ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα οφέλη ενός μικρού αλλά θαυματουργού αυτοκινήτου πόλης

Ένας δημοσιογράφος του ONEMAN οδήγησε το νέο Citroen C1 Flair στο κέντρο της πόλης και έβγαλε το συμπέρασμα ότι αυτό το αμάξι είναι ‘τεράστιο’ σε όλα του εκτός από το μέγεθος

Πόσες φορές έχεις σκεφτεί να κατέβεις κέντρο αλλά μόλις αυτή η σκέψη πάει να μπει στο μυαλό σου φεύγει κατευθείαν; Δακτύλιος, κίνηση, παρκάρισμα, βενζίνη. Μόνο που τα σκέφτεσαι κουράζεσαι. Είχες όρεξη να πιεις έναν ωραίο καφέ στην πόλη αλλά κατευθείαν αυτή η όρεξη εξανεμίζεται. Για αυτό πρέπει να πάρεις ένα μικρό αλλά θαυματουργό αυτοκίνητο που θα σου λύσει τα χέρια. Εμείς βρεθήκαμε στο τιμόνι του Citroen C1 Flair για μερικές μέρες και πραγματικά το απολαύσαμε.

Για να είμαστε και ξεκάθαροι όμως, όταν λέμε ότι ο καθένας μας χρειάζεται ένα μικρό αυτοκίνητο εννοούμε μόνο στο μέγεθος και σε τίποτα άλλο. Δεν πρέπει να είναι μικρό ούτε στην ομορφιά, ούτε στις επιδόσεις, ούτε στην άνεση, ούτε στην οικονομία. Ακριβώς όπως το Citroen C1 Flair.

Μόλις πήρα το κλειδί εντυπωσιάστηκα από την εμφάνισή του. Όμορφο, επιβλητικό, ακόμα και σε αυτό το μέγεθος. Μπαίνεις μέσα και δεν βλέπεις ένα αμάξι που βγάζει την αίσθηση του γυμνού. Όλα στην θέση τους όπως θα έπρεπε να είναι σε οποιοδήποτε αμάξι, οποιασδήποτε κατηγορίας. Άσε που αυτό το αμάξι είναι 5θεσιο με πόρτες και για τους πίσω επιβάτες. Στην αρχή δεν το πίστευα πως μπορεί ένα τόσο μικρό αμάξι να είναι και τόσο βολικό για όλους.

Πρώτη βόλτα στην Μαρίνα Φλοίσβου. Η διαδρομή μέχρι την Συγγρού ήταν απολαυστική. Πατάς το γκάζι και βλέπεις ένα αμάξι δυναμικό, με πυγμή και τσαγανό. Δεν είναι μόνο η εμφάνισή του δυναμική αλλά και ο χαρακτήρας του. Αυτός ο χαρακτήρας κρύβεται κάτω από το καπό.  Εκεί βρίσκεται ο προηγμένος και βραβευμένος κινητήρας PureTech που έδωσε στο Citroen C1 Flair κορυφαίες επιδόσεις, χωρίς να θυσιάσει τίποτα από την οικονομική λειτουργία που παραδοσιακά το χαρακτήριζε. Η ιπποδύναμη του φτάνει τους 82 ίππους αλλά η κατανάλωση του μόλις 4,3λίτρα/100χλμ.. Έμεινες κι εσύ με το στόμα ανοιχτό; Τι άλλο να ζητήσεις από ένα αυτοκίνητο πόλης;

Μετά την απαραίτητη δόση θάλασσας και θέας, σειρά έχει το κέντρο. Εκεί που φοβάσαι να κατέβεις, με το Citroen C1 Flair η βόλτα γίνεται διασκεδαστική. Μην κοιτάς το ημερολόγιο, δεν σε πιάνει διακτύλιος. Βλέπεις λόγω της μεγάλης οικονομίας καυσίμου έχεις ελεύθερη πρόσβαση στο κέντρο. Αφού κάναμε πρώτα κάποιες δουλειές μετά μας έπιασε λιγούρα. Η στάση στο Big Mouth ήταν επιβλητική. Ίσως το καλύτερο sandwich της πόλης με τις καλύτερες προτάσεις και γεύσεις.

Δεν δυσκολευτήκαμε καθόλου στο παρκάρισμα αν θεωρείς ότι αυτό είναι πρόβλημα όταν κατεβαίνεις κέντρο με αμάξι. Εκτός από το μέγεθος που πραγματικά σε κάνει να νιώθεις ότι μπορείς να το χωρέσεις παντού, βοηθάει πάρα πολύ και κάμερα οπισθοπορείας. Μόλις ‘κουμπώσεις’ την όπισθεν, στην μεγάλη οθόνη αφής που διαθέτει ξεπροβάλει το πίσω μέρος. Πλησιάζεις, πλησιάζεις και δεν φοβάσαι μην χτυπήσεις γιατί ξέρεις πότε να σταματήσεις. Βασικά δεν ξέρεις. Βλέπεις πότε να σταματήσεις.

Ακόμα σκέφτομαι το εκπληκτικό BLT sandwich και μου τρέχουν σαλάκια. Μετά όμως για να συνεχίσει η μέρα επιβαλλόταν ένας καλός καφές. Η επόμενη στάση ήταν στο ‘Δυο γουλιές και δυο μπουκιές’. Ο Νίκος και η Τάνια κάνουν από τους καλύτερους καφέδες στην πόλη και ένα πέρασμα από εκεί χρειαζόταν. Πήραμε τους freddo espresso στο χέρι, τους βάλαμε στις ειδικές θέσεις μέσα στο Citroen C1 Flair και συνεχίσαμε την βόλτα.

Σειρά είχε ο Λυκαβυττός. Το θαυματουργό μικρό δεν κώλωσε ούτε μια στιγμή για να ανέβει. Ίσα ίσα το νεύρο του μας εντυπωσίασε. Η επιβράβευση του ήταν να το αφήσουμε να απολαύσει και εκείνο την θέα και εμείς να απολαύσουμε την υπέροχη οθόνη αφής του και το ηχοσύστημα του. Άλλο ένα δυναμικό στοιχείο του χαρακτήρα του που θα σε γοητεύσει. Το σύστημα του είναι πολύ εύχρηστο και με ένα άγγιγμα πετυχαίνεις ότι θέλεις. Μπορείς και να συνδέσεις το κινητό σου για να δέχεσαι κλήσεις την ώρα που οδηγάς και να απαντάς από το τιμόνι. Τούτο το μικρό διαθέτει ότι είχες φανταστεί από ένα αμάξι πόλης και ας σε λέγανε υπερβολικό.

Το Citroen C1 Flair καταλαβαίνεις ότι είναι μικρό μόνο στο παρκάρισμα. Σε όλα τα άλλα του είναι πραγματικά τεράστιο. Συνδυάζει επιδόσεις και οικονομία με τόσο ανεπιτήδευτο τρόπο χάρη στην εφαρμογή μιας σειράς προηγμένων τεχνολογικών σχεδιαστικών λύσεων. Καταφέρνει να σε κάνει να περάσεις τέλεια και δεν σε ταλαιπωρεί καθόλου. Αυτό το αμάξι είναι ένα μικρό θαύμα για μέσα στην πόλη. Είναι ότι χρειάζεσαι και το χαρακτηρίζουν απόλυτα τρεις λέξεις. Η δύναμη, η οικονομία και η αξιοπιστία.

Φωτό: Νικόλας Μάστορας