AP Photo
ORIGINALS

18 πράγματα που συμβαίνουν υποχρεωτικά σε εναν βασιλικό γάμο

Γιατί ο Royal Wedding είναι ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς του βασιλικού πρωτοκόλλου.

Το ‘πρίγκιπας Χάρι’ είναι ίσως η πιο εύκολη και πιο καλοπληρωμένη δουλειά του κόσμου. Με εξαίρεση ελάχιστες μέρες, στις οποίες ο πρίγκιπας (όπως και κάθε γαλαζοαίματος) πρέπει να ιδρώσει για να βγάλει την πουτίγκα του. Η μέρα του γάμου του είναι μια απ’ αυτές τις μέρες. Ο γαμπρός, οφείλει να σταθεί με αξιοπρέπεια όχι μόνο στο πλευρό της αγαπημένης του, αλλά και στο ύψος μιας περίστασης που είναι βγαλμένη από τα πιο βαθιά ράφια του χρονοντούλαπου του βασιλικού πρωτοκόλλου.

Οι βασιλικοί γάμοι δεν είναι παίξε – γέλασε. Έχουν κανόνες, συγκεκριμένοι εθιμοτυπία, αυστηρό dress code και, τελικά, ξεκάθαρη στόχευση. Τα τελευταία χρόνια οι γάμοι αιμοδοτούν το Παλάτι, τόσο σε δημοφιλία όσο και σε ζεστό χρήμα. Γι’ αυτό πρέπει να πετυχαίνουν. Κι εντάξει, αυτό καλό είναι να συμβαίνει σε όλους τους γάμους (να πετυχαίνουν), αλλά στους βασιλικούς γάμους ειδικά, δεν είναι απλώς ‘καλό’. Είναι υποχρέωση, όπως κι ένα σωρό άλλα πράγματα.

Ο αρραβώνας πριν τον γάμο δεν είναι παράδοση. Είναι υποχρέωση που καταγράφεται ξεκάθαρα στο βασιλικό πρωτόκολλο. Το ίδιο υποχρεωτική είναι και η τηλεοπτική συνέντευξη μετά τον αρραβώνα.

Κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν παντρεύεται χωρίς την γραπτή έγκριση της βασίλισσας. Το προβλέπει η Νομοθετική Πράξη περί Βασιλικών Γάμων του 1772. Η Μέγκαν Μάρκλ πριν πει το ‘ναι’ στον Χάρι είχε περάσει αρκετά απογεύματα στα ιδιαίτερα διαμερίσματα της Ελισάβετ προκειμένου να κερδίσει τη συμπάθεια (και τη σφραγίδα) της.

Οι βασιλείς και οι πρίγκιπες της Αγγλίας είναι οι ηγέτες της προτεσταντικής αγγλικανικής εκκλησίας, οπότε απαγορεύεται να παντρεύονται καθολικούς. Η Μέγκαν Μαρκλ βαπτίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, για να συμμορφωθεί με τον κανονισμό που τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ το 1701 μΧ.

Τις προσκλήσεις του γάμου τις στέλνει πάντα η Βασίλισσα.

AP Photo

(AP Photo / Martin Meissner)

Το πρώτο πράγμα που κάνουν οι καλεσμένες ενός βασιλικού γάμου όταν παραλαμβάνουν τις προσκλήσεις τους, είναι να πάνε να αγοράσουν καπέλο. Καμία κυρία που σέβεται τα προνόμιά της δεν εμφανίζεται σε Royal Wedding χωρίς καπέλο. Όσο πιο μεγάλο και πιο φτερωτό, τόσο καλύτερα θα φαίνεται στην κάμερα.

Η νύφη φοράει λευκά. Ok, αυτό κάνουν σχεδόν όλες οι νύφες, αλλά οι νύφες των γαλαζοαίματων το κάνουν υποχρεωτικά από το 1840, όταν η Βικτώρια έγινε η πρώτη βασίλισσα του φόρεσε λευκό νυφικό.

Ο γαμπρός φοράει την επίσημη στρατιωτική του στολή (ο Χάρι υπηρέτησε στην πολεμική αεροπορία).

Η νύφη δεν πετάει την ανθοδέσμη στις all the single ladies. Την εναποθέτει στον ‘Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη’ που βρίσκεται εντός του Αββαείου του Γουεστμίνστερ.

AP Photo

(AP Photo / David Jones, Pool)

Η ανθοδέσμη περιλαμβάνει υποχρεωτικά ένα κλαδάκι μυρτιάς. Κι αυτή η παράδοση έχει τις ρίζες της στα Βικτωριανά χρόνια, όταν τα άνθη της μυρτιάς θεωρούνταν τα ‘βοτάνια του έρωτα’.

Η νύφη φοράει πάντα στο κεφάλι της τιάρα. Αναμενόμενο κατά κάποιον τρόπο, αφού μιλάμε για πριγκίπισσες ή βασίλισσες. Η πιο θρυλική τιάρα είναι η ‘Cambridge Lover’s Knot Tiara’. Ανήκε κάποτε στην Ελισσάβετ, η οποία τη δώρισε στην Νταϊάνα και πλέον ανήκει στην Κέιτ Μίντλετον.

Οι βέρες των μελών της βασιλικής οικογένειας είναι φτιαγμένες (ή έστω περιέχουν) Ουαλικό χρυσό. Κάποτε έπρεπε απλώς να περιέχουν χρυσάφι εξορυγμένο από τα εδάφη της αυτοκρατορίας, αλλά η μητέρα της Ελισάβετ θέσπισε τη χρήση του Ουαλικού χρυσού το 1923, για να ανεβάσει την αξία του σε σχέση με τον χρυσό της Αυστραλίας και της Ν. Αφρικής.

Στον γάμο του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, η βασιλική οικογένεια θα στέκεται στην εκκλησία δεξιά του ζεύγους. Η μόνη περίπτωση στην οποία στέκεται αριστερά είναι όταν ο γαμπρός δεν είναι γαλαζοαίματος.

Στη δεξίωση υπάρχουν δύο τούρτες. Χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Ίσως γιατί δύο τούρτες είναι περισσότερες από μία.

Και οι δύο τούρτες έχουν γεύση κέικ με φρούτα.

Την επόμενη του γάμου, οι καλεσμένοι λαμβάνουν στο σπίτι τους ως ευχαριστήριο ένα κουτάκι που περιέχει ένα κομμάτι από τη γαμήλια τούρτα.

Τα έξοδα του γάμου τα αναλαμβάνει πάντα η βασιλική οικογένεια. Ούτε ο μπαμπάς της νύφης, ούτε κανείς. Παλάτι μόνο.

Τα κορίτσια που παντρεύονται πρίγκιπες δεν γίνονται πάντα πριγκίπισσες. Αυτός ο τίτλος αποδίδεται μόνο στις γυναίκες που γεννιούνται εντός του κύκλου της Βασιλικής Οικογένειας. Η κοινή θνητή Μέγκαν Μαρκλ θα είναι η Δούκισσα του Σάσσεξ και τα παιδιά της με τον Χάρι θα είναι Λόρδοι και Ladies (όχι πρίγκιπες ή πριγκίπισσες).

AP Photo

(AP Photo / Matt Dunham)

Το αγόρι πάντα φιλάει το κορίτσι. Μετά την τελετή, ενώπιον καμερών και πλήθους, στο εμβληματικό μπαλκόνι του Παλατιού του Μπάκιγκχαμ.

(Κεντρική φωτογραφία: AP Photo / Matt Dunham)