ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

O Trump είναι σε πόλεμο!

Δεν είναι μόνο οι gay, οι γυναίκες, οι μειονότητες, οι μετανάστες, οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη γενικότερα που τρομοκρατήθηκαν από την εκλογή του Donald Trump. Τον ίδιο πανικό βιώνουν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες! Διαβάστε γιατί.

Ξυπνώντας με τα νέα της απόλυτης ανατροπής στην κούρσα για το οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, από το μυαλό μου πέρασαν σε fast forward εκατομμύρια σκέψεις. Οι περισσότερες αφορούσαν μετά-Αποκαλυπτικές σκηνές, συνέπειες του να εμπιστευτεί το ανθρώπινο είδος την πυρηνική φαρέτρα μίας υπέρ-δύναμης σε έναν τρελό με πορτοκαλί, νεκρό ρακούν στο κεφάλι του.

Κάτι σαν το Mad Max, όπου ο ‘δρόμος της οργής’ περιλαμβάνει μόνο κανιβαλισμένα οχήματα που τρέφονται περισσότερο με σκόνη παρά με βενζίνη. Με τον φόβο όλα τα παραπάνω να μην αποτελούν ένα κακόγουστο αστείο αλλά παράλληλα και την ελπίδα ο Donald Trump να κάνει ‘κωλοτούμπα α λα Ελληνικά’ σχετικά με όλη την προεκλογική ρητορική του, ακολουθούν μερικές σκέψεις για το τι σημαίνει η εκλογή του για την αυτοκινητοβιομηχανία.

(Cars) Born in the USA

Μετά την κρίση του 2009, ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κατάφερε να επιστρέψει σε υψηλούς αριθμούς πωλήσεων και αυτή η ανάκαμψη, ήταν ένα από τα κερδισμένα στοιχήματα του απερχόμενου προέδρου, Barack Obama. Αλλά με την καρδάρα με το γάλα να κλυδωνίζεται πλέον επικίνδυνα. Διότι είναι ξεκάθαρο πως όπως σε κάθε άλλο τομέα, της κοινωνίας, της οικονομίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κτλ κτλ, ο Trump έχει απόλυτες και εθνικιστικές θέσεις. Και την τάση να ρίχνει σαν jenga ότι οι άλλοι έχτιζαν με κόπο.

Δεν πάει καιρός από την ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε έναντι της Ford για τη μεταφορά της παραγωγής των μικρών οχημάτων της στο Μεξικό. Ναι, το αγαπημένο του Trump Μεξικό. «Η απόφαση της Ford αποτελεί ντροπή τόσο για εκείνη, όσο και για τους πολιτικούς που της επέτρεψαν να το πράξει», είχε πει χαρακτηριστικά σε μία ομιλία του στη Νέα Υόρκη, όπου το καλύτερο κομμάτι του video από την οποία, αφορά στον κύριο που τρώει πίσω του.

Η Ford αντέδρασε, απάντησε πως καμία θέση εργασίας στις ΗΠΑ δεν θα χαθεί.

Δεν θα εκπλαγώ αν στην απομίμηση του Σινικού Τείχους που ο Trump σκοπεύει να χτίσει από την Τιχουάνα έως την Ρεϊνόζα, παρατάξει και μία στρατιά από Storm Troopers για να εξασφαλίσουν πως δεν θα περνάει απέναντι ούτε ψυχή, ούτε τετράτροχο.

Αν και η απορία μου είναι τι θα κάνει με την πλειάδα ανταλλακτικών για πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες, που παράγονται εκτός συνόρων.

Κι αν σε αυτό το μέτωπο ο 45ος κατά σειρά Πρόεδρος των ΗΠΑ (τρίζουν τα κόκκαλα των George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln και JFK) είχε σαφείς θέσεις, ήταν εντελώς και ίσως ηθελημένα ασαφής σχετικά με το τι θα κάνει με τις ντιρεκτίβες για τις εκπομπές ρύπων, τους δασμούς, τα κίνητρα για απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων και άλλους νευραλγικής σημασίας τομείς για τον κλάδο.

Μάλιστα άνθρωποι από το περιβάλλον του δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να ακολουθήσει καταστροφική πολιτική, αγνοώντας ή ακόμα και ακυρώνοντας την EPA, την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας, που εναρμονιζόμενη με τα παγκόσμια στάνταρ προσπαθεί να ρίξει τις τιμές ρύπων στις ΗΠΑ. Ήδη κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν συμμορφώνονται πλήρως στους στόχους – πράγμα που αφορά κυρίως του ντόπιους παίκτες. Όσοι έχουν ‘παγκόσμια προϊόντα’ έχουν μάθει τον ‘πράσινο’ χορό και τον χορεύουν καλά.

Αν αναλογιστούμε ποιος είναι ο μέσος ψηφοφόρος του Trump, οι φόβοι αποκτούν βάση.

Δεν οδηγεί Pius αλλά supercars και 4λιτρα τεράστια SUV. Δεν θα πάει κόντρα σε αυτούς λοιπόν – εκτός κι αν θέλουν να έχουν τα εργοστάσιά τους στο Μεξικό. Αν πρέπει κάπου να ποντάρουμε, θα ποντάρουμε στο να πάει κόντρα στους ‘εισαγόμενους’, στους Ευρωπαίους. Όποια πλάνα για επεκτάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, με φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα που θα εκμεταλλευτούν νομοθεσία και κρατική στήριξη για να βελτιώσουν τα πράγματα εκεί, έχουν ήδη πάει περίπατο. Κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ‘πάγωσαν’ οι Ευρωπαίοι ηγέτες με την ήττα της πιο συμβατικής Hillary.

Για να φτάσουμε και στο ζουμί, όπως και ο υπόλοιπος πλανήτης, έτσι και τα μεγάλα κεφάλια στις αυτοκινητοβιομηχανίες, κάθονται σε μία γωνία και τρώνε τα νύχια τους, αναμένοντας τι θα κατεβάσει το επικίνδυνα διεστραμμένο κεφάλι του Trump. Φοβούμενοι τι πραγματικά συμβαίνει κάτω από αυτό το πορτοκαλί περίβλημα που αποκαλεί μαλλί.

O Donald και οι αγώνες

Η εκλογή του Trump προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις και στον κόσμο της Formula 1. Ήταν χαρακτηριστικό το tweet του βετεράνου οδηγού Alex Wurz που σύγκρινε με αγωνιστικούς όρους την πολιτική του Obama με τη ρητορική του Trump, λέγοντας: ‘από την υποστροφή, πάμε στην έντονη υπέρ-στροφή’! Όποιος έχει πιάσει τιμόνι, καταλαβαίνει πως μιλάμε για εκ διαμέτρου αντίθετη συμπεριφορά.

Τα τελευταία 24ωρα τα αστεία σχετικά με το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών στα social media, δίνουν και παίρνουν. Άλλα πετυχημένα, άλλα κακόγουστα κι άλλα πιο άστοχα και από ελεύθερη βολή του Ζάρκο Πάσπαλιε.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκε αυτό της εταιρείας οπτικών Hawkers, που παρακίνησε τους πελάτες της στο Μεξικό να φορούν τα γυαλιά της για να μη φαίνονται τα δάκρυά τους όσο θα χτίζουν το τείχος του Trump. Αστείο που δεν άρεσε καθόλου στον νέο της πρεσβευτή, τον οδηγό F1 Sergio Perez. «Δεν θα αφήσω κανέναν να κοροϊδεύει τη χώρα μου» είπε και προανήγγειλε πως θα διακόψει τη συνεργασία που άρχισε μόλις πριν από μερικές ημέρες.

Ποτέ του δεν φημιζόταν για το ταλέντο του πίσω από το τιμόνι. Ωστόσο για δικούς τους λόγους, οι διοργανωτές του φημισμένου αγώνα των 500ων Μιλίων της Ινδιανάπολης αποφάσισαν να του δώσουν ρόλο οδηγού του Pace Car του αγώνα του 2011! Τελικά ο Αμερικανός δεν βρέθηκε πίσω από το τιμόνι της Camaro, με την επίσημη ανακοίνωση να κάνει λόγο για βαρύ πρόγραμμα και τις κακές γλώσσες να λένε πως κρίθηκε ανίκανος να οδηγήσει το Pace Car με υψηλή ταχύτητα σε οβάλ πίστα.

Σιγά μη καθόταν να σκάσει! Γιατί να οδηγήσει όταν μπορεί να έχει για σοφέρ τον καλύτερο Αμερικανό οδηγό όλων των εποχών; Και μάλιστα με αγωνιστικό προδιαγραφών IndyCar; Ο λόγος για τον σπουδαίο Mario Andretti (σ.σ. παγκόσμιος πρωταθλητής F1, πρωταθλητής CART, νικητής σε 24 ώρες του Μαν και Indy 500) που στο πλαίσιο γυρίσματος για το reality ‘The Celebrity Apprentice’ που παρουσίαζε το 2012 ο Trump, τον πήγε μία βόλτα υψηλών ταχυτήτων στους δρόμους της Νέας Υόρκης με ένα διθέσιο! Και μόνο το γεγονός πως η πρώτη ατάκα του 72χρονου τότε Super Mario αφορούσε το μαλλί του συνεπιβάτη του, τα λέει όλα!

Όλα τα αυτοκίνητα του προέδρου

Όμως τι θα λέγατε να δούμε ποια είναι η έως τώρα σχέση του νέου πλανητάρχη με το αυτοκίνητο; Προφανώς το αγαπάει και έχοντας την απαραίτητη οικονομική ευρωστία, έχει βρεθεί πίσω από το τιμόνι αυτοκινήτων-στολιδιών, μερικά από τα οποία θα βρείτε στην παρακάτω λίστα!

Rolls Royce Silver Cloud

Cadillac Allante

Mercedes-Benz SLR McLaren

Lamborghini Diablo VT

Mercedes S600

Rolls Royce Phantom

Βέβαια τώρα, ως πρόεδρος, δεν θα μπορεί να οδηγήσει κανένα από αυτά αφού το πρωτόκολλο αφορά μετακινήσεις μόνο με την προεδρική λιμουζίνα και τον αντίστοιχο στόλο. Ποιο θα είναι όμως από εδώ και πέρα το Trump-mobile;

Ένα θηρίο να τον προστατεύει

Από εδώ και στο εξής λοιπόν, το όχημα που θα μεταφέρει τον Trump θα είναι μία Cadillac Beast 2.0. Η επιλογή του προσωνυμίου «Θηρίο», μόνο τυχαία δεν είναι αφού η εν λόγω λιμουζίνα δεν είναι απλά αλεξίσφαιρη – αντέχει ακόμα και σε έκρηξη οβίδας. Ένα φρούριο σε τέσσερις τροχούς, βάρους 8 τόνων, που μπορεί να κουβαλήσει επτά νοματαίους. Και κινείται με μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος σε σχέση με την προκάτοχό της, κι αυτό για να αποφευχθούν στιγμές… blooper όπως αυτή που θα δείτε στο παρακάτω video. Όταν η προεδρική λιμουζίνα κόλλησε (!) στη ράμπα εξόδου από την αμερικανική πρεσβεία στο Δουβλίνο.

Αν και μεταξύ μας, τέτοιες γκάφες αναμένουμε να ζήσουμε πολλές με πλανητάρχη τον Trump!