ORIGINALS

10 ευχές που πρέπει να καταργηθούν δια νόμου

Όλα όσα δεν θα έπρεπε να εύχεσαι ούτε στον εχθρό σου.

Είμαστε ένα υπέροχος λαός. Ανταλλάσσουμε ευχές με την παραμικρή αφορμή. Λέμε σε κάποιον ‘με γεια’ από το επειδή κουρεύτηκε μέχρι το γιατί αγόρασε καινούργια θήκη για κινητό.

Και για να μην νομίζει κάποιος ότι δεν έχουμε φαντασία, έχουμε δημιουργήσει ευχές που μόνο με ευχές δεν μοιάζουν όπως ‘σιδεροκέφαλος’ ή ‘και του χρόνου διπλός’.

Παρ’ όλα αυτά, τις περισσότερες ευχές όταν τις λέμε δεν τις νιώθουμε, αλλά τις ξεστομίζουμε μόνο και μόνο επειδή έτσι μάς έμαθαν ή έτσι κάποτε μάς ευχήθηκαν.

Ήρθε η ώρα να κάνουμε την επανάστασή μας και να σταματήσουμε να λέμε τουλάχιστον τις παρακάτω ευχές. Αν όχι, ας περαστεί τουλάχιστον σ΄ ένα βράδυ ένας νόμος προκειμένου να διώκεται ποινικά η χρήση τους.

1. ”Ναι χαίρεσαι το όνομά σου”

Τι κρίμα να σε λένε Γιώργο και κάθε 23 Απρίλη -λέμε τώρα- να χαίρεται το όνομά σου το μισό πανελλήνιο. Τέτοια κοινοκτημοσύνη, ούτε επί Λένιν. Όχι πως αν σε έλεγαν Δημήτρη, Κώστα ή Γιάννη θα άλλαζε κάτι.

Επίσης πώς χαίρεσαι ένα όνομα; Το παίρνεις αγκαλίτσα και το κάνεις γούτσου γούτσου;

Η μοναδική περίπτωση που έχει νόημα μία τέτοια ευχή είναι να σε λένε κάτι του τύπου Jose Armando Dela Vega. Ε ναι, τότε να το χαρείς.

Προτεινόμενη τιμωρία για όποιον τη λέει: Να του πουν χρόνια πολλά με ομαδικό ταγκάρισμα στην δική του γιορτή.

2. ”Καλή φώτιση”

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Υπάρχει η καλή φώτιση. Αυτή σ’ ένα σπίτι διαμπερές, όπου ο ήλιος μπαίνει από παντού. Και η κακή φώτιση. Αυτή σ’ ένα ημιυπόγειο, όπου το φυσικό φως μπαίνει με το ζόρι και για να μπορέσεις να διαβάσεις χρειάζεται ν’ ανάψεις λάμπα ακόμα και το μεσημέρι.

Από εκεί και πέρα, η φώτιση που δίνει ο Θεός τα Θεοφάνεια, για όσους πιστεύουν στον χριστιανισμό, μάλλον δεν σχετίζεται με τον όροφο που μένει ο πιστός. Δεκτή ευχή μόνο αν απευθύνεται στον Ιωάννη τον Βαπτιστή αυτοπροσώπως.

Προτεινόμενη τιμωρία: Να του κοπεί η ΔΕΗ.

3. ”Άξιος”

Να είσαι ο Αρθούρος πριν γίνεις ο βασιλιάς Αρθούρος και να κάνεις αυτό:

, το καταλαβαίνω. Να είσαι ο Κωστής Μαραβέγιας και να κυκλοφορείς την Τόνια Σωτηροπούλου, επίσης.

Το να γίνεσαι κουμπάρος, επειδή παντρεύεται ο κολλητός σου, ο οποίος προφανώς σ΄εσένα θα πρότεινε την κουμπαριά, αφού εσύ είσαι Ο κολλητός του, προς τι η αξιοσύνη;

Προτεινόμενη τιμωρία: Να ονομάσει Άξιο –υπάρχει και γιορτάζει στις 25/2– το πρώτο του παιδί.

4. ”Καλή Σαρακοστή”

Έχω ένα φίλο, από το χωριό, που μία Καθαρή Δευτέρα δεν του ευχήθηκαν ‘Καλή Σαρακοστή’ και του έκοψε ο ταραμάς. Άσε, σου λέω. Δράμα.

Η ευχή θα είχε κάποιο νόημα σε περίπτωση που συνοδευόταν από πονηρό κλείσιμο ματιού. Σαν να σου λέει αυτός που εύχεται ‘αυτό το 40ήμερο να ‘σαι καλό παιδί. Όχι, όπως το αντίστοιχο περσινό, που το έβγαλες στη Χασιά και στα στριπτιτζάδικα’.

Προτεινόμενη τιμωρία: Τσικνοπέμπτη με vegan μπιφτέκι.

5. ”Καλό χειμώνα”

Game of Thrones, Season 1: Winter is coming.

Game of Thrones, Season 2: Winter is coming

Game of Thrones, Season 3: Winter is coming

Game of Thrones, Season 4: Winter is coming

Game of Thrones, Season 5: Winter is coming

Game of Thrones, Season 6: Winter is coming

Game of Thrones, Season 7: Winter is coming

Game of Thrones, Season 8: Επιτέλους έφτασε! Καλό χειμώνα.

ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.

Προτεινόμενη τιμωρία: Ice bucket challenge.

6. ”Καλή λευτεριά”

Micheal Scofield, αφοί Ντάλτον, Ισοβίτης, Άκης Τσοχατζόπουλος, άντε και Άρης Βελουχιώτης. Αυτοί είναι πέντε υποψήφιοι στους οποίους το ‘καλή λευτεριά’ θα είχε κάποιο νόημα.

Σε μια μάνα που ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο το σπλάχνο της για ποιο λόγο τέτοια ευχή;

Προτεινόμενη τιμωρία: Ισόβια.

7. ”Σιδερένιος”

Κάποτε, λέει, ο Ρόμποκοπ γνώρισε μια Ρομποκοπίνα και έκαναν ένα Ρομποκοπάκι. Προς κακή τους τύχη, όμως, το Ρομποκοπάκι βγήκε άνθρωπος. Με σάρκα και οστά. Επομένως, όταν η Ρομποκοπίνα έμεινε έγκυος ξανά, έσπευσαν οι συγγενείς να της ευχηθούν ‘σιδερένιος’ ο γιος.

Το πώς η παραπάνω ιστορία πέρασε στην ανθρώπινη παράδοση είναι άγνωστο.

Προτεινόμενη τιμωρία: Τατουάζ στο δεξί κωλομέρι με καυτό σίδερο.

8. ”Καλό παράδεισο”

Με μια πρώτη ματιά ανήκει στην ίδια κατηγορία με το ‘καλή φώτιση’ και το ‘καλή λευτεριά’. Το ‘καλό’ πλάι στον ‘παράδεισο’ αποτελεί έναν τυπικό πλεονασμό και δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Με μια δεύτερη, γίνεται αντιληπτό πως η συγκεκριμένη ευχή απευθύνεται σε ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, αλλά αυτός που εύχεται δεν τους πολυσυμπαθούσε. Να περάσει δηλαδή καλά ο εκλιπών στον παράδεισο, αλλά να μην φτάσει και στο τσακίρ κέφι.

Προτεινόμενη τιμωρία: Να γράψει 10.000 φορές τη λέξη ‘παράδεισος’΄σκέτη και να έρθει τη Δευτέρα στη δουλειά με τον κηδεμόνα του.

9. ”Και του χρόνου διπλός”

Ο μόνος λόγος να πεις ‘ευχαριστώ’ είναι η ευχή να έχει να κάνει με τον μισθό σου.

Προτεινόμενη τιμωρία: Δεξί κροσέ στην κάτω γνάθο.

10. ”Και στα δικά σου”

Αν στο ευχηθούν, χωρίς ο άνθρωπος, που το ξεστομίζει να έχει μόλις κερδίσει το Τζόκερ προχώρα αμέσως στην προτεινόμενη τιμωρία.

Προτεινόμενη τιμωρία: Fatality.

 

Ολόθερμες ευχές σε όλους!