ORIGINALS

30 πράγματα που χρωστάμε στους Βρετανούς

Ένα tribute του ΟΝΕΜΑΝ με αφορμή το δημοψήφισμα για το Brexit.

Οι Βρετανοί ψηφίζουν σήμερα για την παραμονή τους ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι εμείς θυμόμαστε όλα αυτά που τους καθιστούν τόσο εντελώς Βρετανούς, αλλά την ίδια στιγμή τόσο δικά μας παιδιά. Το British stuff που γουστάρουμε ή γουστάρουμε να τρολάρουμε (Roy Hodgon ακούει;).

> Τη λέξη “tribute” και όλες τις σύντομες και ακριβείς λέξεις που τις λες στα Αγγλικά και ξεμπερδεύεις.

> Την πιο καλτ βασίλισσα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Φαίνεται σαχλό, ανούσιο και μηδενικής σημασίας στις μέρες μας να έχει ένα έθνος βασίλισσα και μάλιστα να γίνεται κακός χαμός κάθε φορά που η βασιλική οικογένεια κουνάει το δαχτυλάκι της. Δεν είναι, όμως, κι ένα όμορφο κόλλημα στο παρελθόν, ένας εθισμός από τον οποίο δεν μπορείς να ξεκολλήσεις; Επιπλέον η Ελισάβετ είναι ποπ, η φάτσα της τυπώνεται ωραία σε κούπες, μπλουζάκια και σουβενίρ, ενώ της χρωστάμε το ότι άνοιξε τις πόρτες του Μπάκιγχαμ στην Κέιτ Μίντλετον και – φυσικά- στην αδερφή της, Πίπα.

> Τις τηλεοπτικές σειρές που – μεταξύ μας – εδώ και καιρό δίνουν τον τόνο και στις Αμερικανικές. Doctor Who,The Office, Downton Abbey, Black Mirror, Ripper Street, Peaky Blinders. Η λίστα είναι ατελείωτη, κι έχουμε κι ένα δημοψήφισμα να προλάβουμε.

> Σέρλοκ. Μποντ. Δύο ονόματα, καμιά εκατοστή βιβλία, άλλες τόσες ταινίες. Και σειρές. Και κόμικς. Και ατάκες και πόζες και γενικά, σ’ατούς τους δύο τύπους χρωστάμε την εκλαϊκευμένη, universal εκδοχή του Άγγλου Τζέντλεμαν.

> Το τζιν. Τώρα πια παρασκευάζεται και αλλού, αλλά όλοι με London Dry μάθαμε.

> Το ουίσκι. Όχι το φλώρικο whiskey, αλλά το whisky το σωστό, το αντρικό που φτιάχνουν στη Σκωτία.

> Τους καναπέδες τσέστερφιλντ. Ιδανικοί για να αράξεις και να απολαύσεις ένα καλό τζιν ή ένα καλύτερο ουίσκι.

> Kate Beckinsale, Rosie Huntington-Whiteley, Sienna Miller, Keira Knightley. Δεν είναι πολλά τα κορίτσια του UK που αξίζουν τον κόπο, αλλά αυτές που αξίζουν είναι όλα τα λεφτά.

> Emilia Clarke: Και Αγγλίδα και θα γίνει βασίλισσα και καβαλάει και δράκους.

> Την Page 3 της Sun. Για όλα τα υπόλοιπα κορίτσια, που αξίζουν μισή λίρα.

> Τα Fish n’ chips. Σουβλάκι δεν είναι (ούτε πίτσα), αλλά δεν μπορείς να αρνηθείς ότι είναι πιάτο ορόσημο που όλοι έχουν δοκιμάσει έστω μια φορά σε κάποια επίσκεψή τους στο Λονδίνο.

> Το χιούμορ. Ξερό, σαρκαστικό, δηκτικό, μαύρο. Τόσο original και τόσο πετυχημένο, που η φράση Βρετανικό Χιούμορ μοιάζει πλεονασμός. To be honest, δεν υπάρχει άλλο χιούμορ.

> Το τσάι. Οι βρετανοί την εποχή της αυτοκρατορίας είχαν βρει τον δρόμο για να φέρνουν γεύσεις τσάι από την ανατολή. Αυτή η συνήθεια έμεινε μέχρι τις μέρες μας και είναι χαρακτηριστική του βρετανικού τρόπου ζωής. Δες το βίντεο που ο κωμικός Doc Brown μιλάει για το τσάι και θα καταλάβεις.

 

> Τη Marmite. Αν δεν την έχεις δοκιμάσει δεν ξέρεις τι χάνεις. Οι Βρετανοί είναι εθισμένοι σ’ αυτήν την αλοιφή που απλώνεται πάνω σε μια φέτα ψωμί και το απογειώνει. Πρόσεχε, όμως. Η Marmite από την Βρετανία είναι καλύτερη από αυτήν της Νέας Ζηλανδίας. Μην πέσεις στην παγίδα.

> Αφού πιάσαμε τα φαγητά δεν μπορούμε να παραλείψουμε την HP sauce. Δεν μοιάζει με καμία άλλη και ταιριάζει με όλα τα φαγητά. Μπαίνει στο burger, στις πατάτες, στα αυγά. Παντού.

> Τα θεατρικά μιoύζικαλ. Το Φάντασμα της Όπερας, το Lion King, το Mamma Mia και άλλα τόσα που ξεκίνησαν από το West end και θα παραμείνουν εκεί μέχρι κάποιος μετεωρίτης να προσκρούσει στο Λονδίνο.

> Τους Beatles. Τους Stones. Τον Bowie.

> Και τους άλλους, της Brit Pop. Κροφυγελάγαμε τότε, αλλά η Brit Prop είναι ένα από τα ελάχιστα brands που διασώθηκαν από τα ’90s. Παίζει να είναι και το μόνο Ευρωπαϊκό.

> Το Mini. Το πιο όμορφο μικρό αυτοκίνητο που γεννήθηκε δεξιοτίμονο.

> Και τις Jaguar. Τα πιο όμορφα μεγάλα αυτοκίνητα που είχαν την ίδια δύσκολη γέννα.

> Το ποδόσφαιρο. Τι να κάνουμε; Αυτοί το επινόησαν.

> Την Πρέμιερ Λιγκ. Τι να κάνουμε; Αυτοί τελειοποίησαν το ποδοσφαιρικό προϊόν.

> Τη Λέστερ. Τι να κάνουμε; Αυτοί φύτεψαν το τέλειο bug στο τέλειο ποδοσφαιρικό περιβάλλον.

> To Trainspotting. Κι όπου να ‘ναι έρχεται και το δεύτερο.