ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα αυτοκίνητα που έχει στο γκαράζ του ο Jay Kay των Jamiroquai θα σε κάνουν να κλάψεις

Μια κλεφτή ματιά στη συλλογή του frontman των Jamiroquai με αφορμή την πρώτη τους επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ότι είναι ταλαντούχος το ξέρατε. Πώς γράφει μουσική που σε ξεσηκώνει αλλά και σε ταξιδεύει ανάλογα το mood, επίσης το ξέρατε. Πως τραγουδάει, πως χορεύει, πως έχει φορέσει περισσότερα και πιο παράξενα καπέλα κι από τις δούκισσα του Νορθάμπτονσαϊρ, επίσης το ξέρετε. Γνωρίζετε, όμως, πως ο Jay Kay, o front man των Jamiroquai, έχει πραγματικό πάθος με τα αυτοκίνητα και την ταχύτητα;

Βέβαια ακόμα κι αν δεν είστε του αυτοκινήτου ή των κοσμικών, κοινώς αν δεν σερφάρετε ακατάπαυστα στο διαδίκτυο ώστε κάπως, κάπου, κάποτε, να έχετε πετύχει ένα σχετικό άρθρο ή video, μία αναδρομή στα video clip των Jamiroquai αρκεί για να σας πονηρέψει. Ναι, όπως όλοι οι αστέρες αυτού του βεληνεκούς, ο Jay Kay είχε κατά καιρούς τους εθισμούς του αλλά τούτος, στην απλή, αγνή ταχύτητα, στο ξερό γκάζι, στους μπρουτάλ ήχους και τις προηγμένες τεχνολογίες είναι ο καλύτερος απ’ όλους!

Από το ‘Cosmic Girl’ ακόμα, το μακρινό διάολε πλέον 1996, είχε δείξει πως αυτό του το κόλλημα δεν ήταν μόνο για τον ελεύθερο χρόνο αλλά είχε διεισδύσει και στη δουλειά του. Θυμηθείτε το video clip και τις πρωταγωνίστριες. Πάμε πάλι, δεν μιλάω για γκόμενες. Τουλάχιστον όχι με τη συμβατική έννοια. Θυμηθείτε τις τετράτροχες πρωταγωνίστριες: Ferrari F355 Berlinetta, Ferrari F40, Lamborghini Diablo SE30. Τρεις ‘ιταλίδες’ κλασικής γοητείας, χορεύουν στους ρυθμούς του Jamiroquai και με κάθε λίκνισμά τους στους δρόμους το Κάμπο ντε Γκάτα στην Ισπανία, κάνουν τις νότες που τις συνοδεύουν να φαντάζουν ακόμα πιο γλυκές! Σε ένα video clip τα γυρίσματα του οποίου ήταν επεισοδιακά καθώς κάποιος διέλυσε τη Diablo που ανήκε στον Jay Kay πριν αυτή φτάσει στην Ισπανία, δανείστηκαν μία της οποίας έσπασαν το παράθυρο και αφαίρεσαν το παρμπρίζ (δείτε προσεκτικά το video clip) ενώ η F40 ανήκει σε κάποιον κύριο Nick Mason που έπαιζε ντραμς σε μία μικρή, μάλλον άσημη μπάντα με το όνομα Pink Floyd.

Με το Knuckle Ride του 2010 η επίθεση είναι εδάφους-αέρους καθώς ο δημοφιλής καλλιτέχνης μας δείχνει πως εκτός από αυτοκίνητα, μπορεί να πιλοτάρει και ελικόπτερο! Μάλιστα αυτό καταδιώκει με μανία μία κλασική Porsche 911 Carrera RS (επίσης της συλλογής του), σε ένα σκηνικό που θα μπορούσε να είναι βγαλμένο και από μία ταινία του Bond. Απλά χωρίς του κοιλιακούς του Daniel Craig.

Και τώρα, έχουμε το Cloud 9. Νέο τραγούδι, παρόμοια ακούσματα, ίδια πάθη. Από την σπάνια και πανάκριβη Ferrari 275 GTB C Speciale ως τη Mercedes 280 SE cabriolet που οδηγεί η Monica Cruz – ναι, η αδερφή της Penelope. Δεν ξέρω αν η εταιρεία παραγωγής πληρώνει σκηνοθέτες για τα video clip αλλά όλα φαντάζουν να μοιράζονται το ίδιο DNA. O Jay Kay παίρνει ένα αυτοκίνητο και αρχίζει τις βόλτες με τις κάμερες να τον ακολουθούν. Κοινώς δεν κάνουν γύρισμα, ο άνθρωπος κάνει τον χαβαλέ του και οι υπόλοιποι, απλά ακολουθούν. Τόσο μπροστά.

Όπως ανέφερα ήδη, πολλά από τα οχήματα που εμφανίζονται στα video clips ανήκουν στην προσωπική του συλλογή. Λεφτά υπάρχουν και αυτή έχει αισίως ξεπεράσει τα 100 στολίδια της αυτοκίνησης. Κάθε δεκαετίας, κάθε χρώματος, κάθε μάρκας. Θέλετε να σταθούμε σε κάποια από αυτά;

Ferrari Vignale 330 GT

Όποιος από εσάς την έχει αντικρύσει ξανά, κερδίζει λουκουμάκι και τιμητική πλακέτα γνήσιου petrolhead που μπορεί να έρθει να παραλάβει από τα γραφεία μας. Αποτελεί πρωτότυπο που παρουσιάστηκε στο Auto Show του Τορίνο το 1967 και ήταν το τελευταίο δημιούργημα του Alfredo Vignale. Φαντάζομαι δεν αναρωτιέστε γιατί δεν μπήκε ποτέ στην παραγωγή – νεκροφόρες Made in Maranello ποιος θα αγόραζε;

Aston Martin DB6 Mark 1 Volante

  Κατασκευάστηκε σε μόλις 185 κομμάτια και σύμφωνα με τον βρετανό καλλιτέχνη πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που δεν του αρέσει να το πιέζεις. Είναι για να πηγαίνεις ξεκούραστες και απολαυστικές βόλτες. Classic! 

Mercedes-Benz 300SL Roadster

Μοντέλο που κάθε συλλέκτης θέλει στη συλλογή του παρότι μετρά έξι δεκαετίες ζωής. Τον είχε σημαδέψει από την παιδική του ηλικία – την είχε δει πιτσιρικάς και είχε μείνει άφωνος. Μεγάλωσε, βρήκε μία στην Πορτογαλία με μόνο 30 χιλιάδες χιλιόμετρα στον κοντέρ, την έκανε δική του!

BMW 2002 Bauer Cabriolet

Από τα μοντέλα που βρέθηκαν εντελώς τυχαία στη ζηλευτή συλλογή του σταρ των Jamiroquai. Άλλο έψαχνε, άλλο βρήκε και συναντώντας ένα τόσο σπάνιο μοντέλο, συγγενές και του πρώτου αυτοκινήτου που είχε στην κατοχή του, τι αξία είχαν 15 χιλιάδες λίρες; 

Porsche 911 2.7 RS

Πιο διαχρονικό μοντέλο από την 911 δεν υπάρχει. Όλα τριγύρω αλλάζουνε και οι 911 ίδιες μένουν. Ή τουλάχιστον έτσι δείχνουν αφού απλά μεταλλάσσονται στα σημεία, εναρμονιζόμενες στα θέλω και τα πρέπει της κάθε εποχής. Στο συγκεκριμένο μοντέλο, έχει δηλώσει πως λατρεύει την απλότητα όλου του ‘πακέτου’ αλλά και το χρώμα του.

Ferrari Enzo

Περνώντας στα πιο σύγχρονα μοντέλα, η πρώτη Ferrari που αγόρασε ήταν η F40. Και μετά, ήρθε η Enzo. Με δικά του λόγια: «Η εξέλιξη μέσα σε αυτά τα χρόνια, ανάμεσα στην F40 και την Enzo είναι απίστευτη. Η Enzo είναι στο όριο, απαιτεί προσοχή, σεβασμό». Πως όχι αφού ο 6λιτρος V12 που ‘φοράει’ βγάζει 660 άλογα;

Ferrari LaFerrari

Κι αν το θηρίο μεγάλωνε, τώρα γεύτηκε το ραδιενεργό πρωινό του Godzilla και έγινε υβριδικό. Με τη συνδυασμένη ισχύ του V12 6.3 lt θερμικού κινητήρα και του ηλεκτροκινητήρα με τον οποίο συνεργάζεται χάρη στο προερχόμενο από την F1 σύστημα KERS, να έχει εκτοξευθεί στη στρατόσφαιρα των 963 ίππων! Με αυτό το αυτοκίνητο ο Jay Kay συμμετείχε στη θρυλική ανάβαση του Goodwood το 2014. Όχι, δεν έχουμε πειράξει τα χρώματα της φωτογραφίας, όντως την πήρε πράσινη.

Πάντα μου άρεσαν τα αυτοκίνητα σε αυτό το χρώμα – τόσο με πράσινο στη λαμαρίνα όσο και στο εσωτερικό”, σημειώνει. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα που λένε. “Έχει περισσότερη ισχύ από κάθε άλλη Ferrari αλλά τη προσφέρει με πιο πολιτισμένο τρόπο. Βέβαια αν θελήσεις, μπορεί κάλλιστα να σε δαγκώσει. Είναι ένα απίστευτο αυτοκίνητο”.

Κάπου εδώ πρέπει να πούμε πως ένα από τα καλά του να είσαι διάσημος και να έχεις τσέπη δίχως πάτο, είναι πως αποκτάς πρόσβαση σε μέρη απαγορευμένα σαν καρπός αμαρτωλός. Όπως τη γραμμή παραγωγής του Μαρανέλο! Ως καλός πελάτης, ο Jay Kay είδε τη LaFerrari να γεννιέται και να μεγαλώνει, προτού αποφασίσει να ‘υιοθετήσει’ μία από τις 499 που βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής.

Παρακολουθούσα αυτό το αυτοκίνητο, πήγαινα στο εργοστάσιο, είχα μιλήσει με το σχεδιαστή του, τον Flavio Manzoni και τον (τότε) πρόεδρο της Ferrari Luca di Montezemolo. Ο Luca μου είχε πει πως του θύμιζε jet. Ακόμα ήταν στα στάδια εξέλιξης! Όμως το σπουδαίο με αυτό το αυτοκίνητο, είναι πως τίποτα δεν είναι για το μάτια του κόσμου. Κάθε εξάρτημά του κάνει και κάτι”.

Και όλα μαζί κάνουν κάτι Jay Kay. Συγκλονίζουν. Όσο για την παραπάνω σχέση που αποκάλυψε η ηγετική μορφή των Jamiroquai, αφήνει περιθώρια να πιστέψει κανείς τις φήμες που θέλουν η δική του LaFerrari να είναι η μοναδική που μπορεί να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά. Αστικός μύθος ή πραγματικότητα; Λίγη σημασία έχει.

Αυτό που ίσως έχει περισσότερη σημασία, σε τούτη την ανθρωποφάγα κοινωνία όπου τα δυστυχήματα είναι ταξικά και τον οδηγό τον κρίνουμε από τον τραπεζικό του λογαριασμό, είναι αν ο κατά κόσμον Jason Luis Cheetham μπορεί όντως να κουμαντάρει όλα αυτά τα θηρία.

Η αλήθεια είναι πως δεν τον έχουμε δει να σκορπίζει κανένα στους πέντε ανέμους. Ίσως να φταίει και το γεγονός πως κατά καιρούς είχε και καλούς δασκάλους. Τον δικό μου τον έλεγαν Μπάμπη και μου έδειξε πώς να κάνω οπισθογωνία. Τους δικούς του τους έλεγαν Fernando Alonso και Felipe Massa και του έδειξαν πώς να καταπίνει την πίστα με μία 458 Italia!

Οδηγεί καλύτερα απ’ ότι τραγουδάμε”, είχε πει ο Alonso στη συνάντησή τους επί ιταλικού εδάφους το 2011 και επειδή κανείς δεν ήθελε να τον ακούσει να βασανίζει το πεντάγραμμο, δεν ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις. Πάντως εκείνη τη μέρα, έλιωσε στην πίστα του Φιοράνο, οδηγώντας εκτός από την 8κύλινδρη Berlinetta, τόσο την 458 Spider όσο και την FF!

Για να είμαι δίκαιος, μπορεί να μη έχω ιδέα αν το πατάει το δεξί πεντάλ χωρίς φόβο και πάθος και αν το στρίβει το τιμόνι, ωστόσο αν αναζητήσουμε διαπιστευτήρια των ικανοτήτων του στο youtube, θα βρούμε! Το 2010 συμμετείχε στο επικό τηλεοπτικό σόου Top Gear και εκεί τοποθέτησε εαυτόν στην κορυφή της λίστας των καλεσμένων, σε ότι αφορούσε στους χρόνους που πέτυχαν στην πίστα που χρησιμοποιούσε η εκπομπή για τον παραδοσιακό γύρο με το ‘λογικού κόστους αυτοκίνητο’.

Φυσικά, η συναναστροφή με οδηγούς F1, σε συνδυασμό με το βαθιά μπολιασμένο μικρόβιο της ταχύτητας, δεν μπορούσαν παρά να τον οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στα paddock της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Είχα λοιπόν την τύχη να τον πετύχω ξανά και ξανά στο περιθώριο Grand Prix. Στο σιρκουί του Σακχίρ στο Μπαχρέιν, στο ‘Ναό της Ταχύτητας’ στη Μόντσα της Ιταλίας, δίπλα στα κότερα στο πριγκιπάτο του Μονακό. Κι εκείνος είχε την τύχη να βγάλει συλλεκτική φωτογραφία μαζί μου μιας και τότε είχα ακόμα κοτσίδα. Μία σου και μία μου Jay Kay.

Οι Jamiroquai έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Σάββατο 17 Ιουνίου, στο πλαίσιο της τρίτης ημέρας του Release Festival στην Πλατεία Νερού. Ακόμα δεν πήρατε το εισιτήριό σας;