ORIGINALS

5 λόγοι να πάρεις τα βουνά για τρέξιμο

Ωραίες οι παραλίες και τα πεδινά. Αλλά το τρέξιμο στο βουνό θα σου δώσει αυτό που ζητάς.

Χτίσε λίγο την εικόνα στο μυαλό σου. Βγαίνεις από το πετρόχτιστο με τα αθλητικά σου, κάνεις τις πρώτες διατάσεις της ημέρας και με αυτή τη μικρή βουνίσια υγρασία να δημιουργεί μια υποτυπώδη δροσιά, ξεκινάς για ένα από τα καλύτερα τρεξίματα της χρονιάς. Αυτό στο βουνό.

Εντάξει, αν είσαι από εκείνους που μένουν ούτως ή άλλως στο ορεινά, πάω πάσο, σε ζηλεύουμε αλλά δεν σε χάλασε κι εσένα που δεν τρέχεις δίπλα στη θάλασσα. Ο λόγος σήμερα γίνεται για εκείνους οι οποίοι αγνοούν το πώς είναι να τρέχεις σε ένα πραγματικό βουνό και βρίσκουν παρηγοριά στους δρόμους του Υμηττού, της Πάρνηθας και της Πεντέλης.

To The North Face Zagori Mountain Running είναι ο κατεξοχήν αγώνας δρόμου στο βουνό για τη χώρα μας. Εκείνος που μάθαμε πέρυσι και εκείνος που θα αποθεώσουμε το τριήμερο που ακολουθεί 24-26 Ιουλίου στο Ζαγόρι. Το Oneman θα είναι φυσικά εκεί για να στηρίξει τους δρομείς στους αγώνες δρόμου των 10, 21, 42 και 80 χιλιομέτρων. Ναι, καλά διάβασες. Έχει και αγώνα 80 χιλιομέτρων. Δες λίγο τι συνέβη στον περυσινό αγώνα σε ένα πολύ όμορφο ντοκιμαντέρ και θα καταλάβεις.

 

Σε ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο αγωνιστική δράση στο Ζαγόρι, μερικές εκατοντάδες δρομέων θα γεμίσουν τα μονοπάτια της τριγύρω περιοχής με την όρεξή τους – όχι για διάκριση – αλλά για τρέξιμο και άθληση. Αν έχεις πάρει μέρος έστω σε έναν αγώνα δρόμου χωρίς να διεκδικείς μια θέση στο βάθρο, θα έχεις καταλάβει ότι το μεγαλύτερο νόημα αυτών των διοργανώσεων είναι η επιβεβαίωση ότι το τρέξιμο αποτελεί έναν από τους ιδανικότερους τρόπους άθλησης αλλά και ψυαχαγωγίας.

 

A photo posted by TheNorthFace ZMR (@zagorirace) on

 

Πάμε να δούμε όμως εκείνους τους λόγους που κάνει ένα τρέξιμο στο βουνό, ειδικά αυτή την περίοδο, να μοιάζει ιδανικό σε σχέση με οτιδήποτε άλλο.

Με τη δροσούλα

 

Αμφισβητεί κανείς ότι σε υψόμετρο πάνω από τα 1.000 και τα 1.500 μέτρα, όπως στο Μιτσικέλι ή το Μαυροβούνι, η θερμοκρασία σε ένα πρωινό run με το που χαράξει ή σε ένα βραδινό λίγο πριν δύσει ο ήλιο, είναι αισθητά χαμηλότερη απ’ ό,τι στα πεδινά. Όποιος έχει τρέξει σε νησί μετά τις 9 το πρωί ή στην πόλη πριν τις 10 το βράδυ, θα ξέρουν ότι οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού όχι απλά δεν βοηθούν αλλά δυσχεραίνουν κάθε προσπάθεια για προπόνηση. Στο βουνό έχεις τη δροσιά σου και την ιδανική διαδρομή στις περισσότερες των περιπτώσεων, κάτι από τη βαριά σκιά δέντρων για να κάνεις την προπόνησή σου.

Οι απαραίτητες ανηφόρες

 

Στα πρώτα σου τρεξίματα, παρακαλάς να μη βρεις ανηφόρα μπροστά σου. Ανεβάζεις σιγά σιγά χιλιόμετρα και ελπίζεις μόνο σε ευθείες για να βελτιώσεις την απόδοσή σου, να φτιάξεις τα ρεκόρ σου. Σύντομα όμως θα ανακαλύψεις ότι για να δυναμώσεις στο τρέξιμο, για να φτιάξεις τις ανάσες σου, για να μπορείς πραγματικά να τρέχεις παντού, οφείλεις να κάνεις ανηφόρες. Δεν σου λέμε να τρέχεις 5 χιλιόμετρα μόνο ανηφόρα και μετά να κουτρουβαλάς στην κατηφόρα. Αλλά να βάλεις στην προπόνησή σου κι εκείνες τις μικρές ή μεγάλες ανηφόρες που θα σε δυναμώσουν.

Το μεγάλο σχολείο που λέγεται βουνό

 

Το γεγονός ότι θα κάνεις μια πιο δύσκολη και ενδεχομένως διαδρομή, σημαίνει αυτομάτως ότι το σώμα σου και το μυαλό σου θα προσαρμοστούν σε αυτές τις συνθήκες και θα παίρνουν διαδρομή με τη διαδρομή εκείνα τα μαθήματα που τους χαρίζει απλόχερα το βουνό. Στο βουνό θα τα φτύσεις πρώτη φορά, στο βουνό θα πανηγυρίσεις ένα μεγάλο κατόρθωμα, στο βουνό θα μάθεις να μετράς τις ανάσες σου και να κάνεις συντήρηση στον εαυτό σου. Κι άσε τις μεγάλες αποστάσεις για αργότερα, αφού περάσεις το δημοτικό.

Το βήμα παραπάνω

 

Ένα πάρα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο εκείνων που τρέχουν τα τελευταία δύο με τρία χρόνια είναι η στασιμότητα όσον αφορά την προπόνηση. Υπάρχουν δηλαδή μερικές χιλιάδες ανθρώπων οι οποίοι έφτασαν μέχρι ένα δεδομένο σημείο στην προπόνησή τους (από άποψη χιλιομέτρων κυρίως) και φοβούνται να κάνουν το βήμα παραπάνω γιατί θεωρούν ότι το μόνο σκαλοπάτι που υπάρχει μετά στη σκάλα, είναι ο μαραθώνιος. Ο Μαραθώνιος είναι ένα σκαλοπάτι αρκετά μακριά για εκείνους που τρέχουν τώρα “5άρια”, “10άρια” και “15άρια” και αποτελούν την πλειονότητα των δρομέων. Το να κάνεις την ίδια διαδρομή που “έχεις” τώρα στην πόλη, στο βουνό, είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα πάνω. Ξεκίνα από αυτό κι άσε τον Μαραθώνιο για όταν θα είσαι έτοιμος.

Ο ίδιος ο αγώνας

 

Αν δεν βρεθείς κι εσύ ο ίδιος στο The North Face Zagori Mountain Running, δεν θα καταλάβεις τι ακριβώς εννοώ. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έχει αγώνες πραγματικά για όλους, στις τέσσερις αποστάσεις που προσφέρονται για τρέξιμο. Είναι η όλη αίσθηση και το κλίμα που υπάρχει στην περιοχή Ζαγόρι τις ημέρες αυτές. Για τον κόσμο που αγαπά την άθληση, για το υπέροχο Σαββατοκύριακο στη φύση, για την ομορφιά του τοπίου που σε κάνει να νιώθεις ευλογημένος που μπορείς να το ‘τρέχεις’.

Από την Παρασκευή θα είμαστε στο Ζαγόρι. Θα χαρούμε να σε δούμε εκεί και να τρέξουμε μαζί…