ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα 5 πιο οικονομικά αυτοκίνητα αυτή τη στιγμή

Η Toyota διατηρεί τα σκήπτρα έχοντας τρία μοντέλα της στην πεντάδα με τα πιο αποδοτικά μοντέλα σε κατανάλωση καυσίμου.

Σύμφωνα με έρευνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων στη Γηραιά Ήπειρο σχετίζεται με τις μεταφορές ανθρώπων και εμπορευμάτων. Από αυτή, το μισό αφορά επιβατικά αυτοκίνητα και μικρά φορτηγά. Η συνολική απόδοση των οχημάτων στo θέμα της κατανάλωσης καυσίμων έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των βελτιώσεων στην αεροδυναμική και στα υλικά.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα αποδοτικότερα μοντέλα σχετικά με τη μέση κατανάλωση σε συνδυασμό με τις εκπομπές ρύπων. Όπως θα διαπιστώσουμε, η Toyota διατηρεί τα σκήπτρα, έχοντας τρία μοντέλα της μέσα στην πεντάδα, με το Γκρουπ της PSA (Citroen-Peugeot) να ακολουθεί.

1. Toyota Prius

Το υβριδικό μοντέλο της Toyota βρίσκεται πλέον στην τέταρτη γενιά του, βασίζεται στην πλατφόρμα TNGA (Toyota New Global Architecture) και η εμφάνιση του έχει εκσυγχρονιστεί.

Ο κινητήρας VVT-i των 1.8 λίτρων έχει υποστεί αλλαγές για ακόμα αποδοτικότερη λειτουργία και μειωμένες τριβές, ενώ αλλαγές υπάρχουν στο κιβώτιο με αποτέλεσμα τις μικρότερες κατά 20% απώλειες. Η μέγιστη ισχύς είναι 122 ίπποι και οι επιδόσεις αρκετά καλές (0-100 χλμ./ώρα σε 10,6” και τελική ταχύτητα 180 χλμ./ώρα).

Η μέση κατανάλωση και οι εκπομπές ρύπων είναι εκπληκτικές, καθώς χρειάζεται μόλις 3,0 λίτρα/100 χλμ. και 70 γρ./χλμ.CO2 (εργοστασιακή μέτρηση).

2. Toyota Yaris Hybrid

Το best seller της ιαπωνικής φίρμας, εφοδιάζεται με ένα βενζινοκινητήρα 1,5 λίτρων και έναν ηλεκτροκινητήρα. Η μπαταρία νικελίου μετάλλου υβριδίου επαναφορτίζεται κατά το φρενάρισμα και την επιτάχυνση και υπό συνθήκες χαμηλών φορτίων μπορεί να διανύσει έως 2 χιλιόμετρα μόνο με την χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συνδυαστική απόδοση φτάνει τους 100 ίππους, με την ροπή να ανέρχεται στα 16,9 χλγμ.

Σε ό,τι αφορά τέλος στην κατανάλωση, το Toyota Yaris Hybrid μπορεί να κινηθεί καταναλώνοντας μόλις 3,3 λίτρα/100 χλμ., με τις εκπομπές ρύπων CO2 να είναι μόλις 75 γρ./χλμ. (εργοστασιακή μέτρηση).

3. Toyota Auris HSD

H υβριδική έκδοση του μικρομεσαίου μοντέλου της Toyota διαθέτει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Ο κινητήρας των 1,8 λίτρων σε συνδυασμό με το υβριδικό σύστημα Hybrid Synergy Drive, γνωστό από το Prius και το Lexus CT 200h αποδίδει 136 ίππους και συνδυάζεται με το κιβώτιο συνεχών μεταβαλλόμενων σχέσεων e-CVT. Το Auris HSD μπορεί να κινηθεί και αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια για απόσταση περίπου 2 χλμ. και για ταχύτητες έως 50 χλμ./ώρα με την επιλογή EV. Παράλληλα η μέση κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 3,5 λίτρα/100 χλμ. και οι εκπομπές ρύπων φτάνουν μόλις τα 79 γρ./ χλμ. (εργοστασιακή μέτρηση).

4. Citroen DS3 1.6 BlueHDi (100 hp) S&S

Mε ένα πολύ ξεχωριστό design, το γαλλικό μοντέλο εκτός από ευχάριστο, άνετο και ασφαλές είναι και ιδιαίτερα οικονομικό.

Ιδιαίτερα στην έκδοση με τον προδιαγραφών Euro 6 πετρελαιοκινητήρα 1,6 λίτρων BlueHDi των 100 ίππων, που συνδυάζεται με σύστημα Start&Stop.

Η μικτή εργοστασιακή κατανάλωση είναι στα 3,0 λίτρα/100 χλμ., ενώ η τιμή του περιβαλλοντικού αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα CO2, ορίζεται στα 79 γρ./χλμ. (εργοστασιακή μέτρηση).

5. Peugeot 308 1.6 BlueHDi (120 PS) S&S

Ο κινητήρας 1.6 BlueHDi μπήκε και στο Peugeot 308. Ο νέος κινητήρας αποδίδει 120 ίππους και 30,6 χλγμ ροπής στις 1.750 σ.α.λ και συνδυάζεται είτε με μηχανικό είτε με αυτόματο κιβώτιο. Εκτός από την υψηλή ποιότητα και άνεση, τη φινέτσα, την μοντέρνα τεχνολογία και την εξαιρετική οδική συμπεριφορά, η συγκεκριμένη έκδοση του Peugeot 308 είναι και πολύ οικονομική στην κατανάλωση.

Σύμφωνα με τον Γάλλο κατασκευαστή, το 308 καταναλώνει 3,1 λίτρα/100 χλμ., ενώ οι εκπομπές ρύπων φτάνουν τα 82 γρ./χλμ. (εργοστασιακή μέτρηση), εξασφαλίζοντας την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας ακόμα και σήμερα, με τις νέες κλίμακες.