SOOC
ORIGINALS

11 εξωφρενικές ατάκες Ελλήνων βουλευτών

Από τους φτωχούς που παίρνουν τις λάθος αποφάσεις στους πρόσφυγες που λιάζονται.

Να καεί, να καεί, η π…α η Βουλή” τραγουδούσε από το μικρόφωνο του συλλαλητηρίου παρέα με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς, σε μια στιγμή απύθμενης υποκρισίας και γραφικότητας, συμπληρώνοντας πως το πρωτάθλημα φέτος θα το πάρει “ή εμείς ή κανείς”. Ομορφιές.

Όπως ήταν λογικό, ΜΜΕ, κοινή γνώμη και πολιτικός κόσμος έσπευσαν να καταδικάσουν το γεγονός, με τον ίδιο τον Φωκά να δικαιολογείται λέγοντας πως δεν το εννοούσε όπως το εννοούν οι οπαδοί, αφού προφανώς το βαθυστόχαστο αυτό σύνθημα είναι ανοιχτό σε πολλαπλές ερμηνείες.

Όσο κι αν παριστάνουμε τους έκπληκτους και τους οργισμένους πάντως, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι κατά καιρούς οι Έλληνες πολιτικοί μας έχουν συνηθίσει σε εξωφρενικές τοποθετήσεις, απ’ αυτές που μόλις τις ακούσεις ψελλίζεις ένα “δεν μπορεί να το είπε αυτό”. Επομένως, τίποτα δεν πρέπει πια να μας προξενεί εντύπωση και να μας κάνει να απορούμε.

Περιμένοντας λοιπόν την επόμενη εξοργιστική ατάκα βουλευτή, υπουργού, ή αρχηγού κόμματος, είπαμε να θυμηθούμε μερικές μόνο απ’ τις πιο εξωφρενικές, για να τιμήσουμε την ιστορία μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στη λίστα χωρούσαν πολλές ακόμα ατάκες και πως σίγουρα θα υπάρξουν και χειρότερες στο μέλλον.

*Το άρθρο δεν περιλαμβάνει ατάκες βουλευτών της Χρυσής Αυγής, διότι η παρουσία τους και μόνο στη Βουλή είναι από μόνη της ντροπιαστική και εξωφρενική.

“Απαγορεύω σε γύφτους να με ψηφίζουν”

Ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Δαβάκης, σε μία έκρηξη αγάπης και ανθρωπιάς, σημείωνε επί λέξει: “Παρακαλώ και απαγορεύω σε οποιονδήποτε αθίγγανο, γύφτο και δε συμμαζεύεται να με ψηφίσει, αν νομίζει ότι εμείς φοβόμαστε το πολιτικό κόστος”. Για να μαζέψει την κακή εντύπωση της δήλωσης του βουλευτή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε λίγες ημέρες αργότερα σε φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου με αντιπάλους ομάδα Ρομά. Προς ικανοποίηση Δαβάκη, η ομάδα της Νέας Δημοκρατίας επικράτησε με 6-4.

Πώς το μάζεψε:Πάνω στην ένταση της στιγμής κατέφυγα σε κάποιες γενικεύσεις οι οποίες δεν εκφράζουν ούτε εμένα, ούτε φυσικά το κόμμα στο οποίο ανήκω. Για τις αναφορές αυτές θέλω να εκφράσω τη λύπη μου και να ζητήσω συγνώμη από όσους έθιξα”.

“Να ανταλλάξουμε τους 2 Έλληνες με τους 8 Τούρκους”

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστας Κατσίκης, βρήκε πώς θα πάρουμε πίσω τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. “Αν αποφασίσουν οι ηγεσίες των δυο χωρών ότι μπορούν να παρακάμψουν την ελληνική και την τουρκική Δικαιοσύνη και να προβούν σε μια τέτοια ανταλλαγή, πιστεύω ότι θα μπορούσε να τελειώσει το θέμα”. Προφανώς, αυτή η δήλωση εξόργισε τους πάντες, ακόμα και μέσα από το κόμμα του κι άφησε όλους τους υπόλοιπους να απορούμε.

Πώς το μάζεψε:Δεν πρότεινα, ούτε στήριξα την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους. Τέτοιες πράξεις και ενέργειες δεν νοούνται σε ένα κράτος δικαίου και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να τις υιοθετήσω. Η απάντησή μου ήταν υποθετικό σενάριο, σε μία υποθετική ερώτηση”. 

“Το δυστύχημα εμπεριέχει ταξικό στοιχείο”

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός και Μερόπη Τζούφη, είδαν στο τραγικό δυστύχημα με την Πόρσε στην Εθνική Οδό στοιχεία ταξικής πάλης, γιατί ως γνωστόν ένα φτωχό παιδί με πιο αργό αμάξι δεν μπορεί να τρέξει και να προκαλέσει ατύχημα. “Η πρώτη ανάγνωση είναι αυτή: ότι είναι ένα πολύ πλούσιο παιδί με πολύ ακριβό αυτοκίνητο, να μη βλέπει όριο στο δρόμο και να θεωρεί ότι όλα αυτά του ανήκουν. Το γεγονός αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να έχει αυτή την έπαρση και να συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Να μην είναι οριοθετημένος”, σχολίαζε η δεύτερη.

Πώς το μάζεψαν: Η κυρία Τζούφη έκανε λόγο για διαστρέβλωση των λεγομένων της από τον τηλεοπτικό σταθμό στον οποίο έκανε τις αρχικές δηλώσεις.

“Ποιος τον γ..ει τον Άρη;”

Ο τότε Υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, σχολιάζει για τον Ολυμπιακό, “Στο κατώτερο τμήμα του στεατοπυγικού μου υποσυστήματος και ειδικώς με μια τάση προς το εμπρόσθιο τμήμα του στεατοπυγικού μου υποσυστήματος κάθισαν 10.000 γαύροι”, συμπληρώνοντας την ατάκα του μεσότιτλου για τον γείτονα Άρη. Οι ατάκες του Ζουράρι προκάλεσαν χαμό, τόσο στο ίδιο του το κόμμα και την συγκυβέρνηση, όσο και στις δύο ομάδες, οι οποίες του απάντησαν σε αυστηρό τόνο.

Πώς το μάζεψε: Χαρακτήρισε τις ατάκες του αριστοφανική σάτιρα αλλά τελικά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Τη θέση του πήρε η Μερόπη Τζούφη.

“Τα ευρωτέρατα μας φακελώνουν”

Ο Πάνος Καμμένος έχει κάνει καιρούς πολλές σπαρταριστές δηλώσεις. Προσωπική μου αγαπημένη όμως, είναι μακράν μία ρετρό συζήτηση στη βουλή από το μακρινό 1997 στην οποία πρωταγωνιστεί, με θέμα συζήτησης τις ηλεκτρονικές ταυτότητες. Ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ακόμα, ο νυν υπουργός κάνει λόγο για φακελώματα, αντίχριστους, τσιπάκια και νέες τάξεις πραγμάτων, σε ένα εξαιρετικό sneak peek όσων θα ακολουθούσαν.

Πώς το μάζεψε: Όχι απλά δεν το μάζεψε, αλλά είμαι βέβαιος πως και σήμερα τα ίδια θα έλεγε.

“Ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό”

Σε μια τηλεοπτική συζήτηση με την Μαρία Χούκλη, ο Γιώργος Βουλγαράκης αναρωτήθηκε:”Ισχυρίζεστε ότι το νόμιμο είναι ή μπορεί να είναι ανήθικο;“. Μια ατάκα που έμεινε στην ιστορία ως “ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό”  και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σε πολιτικές και όχι μόνο συζητήσεις.

Πώς το μάζεψε: Επικαλέστηκε τον Καντ και τον Αριστοτέλη, κάνοντας λόγο για μια φιλοσοφική συζήτηση που κρατάει 2.500 χρόνια.

“Οι φτωχοί κάνουν λάθος επιλογές”

Η βουλευτής και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Ποταμιού, Αντιγόνη Λυμπεράκη, ισχυρίζεται πως “δεν είναι κακοί, δεν είναι ανόητοι, δεν είναι αμόρφωτοι αυτοί που είναι φτωχοί, απλώς κάνουν λάθος επιλογές σε κρίσιμες στιγμές”. Έλεος ρε φτωχοί, μας έχετε καταστρέψει.

Πώς το μάζεψε:Είχα πει ότι οι φτωχές χώρες κάνουν, πολλές φορές, λανθασµένες επιλογές. Αναφερόµουν στη Ζιµπάµπουε και στο χαρτονόµισµα των 100 τρισ. δολαρίων. Οι λάθος επιλογές εξηγούν γιατί κάποιες χώρες παραµένουν φτωχές”.

“Δεν διάβασα το μνημόνιο, είχα άλλες υποχρεώσεις”

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επί ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εξηγεί ότι δεν πρόλαβε να διαβάσει το μνημόνιο το οποίο ψήφισε, επειδή ήταν πολύ απασχολημένος με τα καθήκοντά του στο Υπουργείο. Μια δήλωση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και μνημονεύεται (διπλής) μέχρι και σήμερα.

Πώς το μάζεψε:Δεν το δήλωσα ούτε το είπα με καμάρι. Πολύ περισσότερο δεν το λέω για να αποσείσω ευθύνες από πάνω μου. Ίσα-ίσα το αντίθετο. Το θεωρώ από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής μου διαδρομής”.

“Ήμουν πολιτικός κρατούμενος έξι μηνών”

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στον Νίκο Βούτση, αναφέρει πως ήταν πολιτικός κρατούμενος από τη χούντα σε ηλικία έξι μηνών και πως έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην εξορία, ατάκα που προκάλεσε το γέλιο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την ατάκα “γιατί γελάτε;”. Για την ιστορία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε όταν η οικογένεια Μητσοτάκη ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο πατέρας του δραπέτευσε για το Παρίσι στις 15 Αυγούστου του 1968, με την οικογένειά του να τον ακολουθεί λίγους μήνες αργότερα.

Πώς το μάζεψε:Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για τη χθεσινή μου δήλωση στη Βουλή. Σε όσους αποφάσισαν χωρίς γνώση ή χωρίς σεβασμό να χλευάσουν την οικογένειά μου, απαντώ ευθέως. Ο πατέρας μου συνελήφθη και φυλακίστηκε από στρατιωτικούς την πρώτη νύχτα του πραξικοπήματος. Όταν γεννήθηκα, η χούντα δεν άφηνε τη μητέρα μου να βγει από το σπίτι της. Γι αυτό και δεν δέχομαι τους εύκολους αφορισμούς και τη διαστρέβλωση της αλήθειας”.

“Οι πρόσφυγες βγαίνουν για να λιαστούν”

Η Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ισχυρίζεται ότι οι πρόσφυγες που συχνάζουν στις πλατείες του κέντρου της Αθήνας αποτελούν πρόσφυγες υψηλού επιπέδου που κυκλοφορούν εκεί για να κάνουν ηλιοθεραπεία κι όχι επειδή δεν έχουν πού να πάνε όπως νομίζαμε οι περισσότεροι.

Πώς το μάζεψε: Δεν βρήκα κάποια ιδιαίτερη αποσαφήνιση, λίγο καιρό αργότερα μάλιστα, η ίδια συμπλήρωσε ότι οι πρόσφυγες εξαφανίζονται.

“Καλός Τούρκος, είναι ένας νεκρός Τούρκος”

SOOC

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σχολίασε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία την τελευταία κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας πως “Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος. Εγώ το πιστεύω γιατί δεν έχω βρει καλό Τούρκο. Τους λείπουν στοιχειώδεις έννοιες. Ο Τούρκος δεν έχει την έννοια του δικαίου”. Πώς φαίνεται η πείρα ενός ανθρώπου που έχει ασχοληθεί με τις διεθνείς σχέσεις.

Πώς το μάζεψε: Σιγά μην μαζέψει ο Πάγκαλος δήλωση γατάκια.

Φωτογραφίες: Eurokinissi