ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Όλοι σου λένε #KeepFighting! Τους ακούς Schumi;

Τρία χρόνια μετά το άδοξο ατύχημα του Michael Schumacher κάνοντας σκι στις γαλλικές Άλπεις, ο σπουδαίος οδηγός εξακολουθεί να δίνει τη μεγάλη μάχη, την ώρα που η οικογένειά του ενώνει τις φωνές στήριξης όλου του κόσμου.

Δεν ξέρω ποιος είναι ο ‘νονός’ του hashtag #KeepFightingSchumi που από νωρίς το μεσημέρι της 29ης Δεκεμβρίου του 2013 άρχισε να κοσμεί tweets ανθρώπων από κάθε άκρη του πλανήτη αλλά αυτή η αγνή ευχή έχει πλέον εξελιχθεί σε κίνημα. Μία αυθόρμητη σκέψη, που εναρμόνισε τις καρδιές εκατομμυρίων θαυμαστών του σπουδαίου Michael Schumacher. Συνέχισε να μάχεσαι, συνέχισε να παλεύεις. Αυτή ήταν η αγωνιστική φιλοσοφία του πιο επιτυχημένου οδηγού στην ιστορία της Formula 1. Άλλωστε χωρίς αυτή, δεν θα μπορούσε να φτάσει σε τόσο δυσθεώρητα ύψη.

Λίγα 24ωρα πριν έρθει το σήμερα, προτού δηλαδή συμπληρωθούν τρία χρόνια από τον τραυματισμό του Schumi κάνοντας σκι στο χειμερινό τουριστικό θέρετρο της Μεριμπέλ, η οικογένειά του επισημοποίησε μία μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία με ιδιαίτερο νόημα. Τιτλοφορείται ‘KeepFighting’ και απλά καλεί τους απανταχού θαυμαστές του, να μοιραστούν τις αγαπημένες τους φωτογραφίες από την 19ετή πορεία του στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Και μαζί με αυτές, να μοιραστούν και μηνύματα ενθάρρυνσης.

Τα μεγάλα πράγματα ξεκινούν με μικρά βήματα. Όπως πολλά μικρά κομμάτια ενώνονται δημιουργώντας ένα τεράστιο μωσαϊκό, πολλαπλές ευχές δίνουν στο κίνημα ‘Keep Fighting’ την ισχύ και την ενέργεια να δώσει κουράγιο στους ανθρώπους», ανέφερε σχετική ανακοίνωση της οικογένειας Schumacher, συνεχίζοντας πως «αυτή η πρωτοβουλία σκοπεύει να διοχετεύσει τη θετική ενέργεια που λαμβάνει εδώ και τρία χρόνια ο 7 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, στην επίτευξη καλού σε αυτόν τον κόσμο”.

Κοινώς, από κάθε τραγωδία μπορεί να γεννηθεί ελπίδα, από κάθε χτύπημα της μοίρας μπορεί στο τέλος απλά να βγεις πιο δυνατός. Δεν είναι ένα project που αφορά μόνο τον οδηγό-Θρύλο, ούτε καν μόνο τους αγώνες. “Θέλουμε να ενθαρρύνουμε άπαντες να μη το βάζουν ποτέ κάτω. Να βρίσκουν κουράγιο, ελπίδα και πίστη πως θα τα καταφέρουν”, σημειώνει η εκπρόσωπος της οικογένειας Schumacher, Sabine Kehm.

Όλα αυτά, τρία χρόνια μετά. Τρία χρόνια σχεδόν σιγής ασυρμάτου από πλευράς της οικογένειας, που προσπαθεί να κρατήσει ‘for their eyes only’ όσα περιλαμβάνει ο Γολγοθάς που όλοι μαζί ανεβαίνουν μετά από εκείνο το τόσο ανούσιο, τόσο αφελές, τόσο ύπουλο ατύχημα που έχει ρίξει τον Schumi στο κρεβάτι. Τρία χρόνια όπου η οικογένειά του ακολουθεί αυστηρά πρωτόκολλα σχετικά με τα νέα που (δεν) μοιράζεται με το κοινό – ίσως φυσικά επειδή δεν υπάρχουν και νέα να μοιραστεί. Σε αυτό το διάστημα προσπάθησαν πολλοί να καπηλευτούν την ισχύ του ονόματος Schumacher.

Ένας της φάρας μου, δημοσιογράφος του κώλου, ντύθηκε παπάς αναζητώντας πρόσβαση στο χώρο νοσηλείας του Γερμανού στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ. Σύντομα η οικογένεια πήρε τον Schumi σπίτι, λίγο έξω από τη Γενεύη, μετατρέποντας ένα κομμάτι του σε state of the art μονάδα ιατρικής παρακολούθησης και αποθεραπείας. Ακόμα κι εκεί όμως, βρέθηκε υπάνθρωπος που απαθανάτισε τον πεσμένο ήρωα και προσπαθεί να πουλήσει τις φωτογραφίες. Να είναι από το ιατρικό team, παρότι υποθέτω πως είναι δεμένοι χειροπόδαρα με ρήτρες εχεμύθειας και λοιπά σχετικά; Να είναι κάποιος ‘φίλος’; Άλλωστε τέτοιους έχουμε καταγράψει πολλούς αυτές τις 1095 μέρες, που επιδιώκοντας να βρεθούν για λίγο στην επικαιρότητα, κάνουν δηλώσεις σχετικά, λέγοντας ουσιαστικά τίποτα. Γνωρίζοντας τίποτα.

Το ίδιο και αρκετά ΜΜΕ που αναζητώντας κλικ ή επιδιώκοντας να πουλήσουν φύλλα, σκαρφίζονται ευφάνταστες ιστορίες που κάνουν ακόμα και τον Αίσωπο να φαντάζει ατάλαντος.
Όμως όλοι αυτοί πρέπει να ξέρουν ένα πράγμα. Καθοριστικό, ειδικά επειδή μιλάμε για τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Ο Michael μπορεί να έπεσε, να βρίσκεται στο καναβάτσο. Όμως ο διαιτητής ακόμα έχει μετρήσει μόνο μέχρι το τρία. Είναι Knocked-Down αλλά όχι Knocked-Out. Όχι για πάντα. Συνεχίζει και θα συνεχίσει να παλεύει.

Ακόμα κι αν έχεις ελάχιστες ελπίδες, δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να σταματήσεις να μάχεσαι“, έλεγε χαρακτηριστικά ο πιο επιτυχημένος οδηγός στην ιστορία της F1. Τώρα του το θυμίζουν εκατομμύρια άνθρωποι, του δίνουν καύσιμο ώστε να συνεχίσει να πατάει γκάζι στο δρόμο της ανάκαμψης.

Η ενημέρωση για την πραγματική κατάσταση της υγείας του είναι από ελάχιστη ως μηδαμινή. Όπου διαβάζεις λόγια κάποιου που λέει πως ξέρει την κατάστασή του, πρέπει να τσεκάρεις αν το επίθετό του είναι Τριβιζάς. Ειδικά από τη στιγμή που η οικογένεια Schumacher έχει στήσει ένα μικρόκοσμο γύρω από τον Michael, κανένας πέραν από τους πραγματικά κοντινούς του ανθρώπους δεν μπορεί να ξέρει σε τι κατάσταση είναι. Πρέπει να θεωρούμε δεδομένο πως έχει τις αισθήσεις του. Από πολύ νωρίς. Πως έχει (κάποια) επαφή με το περιβάλλον. Σε πρόσφατη δικαστική κόντρα με το περιοδικό Bunte, o δικηγόρος της οικογένειας, Felix Damm, δήλωσε πως δεν περπατάει. Δεν ξέρουμε αν μπορεί να ψελλίσει κάτι, αν μιλάει. Ερωτήματα πολλά, αμείλικτα, που σκοτεινιάζουν τη σκέψη, βαραίνουν τη ψυχή. Θέλεις σε όλα να φωνάξεις ένα μεγάλο ‘ναι’. Ή ακόμα καλύτερα, κάποια στιγμή, να βγει να το φωνάξει ο ίδιος.

Ο διαιτητής χτυπάει αργά, βασανιστικά, το χέρι στο καναβάτσο. Ένα, δύο, τρία. Ο Schumi το παλεύει, προσπαθεί να σηκωθεί

Το κοινό του φωνάζει #KeepFighting. Όλο και πιο δυνατά. Θέλει να μπολιάσει όλο του το είναι με κάθε απόθεμα κρυμμένης δύναμης, να τον βοηθήσει να πιαστεί από τα σκοινιά. Να σηκωθεί. Θα τα καταφέρει. Διάολε, το θέλω, το ελπίζω, το εύχομαι. Ο Michael Schumacher είναι. Θα τα καταφέρει!

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για την πρωτοβουλία της οικογένειας Schumacher, να επιλέξετε τις αγαπημένες σας φωτογραφίες από τις δύο δεκαετίες του στην F1 και να γράψετε το δικό σας μήνυμα στήριξης στο www.keepfighting.ms.
Πρόσφατα ενεργοποιήθηκαν και επίσημα social media του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή:

www.facebook.com/keepfighting
www.twitter.com/schumacher
www.instagram.com/michaelschumacher