ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα 10 ταχύτερα station wagons που κυκλοφορούν εκεί έξω

Επειδή και οι οδηγοί με οικογένεια έχουν ψυχή, σας παρουσιάζουμε τα station που βάζουν τα γυαλιά ακόμα και σε εντυπωσιακά supercars.

Είσαι από εκείνους που κάθε φορά που το αυτοκίνητο περνάει τα σύνορα του τετραγώνου πρέπει να έχει ελάχιστο φορτίο 50 kg στο πορτ-παγκάζ; Που για μία απόδραση εντός νομού κουβαλάς δύο βαλίτσες; Που όταν φεύγεις για διακοπές φορτώνεις ακόμα και το κομοδίνο της κρεβατοκάμαρας; Μαζί και την πεθερά;

Σε νιώθουμε, συμπάσχουμε και έχουμε για εσένα δέκα λύσεις για όλα σου τα προβλήματα. Δέκα αυτοκίνητα, δέκα station wagons που κόντρα σε κάθε πεποίθηση που μπορεί να έχεις, μπορούν σε μια στιγμή να καρφώσουν χαμόγελο του Joker στο πρόσωπό σου. Να σε κάνουν έστω για εκείνη τη στιγμή, να ξεχάσεις κάθε πρόβλημα, κάθε γκρίνια από το δίπλα/πίσω κάθισμα, κάθε αγγαρεία. Αρκεί να έχεις τραπεζικό λογαριασμό με αρκετή χωρητικότητα ώστε να μπορέσεις να τα αγοράσεις και πορτοφόλι σταθερών δυνατοτήτων για να μπορείς να τα ξεδιψάς με βενζίνη υψηλών οκτανίων. Γιατί όπως συνήθως, το δόγμα ‘τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία’ αποδεικνύεται ένα τρανό ψέμα αντίστοιχο εκείνου της ύπαρξης του Άι Βασίλη.

Ναι λοιπόν, τα τόσο παρεξηγημένα στην Ελλάδα wagons δεν προσφέρουν απαραίτητα μόνο χώρους, άνεση και τη δυνατότητα να μετακινείται παντού ένα μικρό, τρελό θηριοτροφείο. Προσφέρουν και συγκινήσεις. Κλείσε τα μάτια για μόνο τέσσερα δευτερόλεπτα και ονειρέψου. Ακολουθούν δέκα μοντέλα που θέλουν μόνο αυτά τα τέσσερα, ελάχιστα δευτερόλεπτα, για να κάνουν τα 0-100 km/h!

#10 Mercedes-AMG C63 S Estate: 0-100 σε 4.2 sec

Ξεκινάμε με… σπόιλερ, καθώς το πρώτο μοντέλο συμπεριλαμβάνεται στο μοτίβο που θα ανακαλύψετε και θέλει το Top10 να απαρτίζεται κατά 90% από μοντέλα ‘made in Germany’. Πρώτο όνομα στη λίστα είναι η C63 S Estate που έχει δεχθεί τη φροντίδα της AMG. O V8 Biturbo κινητήρας χωρητικότητας 4.0 lt προσφέρει 470 άλογα – αριθμός που πλησιάζει τα γενναιόδωρα 490 λίτρα χώρου αποσκευών. Το θέμα είναι πως δύσκολα θα μπορέσετε να τον φορτώσετε ταχύτερα απ’ ότι η ‘Γερμανίδα’ θα κάνει τα 0-100.

#9 Audi RS4 Avant: 0-100 σε 4.1

Δεκαοκτώ χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, το RS4 Avant βρίσκεται πλέον στην τέταρτη γενιά του και ήμασταν εκεί, στη Φρανκφούρτη, όπου αυτή μας συστήθηκε πριν από μερικούς μήνες. Χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις στο σχεδιαστικό DNA που διακρίνει την τωρινή γκάμα της Audi, είναι το ταχύτερο εκ των A4 καθώς ο TFSI βενζινοκινητήρας χωρητικότητας 2.9 lt προσφέρει 450 ίππους και 600 Nm ροπής. Αριθμοί που επιτρέπουν στο γεμάτο τεχνολογία γερμανικό μοντέλο να επιταχύνει σαν αγωνιστικό, αφού από στάση πιάνει το κατοστάρι μέσα σε μόλις 4.1 δευτερόλεπτα! Quattro γαρ, διαθέτει μόνιμη τετρακίνηση, σπορ ανάρτηση που το χαμηλώνει κατά 7 mm σε σχέση με το S4 και κεραμικά φρένα για να μπορεί και να σταματήσει!

#8 Bentley Continental Supersports Flying Star: 0-100 σε 3.9 sec

Μη ψάχνετε άδικα να βρείτε το εν λόγω μοντέλο στην επίσημη γκάμα της πολυτελούς Βρετανικής μάρκας. Πρόκειται για ειδική έκδοση την οποία δημιούργησε η Carrozzeria Touring Superleggera, ένας ιταλικός οίκος που ειδικεύεται στο να δημιουργεί ξεχωριστά superleggera=χαμηλού βάρους οχήματα για πελάτες που θέλουν κάτι πιο ιδιαίτερο, κάτι πιο εξατομικευμένο. Έτσι πήρε τη Bentley Continental GTC και δημιούργησε αυτή την υπέρ-πολυτελή wagon έκδοση που παράχθηκε σε μόλις 19 κομμάτια. Παρότι 3θυρη, η ανάγκη για πρακτικότητα μάλλον επικράτησε κατά κράτος της προσπάθειας να ενσωματωθεί λίγη ιταλική γοητεία αλλά το αμφιλεγόμενης εμφάνισης αποτέλεσμα, δεν κάνει την παραμικρή έκπτωση σε ποιότητα. Ούτε και σε επιδόσεις αφού ο 6λιτρος W12 εξαφανίζει τις όποιες επιπτώσεις από το βάρος ενός τέτοιου θηρίου.

#7 Audi RS6 Avant Performance: 0-100 σε 3.7 sec

O ταχύτερος εκπρόσωπος της εταιρείας από το Ίγκολσταντ στη σημερινή μας λίστα κρύβει στα σωθικά του έναν TFSI κινητήρα χωρητικότητας 4.0 lt, που προσφέρει στρατιά αλόγων που ανέρχονται στα 605 (+45 από το προηγούμενο μοντέλο), με τη ροπή στα 750 Nm με overboost και την επιτάχυνση να θολώνει αφού αν το δεις από τους καθρέφτες σου να πλησιάζει γοργά, όταν σε περάσει δεν θα πιστεύεις πως πρόκειται για wagon κι όχι ένα αγνό supercar. Ακριβώς οι ίδιοι αριθμοί ισχύουν και για το «αδερφό» RS7 Sportback Performance.

#6 Mercedes-AMG CLS63 AMG Shooting Brake: 0-100 σε 3.7 sec

To εκ Στουτγάρδης ορμώμενο 4θυρο μοντέλο, ‘μεγάλωσε’ και ‘ανδρώθηκε’ στο Αφάλτερμπαχ όπου εδρεύει η AMG. Όπως χαρακτηριστικά είπε σχετικά ο επικεφαλής του παρακλαδιού επιδόσεων της Mercedes, Tobias Moers: «Βρίσκεται στην pole position σε ότι αφορά στη δυναμική οδήγηση». Πως το καταφέρνει αυτό; Αεροδυναμικά σμιλεμένο και με χαμηλού βάρους υλικά, επιτυγχάνει αυτή την εντυπωσιακή επιτάχυνση χάρη στην διάθεση του 5.5 lt Biturbo V8 κινητήρα που βρίσκεται κάτω από το καπό και προσφέρει 585 ακούραστα άλογα.

#5 Porsche Panamera Turbo: 0-100 σε 3.6 sec

Η κορυφαία έκδοση της βενζινοκίνητης Panamera είναι η Sport Chrono Package και σε αυτή, ο 4λιτρος V8 κινητήρας απόδοσης 500 αλόγων και 770 Nm ροπής από τις 1960 έως τις 4500 στροφές, σπριντάρει με επιδόσεις για Ολυμπιακό μετάλλιο. Διατηρεί τη γκλαμουριά μιας Porsche αλλά έχει διάταξη 4+1 θέσεων στο εσωτερικό και κατανάλωση που σύμφωνα με την εργοστασιακή τιμή, όταν δεν αναζητάς τα όρια στο 0-100, μπορεί να είναι και κάτω από τα 10 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

#4 Alpina B5 Biturbo: 0-100 σε 3.6 sec!

Πρόκειται για τη ταχύτερη «μπέμπα» wagon, που κυκλοφορεί κι οπλοφορεί! Χωρίς το νοικοκυριό φορτωμένο στο πίσω μέρος, φέρνει ισοπαλία στο σπριντ με την Porsche Panamera Turbo! Αυτά όταν θέλεις παιχνίδια, όταν έχεις οικογενειακές ανάγκες ρίχνεις τα πίσω καθίσματα και σου προσφέρει μέχρι και 1700 λίτρα για να φορτώσεις όσα αγαπάς. Κι εκεί η Panamera χάνει χωρίς να κατέβει καν στο γήπεδο. Η BMW Alpina B5 Biturbo παίρνει ώθηση από 8κύλινδρο βαυαρικό κινητήρα χωρητικότητας 4.4 lt, που συνεργάζεται με 8άρι σπορ αυτόματο κιβώτιο και προσφέρει 600 άλογα, με την τελική ταχύτητα να πιάνει ταβάνι στα διόλου ταπεινά 322 km/h.

#3 Mercedes-AMG E63 S 4Matic+ Estate: 0-100 σε 3.5 sec

Άλλη μία Mercedes στη λίστα, καθώς οι Γερμανοί αποδεικνύονται βασιλιάδες των υβριδίων που στο Oneman αποκαλούμε Superwagons. Κάτω από το καπό βρίσκεται τετράλιτρο V8 BiTurbo σύνολο που χαρίζει 612 άλογα και 850 Nm ροπής από τις 2.500 έως τις 4.500 στροφές. Ενώ η «απλή» E63 σπριντάρει από στάση στα 100 km/h εντός 3.6 sec, η «S» κατεβάζει ένα ακόμα δέκατο και εξασφαλίζει τη τρίτη θέση στη λίστα μας. Η ισχύς περνάει στο δρόμο μέσω αυτόματου κιβωτίου Speedshift MCT 9 σχέσεων ενώ στα καλούδια συμπεριλαμβάνεται και η τετρακίνηση με έξυπνο σύστημα που κατανέμει τη ροπή στους τροχούς ανάλογα τις ανάγκες στο δρόμο.

#2 Porsche Panamera Turbo S Ε-Hybrid Sport Turismo: 0-100 σε 3.4 sec

Οι υβριδικές τεχνολογίες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και η ηλεκτροκίνηση έχει πληθώρα ατού – ένα εκ των οποίων είναι η επιτάχυνση. Έτσι ο συνδυασμός του V8 4λιτρου κινητήρα απόδοσης 550 αλόγων με έναν σιωπηλό αλλά εκκωφαντικά αποδοτικό κινητήρα που προσφέρει άλλους 136, καταφέρνει να εκτοξεύει τη νέα Porsche από στάση στα 100 km/h, μέσα σε 3.4 δευτερόλεπτα (0-200 σε 11.9)! Η τελική της είναι στα 310 km/h και σε αντίθεση με τα άλλα αριστουργήματα στη λίστα, είναι και οικονομική. Μεταξύ μας, είναι και η ομορφότερη!

#1 Brabus Mercedes 850 6.0 Biturbo: 0-100 σε 3.1 sec

Έβαλε ο Μανωλιός τα ρούχα του αλλιώς και έγινε ακόμα πιο γρήγορος. Κοινώς η E63 S AMG δέχεται τη φροντίδα του οίκου βελτιώσεων Brabus και αποδεικνύει πως στην κοιλάδα του Ρουρ, υπάρχει κάτι που ξεπετιέται πιο γρήγορα και από τον Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ της Μπορούσια. Κουβαλώντας ιστορία τεσσάρων και βάλε δεκαετιών στη βελτίωση και με εξειδίκευση στα μοντέλα με σήμα το αστέρι, η Brabus ξέρει καλά πως να ξεζουμίζει τα κινητήρια σύνολά τους. Έτσι αύξησε τη χωρητικότητα στα 6.0 lt, έβαλε δύο υπέρ-τροφοδότες με μεγαλύτερους κομπρέσορες και σπέσιαλ εξατμίσεις, φτάνοντας την ιπποδύναμη στα 850 άλογα, ανεβάζοντας την τελική στα 300 km/h και την επιτάχυνση στα εξωπραγματικά 3.1 sec.

Κρατήσου πεθερούλα, απογειωνόμαστε!