ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Δεν γίνεται να μην ερωτευτείς παράφορα τα αυτοκίνητα του Stranger Things

Τι κι αν οι βασικοί ήρωες μετακινούνται με ποδήλατα; Το βαρύ πυροβολικό της σειράς είναι κάτι τετράτροχα με ασήκωτη ιστορία.

Το Stanger Things δεν περιλαμβάνει μόνο ταξίδι ανάμεσα σε διαφορετικές διαστάσεις, περιλαμβάνει και ταξίδι στο χρόνο αφού η σειρά διαδραματίζεται (στον πρώτο κύκλο) στο σωτήριο έτος 1983. Τη χρονιά που ‘γεννήθηκε’ το Word της Microsoft, που οι δείκτες των Swatch άρχισαν να γυρίζουν και ο Michael Jackson φώναζε ‘Beat it’. Εύλογα όλα όσα εμφανίζονται στην οθόνη είναι εναρμονισμένα με τα δεδομένα της εποχής, το ίδιο και τα αυτοκίνητα που κάνουν το πέρασμά τους.

Μη ξεχνάτε πως πέραν του σεναρίου, του cast, των εφέ και όλης της υπόλοιπης μακροσκελούς λίστας που βοηθούν μία σειρά να φτάσει στην επιτυχία, καθοριστικής σημασίας είναι και η ακριβής μεταφορά  στον τόπο / μέρος / εποχή που διαδραματίζεται το story. Έτσι λοιπόν, οι παραγωγοί του Stanger Things έπρεπε να επιλέξουν προσεκτικά οχήματα που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή, που ταίριαζαν στο κοινωνικό status όσων τα οδηγούσαν και που θα είχε λογική να κινούνται στους δρόμους μίας μικρής πόλης της πολιτείας της Ιντιάνα όπως το Hawking. Στην καρδιά των Ηνωμένων Πολιτειών, εκεί που πίσω στο 1983 δεν ήταν θαυμαστές του ‘Λαλάκη του εισαγόμενου’. Ψώνιζαν κυρίως από το σπίτι τους και τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Πάμε λοιπόν να δούμε τα 10 πιο ενδιαφέροντα μοντέλα που εμφανίζονται στη σειρά!

#1 CHEVROLET K5 BLAZER

Μοντέλο του 1980, macho και υπερυψωμένο, φτιαγμένο για ζόρια. Ότι πρέπει για περιπολικό ενός σκληρού σερίφη όπως ο Jim Hopper. Μάλιστα εκείνη την εποχή ήταν συχνή επιλογή όχι μόνο για τις αστυνομικές αρχές στις μικρές πόλεις αλλά και άλλες κρατικές υπηρεσίες, λόγω του συνδυασμού πρακτικότητας και χαμηλού κόστους συντήρησης.

#2 FORD LTD

Μία δεκαετία νωρίτερα, το εν λόγω μοντέλο μπορεί να φάνταζε ωραίο. Όμως όπως συνήθως συνέβαινε εκείνη την εποχή, η δεκαετής χρήση μπορεί να είχε άσχημο αντίκτυπο στην όψη και τη λειτουργικότητα ενός αυτοκινήτου. Έτσι στα χέρια του νεαρού Jonathan Byers δεν είναι παρά το αυτοκίνητο του παρία του σχολείου.

#3 FORD PINTO

Γνήσια αμερικανική οικογένεια αυτοί οι Byers, αγοράζουν μόνο μοντέλα ‘Made in America’. Για να είμαι πιο ακριβής, φθηνά μοντέλα ‘Made in America’. Έτσι η μαμά του Jonathan, Joyce, οδηγεί ένα Ford Pinto του 1976. Μικρό και πολύ οικονομικό, είναι μοντέλο που είχε συζητηθεί πολύ για τους λάθος λόγους. Βλέπετε στην αρχή της εμπορικής του πορείας, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις όπου εξερράγη το ρεζερβουάρ. Ε, με τέτοια άγχη, πως να μη το χάσει το μυαλό της τελικά η Joyce;

#4 BMW 733i

Αλλάζουμε κοινωνικό status, αλλάζουμε και επίπεδο αυτοκινήτου, αλλάζουμε φυσικά και χώρα προέλευσης. Οι λεφτάδες της εποχής αγόραζαν ‘ευρωπαϊκά αυτοκίνητα’. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτή του πλουσιόπαιδου του Stranger Things, Steve Harrington, μία BMW 733i του 1981. Πιθανότατα του μπαμπά του αφού ακόμα και για μία πλούσια οικογένεια, αυτό μάλλον ήταν υπερβολικό για έναν έφηβο.

#5 VOLKSWAGEN GOLF CABRIOLET

Παρά τις λανθασμένες αναφορές που εντόπισα διαδικτυακά σε συζητήσεις γύρω από το θέμα, το κάμπριο μικρό Golf της Barb, δεν έχει κάνει ταξίδι στο χρόνο. Πρόκειται για μοντέλο που παρουσιάστηκε το 1979 και ξεκίνησε να πωλείται στην Ευρώπη την επόμενη χρονιά. Δεν είμαι σίγουρος πότε έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι αλλά αυτό για το οποίο μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά, είναι πως αυτό δεν μπορεί να άργησε περισσότερο από ένα χρόνο. Μοντέλο λουκούμι για τον συγκεκριμένο χαρακτήρα, την έφηβη δηλαδή κόρη μίας οικογένειας χωρίς οικονομικά προβλήματα.

#6 CHEVROLET VAN

Όχι, εκείνη την εποχή τα van δεν πετούσαν. Σίγουρα θα θυμάστε το επεισόδιο όπου η Eleven εκτοξεύει στον αέρα το van των κακών του –και καλά- ‘Department of Energy’. Ήταν όχημα ευρέως διαδεδομένο την εποχή εκείνη αλλά φυσικά για χρήση επί του οδοστρώματος και όχι αποστολές εδάφους-αέρος. Μάλιστα η Chevrolet ξεκίνησε να τα φτιάχνει από το 1964, με τους τίτλους τέλους να πέφτουν 31 χρόνια μετά. Στο Stranger Things βλέπουμε ένα στόλο από μοντέλα της τρίτης γενιάς και συγκεκριμένα της έκδοσης που έβγαινε την περίοδο 1980-1982.

#7 FORD LTD CROWN VICTORIA

Συνεχίζουμε με τους ‘κακούς’. Αυτή τη φορά τους κακούς της κυβέρνησης που χρησιμοποιούσαν σταθερά οχήματα όπως αυτά τα μεγάλα σεντάν της Ford, τα LTD Crown Victoria, που άρχισαν να κυκλοφορούν το 1980. Πρόκειται για την πιο πολυτελή έκδοση του LTD, με την κίνηση στον πίσω άξονα και V8 κινητήρα χωρητικότητας 4.9 ή 5.8 lt. Άλλες εποχές

#8 OLDSMOBILE 442

Από τα πιο ωραία αυτοκίνητα της σειράς, γνήσιο muscle car του 1971 που στη σειρά ανήκει στον τυχοδιώκτη Lonny Byers, τον εξαφανισμένο μέχρι τα μισά του πρώτου κύκλου, πατέρα των Jonathan και Will. Ταιριαστό μοντέλο για τύπο που θέλει να ζήσει τη ζωή του χωρίς πρέπει και κανόνες.

#9 CHEVROLET CAMARO

Περνάμε στη δεύτερη σεζόν και εκεί ξεχωρίζει αυτή η κούκλα! Η Chevrolet Camaro του 1978 που έκανε μπόλικη φασαρία με των 4.4 λίτρων V8 κινητήρα της. Ότι πρέπει για χαρακτήρα «κακού» αλλά επειδή πολλοί από εσάς μπορεί ακόμα να μην έχουν προλάβει να κάνουν μαραθώνιο του νέου κύκλου, θα αποφύγω τα σπόιλερ. Τι αμαξάρα!

#10 DODGE DIPLOMAT

Καθόλου διπλωματικό μοντέλο αφού τόσο στη σειρά όσο και γενικότερα εκείνη την εποχή στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυκλοφορούσε πολύ ως περιπολικό της αστυνομίας. Μόνο στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, έχουν διαλυθεί πολλά από δαύτα! Μάλιστα οι αρχές συνήθως διάλεγαν ανάμεσα σε αυτό και την Plymouth Gran Fury, μπολιάζοντας τους κινητήρες με λίγο περισσότερα άλογα. Αλλά όσο και να έβαζαν, όταν τα πράγματα γίνονται από παράξενα, ακόμα πιο παράξενα, τι να σου κάνει η επιπλέον ιπποδύναμη;