ORIGINALS

10 σημεία της χώρας που είναι διάσημα για ένα μόνο λόγο

Η Κατάρα και άλλα εννιά μέρη που ακούμε μια φορά το χρόνο και δεν ξέρουμε καν πού βρίσκονται.

Ο Άντι Γουόρχολ είχε πει κάποτε για τους ανθρώπους του μέλλοντος, δηλαδή τους σημερινούς, ότι ο καθένας θα είναι διάσημος για δεκαπέντε λεπτά. Η συγκεκριμένη ατάκα επαληθεύεται καθημερινά, αλλά όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για περιοχές της ελληνικής επικράτειας -λογικά θα ισχύει και για αντίστοιχες του εξωτερικού- που παίρνουν την ολιγόλεπτη, ή έστω ολιγοήμερη, διασημότητα που τους αξίζει. Λαμπρό παράδειγμα των ημερών αποτελεί το Νευροκόπι.

Μία περιοχή της χώρας που η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν ξέρουμε πού βρίσκεται, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες, που χιονίζει στους περισσότερους νομούς της Ελλάδας, ακούμε κάθε μέρα ποια είναι η θερμοκρασία της, πόσους πόντους έχει φτάσει εκεί το χιόνι και αν είναι αποκλεισμένο το δίκτυό της. Μετά από λίγες μέρες το Νευροκόπι, το οποίο φημίζεται για τις χαμηλές θερμοκρασίες του, θα ξεχαστεί και τη θέση του θα δώσει σε μια άλλη ‘διάσημη’ κουκκίδα στον ελληνικό χάρτη που θυμόμαστε κάθε χρόνο επειδή από εκεί ξεκινούν οι φωτιές το καλοκαίρι ή δημιουργείται μποτιλιάρισμα στα διόδια της, κάθε εορταστικό τριήμερο. Πάμε να δούμε το Νευροκόπι και τους διαδόχους του.

Νευροκόπι

 

Fame Story: Στην περιοχή καταγράφονται μερικές από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα. Με το ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας να είναι το -28°C.

GPS: Κωμόπολη του νομού Δράμας.

Κατάρα

 

Fame Story: Το πρώτο σημείο της χώρας που εγκλωβίζονταν οδηγοί στα αυτοκίνητά τους κάθε φορά που χιόνιζε.

GPS: Κομμάτι της Πίνδου ανάμεσα στους νομούς Τρικάλων και Ιωαννίνων, μέσα από το οποίο έπρεπε να περνούν οι άτυχοι οδηγοί μέχρι να κατασκευαστεί το αντίστοιχο κομμάτι της Εγνατίας.

Κάβο Ντόρο

(Δεν το γράφουμε ‘Καφηρέα’, γιατί θα μπερδευόμασταν ακόμα περισσότερο)

Fame Story:  Κάθε φορά που φυσάει έντονα, γίνεται αναφορά στα υψηλά μποφόρ που υπάρχουν στο συγκεκριμένο σημείο, αφού το Στενό του Καφηρέα ανάμεσα σε Εύβοια και Άνδρο είναι από τα πιο επικίνδυνα στο Αιγαίο.

GPS: Ακρωτήρι της Εύβοιας που βρίσκεται στο πιο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού.

Τρία-Πέντε Πηγάδια

 

Fame Story: Κάθε καλοκαίρι καταφεύγουν στην περιοχή ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες για να κάνουν την προετοιμασία τους ενόψει της επόμενης σεζόν.

GPS: Νάουσα, Ημαθίας.

Άη Στράτης

Fame Story: Δεν τον ακούμε κάθε χρόνο, αλλά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το εκλογικό τμήμα του συγκεκριμένου νησιού έχουμε μερικά από τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα της επικράτειας.

GPS: Νησί με 270 κατοίκους στο βορειοανατολικό Αιγαίο που ανήκει στο νομό Λέσβου.

Πρώτη

 

Fame Story: Την ακούμε σε κάθε εκλογική διαδικασία, γιατί από εκεί κατάγεται ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής.

GPS: Χωριού του δήμου Σερρών.

Τραγάνα

Fame Story: Το μποτιλιάρισμα στα διόδια της κάθε εορταστικό τριήμερο, εξαιτίας της μαζικής εξόδου των Αθηναίων.

GPS: Χωριό του Δήμου Λοκρών του νομού Φθιώτιδος, κοντά στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

Πέταλο Μαλιακού

Fame Story: Μέχρι το πρόσφατο άνοιγμα του δρόμου, η περιοχή ακούγονταν λόγω των συχνών τροχαίων ατυχημάτων.

GPS: Κομμάτι της Εθνικής Οδού Αθηνών Θεσσαλονίκης στον Μαλιακό Κόλπο.

Ντράφι

Fame Story: Από τα πρώτη μέρη της επικράτειας που πιάνει φωτιά κατά την περίοδο των, σχεδόν καθιερωμένων, καλοκαιρινών πυρκαγιών.

GPS: Συνοικία του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου στους πρόποδες της Πεντέλης.

Κακιά Σκάλα

 

Fame Story: Πριν ανοιχθούν οι σήραγγες στην περιοχή, το μποτιλιάρισμά της αποτελούσε πρώτο θέμα στις ειδήσεις σε κάθε μαζική έξοδο, αφού έκανε τα αντίστοιχα του Καΐρου και της Κωνσταντινούπολης να μοιάζουν με περατζάδες. 

GPS: Τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών Πατρών στη βορειοδυτική ακτή του Σαρωνικού.