του αρέσει να δίνει ευκαιρίες να κάνουν καριέρα στη μεγάλη οθόνη σε όποια supermodel πέσoυν στο δρόμο του.

Πέρα από την Milla Jovovich, την οποία στεφανώθηκε κανονικά, οφείλουμε να αναφέρουμε την 180 εκατοστών Δανέζα Rie Rasmussen του Angel A (η οποία, μετά από αυτό, δεν γύρισε ποτέ άλλη ταινία). Εκείνη που φασωνόταν, αν θυμάστε, σε μια τουαλέτα με την Rebecca Romijn στο Femme Fatale.

 

Kαθώς επίσης την Αμερικανίδα Kate Nauta ως την σέξι κακιά του Transporter 2 στον καλύτερο ρόλο της αναιμικής καριέρας της (στην ίδια ταινία έπαιζε και η Amber Valetta).

 

Tην Σουηδέζα Emma Wiklund που έφτιαξε κανονικά καριέρα παίζοντας και στις 4 ταινίες του γαλλικού franchise Τaxi.

Kαι φυσικά μην ξεχνάμε την Gisele Bundchen ως αρχηγό της μοντελο-συμμορίας ληστών τράπεζας (μαζί με τις Ana Cristina de Oliveira, Ingrid Vandebosch και Magali Amadei) στην Αμερικάνικη κινηματογραφική μεταφορά του Taxi στην οποία ο Luc ήταν παραγωγός.

Η κομμώτρια και η πόρνη

Είπαμε, το παλικάρι μας έχει καλό μάτι. Τόσο καλό που στάμπαρε την κομμώτρια Natalya Rudakova, μετανάστρια εκ Ρωσίας, καθώς περνούσε το δρόμο στη Νέα Υόρκη, την πλησίασε, την συστήθηκε, την έβαλε να κάνει μαθήματα υποκριτικής και μετά την έχρισε συμπρωταγωνίστρια του Statham στο Transporter 3.

Ενώ εξίσου σωτήριος υπήρξε και για την Μαλαισιανής καταγωγής Dany Verissimo, κόρη στελέχους της Air France, η οποία έκανε το ‘αγροτικό’ της ως πορνοστάρ επί δυο χρόνια, πριν την βρει και γράψει για πάρτη της ένα ρόλο στο District 13 και η οποία πλέον κάνει κανονική καριέρα έχοντας κερδίσει και διάφορα βραβεία ως ανερχόμενη ηθοποιός.

Οι καρατέκες

Όλες οι πρωταγωνίστριες του Besson την κάνουν μια εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες. Κάποιες, ωστόσο, το έχουν το άθλημα από πριν. Όπως η Γαλλοκαμποτζιανή Elodie Yung του District 13 Ultimatum που όχι μόνο είναι δικηγόρος και απόφοιτος τόσο της Σορβόννης όσο και του London Academy of Music and Dramatic Art, αλλά έχει και μαύρη ζώνη στο καράτε (και στην αλογοουρά-βλέπε παρακάτω) από μικρή.

 

Καθώς επίσης -ή, μάλλον, πάνω από όλα- η Michelle Yeoh με τα χρόνια εμπειρίας στην martial arts βιοτεχνία του Hong Kong (προς James Bond και Crouching Tiger, Hidden Dragon) του The Lady. Ακόμη και αν ο ρόλος της στη συγκεκριμένη ταινία δεν έχει καμία σχέση με το άθλημα.

Ισχύς εν τη ενώσει

Δεν είναι ιδιαίτερα καλή ταινία. Επίσης δεν είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική της λογικής του Besson (βλέπε πιο νερόβραστη), που έχει γράψει απλά το σενάριο. Έχει όμως ως πρωταγωνίστριες τις Salma Hayek και Penelope Cruz στα ντουζένια τους. Και αυτό αποτελεί από μόνο του λόγο να πούμε ένα γεια χαραντάν στο Bandidas.

Και μιας και πιάσαμε τις Λατίνες, μια κατηγορία γυναικών που ο Luc δεν φαίνεται να προτιμά πολύ , οφείλουμε να αναφέρουμε και την Zoe Saldana του Colombiana. Μια ακόμη γυναίκα/ επαγγελματία δολοφόνο που έχει κορμί σουπερμόντελ και μυαλό για εκδίκηση.

Οι καλύτερες από τις υπόλοιπες

Δεν είναι αρκετά δυναμικές για να μπουν εντός της βασικής λίστας. Όμως, από την άλλη, κρίμα δεν θα ήταν να μην αναφέρουμε ούτε ξώφαλτσα χαρακτήρες όπως την τσαμπουκαλεμένη κόρη του μαφιόζου De Niro στο The Family (Dianna Argon), την κόρη του Liam Neeson στα δυο Taken (Maggie Grace), την σέξι σερβιτόρα που πιάνει ο RZA αιχμάλωτη στο Brick Mansions (Catalina Denis) ή την Bridget Fonda από τo Kiss of the Dragon (σ.σ. στο ριμέικ του Nikita, στο οποίο ήταν επίσης πρωταγωνίστρια, ο Besson δεν είχε καμία σχέση. Όπως και με την τηλεοπτική σειρά με την Peta Wilson. Για αυτό και δεν είναι εντός λίστας).

 

Καθώς επίσης την εκθαμβωτικής ομορφίας μοντέλα Louise Bourgoin του The Extraordinary Adventures of Adèle Blanc-Sec.

Ή τις καταξιωμένες (γενικώς, αλλά όχι εξαιτίας του Luc) Rosanna Arquette του Big Blue, Marion Cottilard των Taxi και Isabelle Adjani του Subway.

Η αξεπέραστη

Φαντάζομαι δεν πίστεψε κανείς ότι ξεχάσαμε την 13χρονη Natalie Portman του Leon. Την ταινία που, όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί, δεν περνάει μέρα χωρίς κάποιος να του ζητήσει να βάλει μπροστά το σίκουελ. Ένα project που γεννήθηκε από το πουθενά επειδή ο Jean Reno γούσταρε πολύ τον χαρακτήρα του The Cleaner από το Nikita. Με την Matilda να προκύπτει στη λογική ότι ήταν το ακριβώς αντίθετο του επαγγελματία δολοφόνου.