ENTERTAINMENT

10 πράγματα που οφείλεις να κάνεις καλά μετά τα 25

Η ηλικία ανάμεσα στα 20 και τα 30 είναι κομβική και φέρνει μαζί της την υποχρέωση για τελειοποίηση κάποιων βασικών ικανοτήτων.

Για το γεγονός ότι μεγάλωσα χωρίς να τρώω σχεδόν τίποτα, έχω ήδη γράψει. Αυτή όμως, δεν ήταν η μοναδική παραξενιά που είχα ως παιδί, αφού εκτός από εξωπραγματικά μίζερος και γκρινιάρης με το φαγητό, ήμουν ταυτόχρονα και φοβερά ακαμάτης.

Άργησα να μάθω να δένω τα κορδόνια μου, άργησα να καβαλήσω για πρώτη φορά ποδήλατο με επιτυχία, άργησα να πάρω και το δίπλωμα οδήγησης, όταν πια ενηλικιώθηκα. Γενικά, όλα με καθυστέρηση τα έκανα μέχρι που κάποια στιγμή, άρχισα να αισθάνομαι λίγο άσχημα γι’ αυτό και ξεκίνησα να τρέχω για να αναπληρώσω τα κενά γνώσεων που είχα.

Πότε έγινε αυτό; Λίγο μετά το ψυχολογικό όριο των 25 ετών, όταν πια τα 20 απείχαν το ίδιο με τα 30. Τότε ήταν που χτύπησε ένα καμπανάκι μέσα μου και πήρα την μεγάλη απόφαση να ξεκινήσω εντατικά μαθήματα για να μη με βρουν τα πρώτα -άντα της ζωής μου χωρίς να ξέρω βασικά πράγματα, όπως πώς να ξυρίζομαι χωρίς να μοιάζει να έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος πάνω στο πρόσωπό μου.

Μερικούς μήνες πριν μπω πια στην τέταρτη δεκαετία της ζωής μου, μπορώ να πω ότι βρίσκομαι σε καλό δρόμο. Τόσο καλό, που δεν ντρέπομαι να παρουσιάσω μια δεκάδα πραγμάτων που κάθε 25αρης οφείλει να ξέρει να κάνει καλά.

Να μαγειρεύεις

Μέχρι πότε θα εξαρτάσαι από τα τάπερ της μητέρας σου και τα ντελιβεράδικα της περιοχής σου; Η μαγειρική είναι μια ικανότητα την οποία ΟΦΕΙΛΕΙΣ να προσθέσεις στο οπλοστάσιό σου, αν θέλεις κάποια στιγμή να κάνεις το βήμα μακριά απ’ το πατρικό σου. Εντάξει, δεν λέω ότι οφείλεις με το που μπεις στα 25 να ξέρεις απ’ έξω τη συνταγή για μοσχαράκι μπουργκινιόν, όμως 4-5 βασικά φαγητά, πρέπει να τα μάθεις.

Θα χρειαστείς: 2-3 βιβλία με συνταγές, έναν πυροσβεστήρα και ανοιχτή γραμμή με την μητέρα σου.

Έχεις τελειοποιήσει την τέχνη όταν: Προσκαλείς τους φίλους σου για δείπνο και έχεις ετοιμάσει εσύ όλα τα φαγητά.

Να αλλάζεις το λάστιχο του αυτοκινήτου σου

 

Τρομερά βολική η οδική βοήθεια και οι καλοί κύριοι που έρχονται να σου αλλάξουν τα λάστιχα όταν γίνει η στραβή, όμως, πρώτον, αυτό προϋποθέτει ότι έχεις πληρώσει για οδική βοήθεια και δεύτερον, αν η στραβή γίνει στην επαρχία, την πάτησες. Έλα, δεν είναι κάτι να μάθεις να χρησιμοποιείς ένα γρύλο και μια βαλβίδα, για όνομα του Θεού. Το ξέρω ότι βαριέσαι, όμως καλύτερα να μάθεις πριν πάθεις, παρά να ξεμείνεις σε κάποια ερημιά και να αισθανθείς ότι ξαφνικά πρωταγωνιστείς σε σκηνή θρίλερ.

Θα χρειαστείς: Γρύλο, τρίγωνο και μια ρεζέρβα.

Έχεις τελειοποιήσει την τέχνη όταν: Αλλάζεις λάστιχο χωρίς να σπάσεις το χέρι σου ή το αυτοκίνητο.

Να δένεις τη γραβάτα σου

Σε καταλαβαίνω. Μέχρι τα 25 οι αφορμές για να φορέσεις γραβάτα είναι συνήθως ελάχιστες. Κανένας γάμος συγγενή, η αποφοίτηση απ’ το σχολείο και ίσως τα πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν, αν είσαι τέτοιος τύπος (να μην είσαι τέτοιος τύπος). Μετά τα 25 όμως, θα χρειαστεί να περάσεις από συνεντεύξεις για δουλειά, να βρεθείς σε σοβαρά ραντεβού όταν με το καλό πάρεις τη δουλειά και να παραστείς ως καλεσμένος σε γάμους φίλων σου. Ε δεν γίνεται κάθε φορά να βάζεις κάποιον να σου δένει τη γραβάτα, αμαρτία είναι. Αν σου δείξει κάποιος τον τρόπο σωστά μία φορά, τότε θα λύσεις τα προβλήματά σου για πάντα.

Θα χρειαστείς: Δάχτυλα και ίσως έναν καθρέφτη.

Έχεις τελειοποιήσει την τέχνη όταν: Δένεις τη γραβάτα μηχανικά σε λιγότερο από μισό λεπτό.

Να σιδερώνεις

 

Ακόμα κι αν δεν φοράς συχνά γραβάτες και κοστούμια, μετά τα 25 δεν είναι πια και τόσο αποδεκτό να φοράς τσαλακωμένα ρούχα, μοιάζοντας διαρκώς σαν να έχεις μόλις επιστρέψει από τσακωμό. Μέχρι πότε θα δίνεις τα ρούχα στη μητέρα σου για να τα σιδερώσει; Δεν είναι άλλωστε και καμία υψηλή τέχνη το σιδέρωμα. Άσε που η μυρωδιά του φρεσκοσιδερωμένου ρούχου είναι εθιστική.

Θα χρειαστείς: Μια σιδερώστρα, ένα σίδερο και λίγη κοινή λογική για να ξέρεις πότε το ρούχο είναι έτοιμο.

Έχεις τελειοποιήσει την τέχνη όταν: Μοιάζεις σαν καταχώρηση από κατάλογο μόδας.

Να ξυρίζεσαι

 

Εννοώ να ξυρίζεσαι σωστά. Χωρίς να κόβεσαι ή να αφήνεις μερικές σκόρπιες τρίχες δεξιά κι αριστερά καταλήγοντας να μοιάζεις με παιδί στην εφηβεία που τώρα βγάζει τις πρώτες του τρίχες. Δικαιολογίες όπως ότι έχεις σκληρές τρίχες ή δεν έχεις βρει το κατάλληλο ξυράφι δεν υπάρχουν πλέον. Το Gillette Mach3 Turbo αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο που θα βρεις για να τελειοποιήσεις την τεχνική του ξυρίσματος και να αναβαθμίσεις την καθημερινότητά σου.

Θα χρειαστείς: Το Gillette Mach3 και σταθερό χέρι.

Έχεις τελειοποιήσει την τέχνη όταν: Το δέρμα σου θυμίζει δέρμα μωρού.

Να βάζεις αλυσίδες στα λάστιχα του αυτοκινήτου

Αφού έμαθες να αλλάζεις λάστιχα και τους πήρες τον αέρα, ήρθε η ώρα να περάσεις και στην επόμενη πίστα: τις αλυσίδες χιονιού. Σε αυτή την πίστα μάλιστα, δεν έχεις καν τη βοήθεια της οδικής βοήθειας. Είσαι μόνος σου, εναντίον του παγωμένου δρόμου. Θέλεις να ακυρώνεις τις εκδρομές σου επειδή έριξε λίγο χιόνι παραπάνω;

Θα χρειαστείς: Αλυσίδες, γάντια και κόφτη. Και χιόνι βασικά.

Έχεις τελειοποιήσει την τέχνη όταν: Δεν κοιτάζεις καν τον καιρό πριν από τα ταξίδια σου.

Να κάνεις τα μερεμέτια του σπιτιού

 

Αλλαγή μιας λάμπας, συναρμολόγηση ενός επίπλου, βάψιμου ενός τοίχου, επιδιόρθωση μιας βρύσης ή μιας πρίζας. Θα εκπλαγείς, όμως όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν και χωρίς να ζητήσεις τη βοήθεια του πατέρα σου ή να καλέσεις έναν τεχνικό. Απ’ την άλλη, αν θέλεις να πληρώνεις χρυσάφι κάθε φορά που χαλάει μια συσκευή σου, εγώ πάω πάσο, απ’ τον κουμπαρά μου τα παίρνεις;

Θα χρειαστείς: Κατσαβίδια, πένσα και λοιπά εργαλεία.

Έχεις τελειοποιήσει την τέχνη όταν: Σε φωνάζουν οι φίλοι σου για να τους κάνεις τις δουλειές.

Να κάνεις μόνος σου φορολογική δήλωση

Μετά τα 25 αρχίζεις συνήθως τις πρώτες σου δουλειές, που σημαίνει πως αρχίζεις και τα πρώτα σου πάρε-δώσε με το ελληνικό κράτος. Καλό θα είναι λοιπόν να σταματήσεις να εξαρτάσαι και γι’ αυτό απ’ τους γονείς σου και να μάθεις να τακτοποιείς μόνος σου τις υποχρεώσεις σου, όπως είναι η φορολογική σου δήλωση. Έστω, ας παίρνεις μόνος σου τον λογιστή σου, είναι κι αυτό μια αρχή.

Θα χρειαστείς: Τρομερή υπομονή και γνώση των προσωπικών σου στοιχείων.

Έχεις τελειοποιήσει την τέχνη όταν: Κάθεσαι στην εφορία λιγότερη από μισή ωρα.

Να κάνεις format τον υπολογιστή σου

 

Δεν γίνεται κάθε φορά που κολλάει κάποιος ιός στον υπολογιστή σου, ή σε επισκέπτεται η πανέμορφη αυτή μπλε οθόνη, να παίρνεις τηλέφωνο τον ξάδερφό σου τον Γιωργάκη που “ξέρει απ’ αυτά”. Ένα στοιχειώδες φορμάτ, οφείλεις πια να το έχεις μάθει, αν έχεις αφήσει πίσω σου τα 25α γενέθλιά σου. Κι ας αισθάνεσαι χάκερ κάθε φορά που το κάνεις, χαλάλι.

Θα χρειαστείς: Ένα μικρό σεμινάριο απ’ τον ξάδερφο.

Έχεις τελειοποιήσει την τέχνη όταν: Ο υπολογιστής σου τρέχει πιο γρήγορα κι από laptop στα κεντρικά της NASA χάρη στο δικό σου φορμάτ.

Να καταλαβαίνεις 100% τι γίνεται σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα

Δεν εννοώ πότε μπήκε γκολ και πότε βγήκε η μπάλα κόρνερ, ούτε αν ήταν μια φάση οφσάιντ. Στα 25 σου, λογικά βλέπεις μπάλα τουλάχιστον μια δεκαετία. Επομένως, πρέπει πια να καταλαβαίνεις λίγο την τακτική, να προβλέπεις την εξέλιξη ενός παιχνιδιού και να μπορείς να κάνεις ένα σχόλιο σε δεύτερο επίπεδο. Διαφορετικά, κάτι κάνεις λάθος τόσα χρόνια.

Θα χρειαστείς: Αμέτρητες ώρες παρακολούθησης και ανάλυσης ποδοσφαιρικών αγώνων.

Έχεις τελειοποιήσει την τέχνη όταν: Προβλέπεις τις αλλαγές του προπονητή πριν καν γίνουν.