ORIGINALS

7 απίθανοι τύποι που για κάποιο λόγο τους πιστέψαμε

Τσάκας, νερό του Καματερού και εξορκισμοί στην Scoan.

Κάθε φορά που μια παρανοϊκή και σουρεάλ περίπτωση σαν αυτή του Αρτέμη Σώρρα απασχολεί την επικαιρότητα, αυτό που με ενοχλεί δεν είναι ο συνήθως πανέξυπνος πρωταγωνιστής της τρελής ιστορίας, αλλά τα ευκολόπιστα θύματα.

Για να καταλάβεις, τώρα που ο ‘σωτήρας της χώρας’ (λολ) καταζητείται και αναζητείται, δεν με απασχολεί ποσώς το γεγονός ότι διαφεύγει της σύλληψης και εξαπολύει απίθανες απειλές και κατηγορίες κατά πάντων.

Αυτό που δεν αντέχω, είναι οι οπαδοί του, που πίσω απ’ την επίθεση στον Σώρρα, βλέπουν ένα οργανωμένο σχέδιο κατά της πατρίδας μας επειδή ένας άγιος άνθρωπος προσπάθησε να τα βάλει με τα μεγάλα συμφέροντα και να τους εξαγοράσει όλα τα χρέη.

Άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας και έχουν δικαίωμα ψήφου, πιστεύουν όντως ότι ο Σώρρας έχει στην κατοχή του ομόλογα αξίας 600 δις(!) και γράφονται στην οργάνωσή του δηλώνοντας τυφλή εμπιστοσύνη στον αρχηγό τους.

Φυσικά, η περίπτωση του Σώρρα δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που κάποιος καταφέρνει να ξεγελάσει μεγάλη μερίδα του κόσμου λέγοντας προφανή ψέμματα.

Επειδή δυστυχώς δεν μπορώ να προβλέψω τα μελλούμενα (και κανένας δεν μπορεί, ό,τι κι αν έχεις ακούσει) ας θυμηθούμε τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις από το παρελθόν, ξεκινώντας όμως απ’ το φαινόμενο «Ελλήνων Συνέλευσις».

Αρτέμης Σώρρας

Τι έλεγε στον κόσμο: Τίποτα μωρέ, απλά πράγματα, καθημερινά. Ξεκίνησε λέγοντας ότι βρήκε στο μπαούλο της γιαγιάς του 4 μετοχές της τράπεζας Ανατολής, αξίας 670 δις ευρώ η κάθε μία. Μέχρι εδώ όλα καλά, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην πιστέψουμε έναν άνθρωπο που υποστηρίζει ότι βρήκε σε ένα μπαούλο μερικά τρισεκατομμύρια, συμβαίνει καθημερινά σε πολύ κόσμο.

Εκεί που ίσως να το παρατράβηξε λίγο, είναι όταν άρχισε να διαδίδει ότι πούλησε στις ΗΠΑ πνευματικά δικαιώματα για μια μυστική τεχνολογία καυσίμων για την αποστολή διαστημόπλοιου χωρίς καύσιμα στο διάστημα. Και πού τη βρήκε, θα αναρωτιέσαι εύλογα. Πολύ απλά, γνωρίζει το μυστικό των αρχαίων Ελλήνων από την εποχή του Απόλλωνα. ΟΚ, μας αποστόμωσε.

Έχοντας όλα αυτά τα τρισεκατομμύρια στον λογαριασμό του, ο Σώρρας αποφάσισε να εξαγοράσει τα χρέη της Ελλάδας, όλων των Ελλήνων αλλά και άλλων χωρών και δημιούργησε την οργάνωση «Ελλήνων Συνέλευσις», στην οποία γράφτηκαν χιλιάδες συμπατριώτες μας με την ελπίδα ο Σώρρας να τους διαγράψει τα χρέη. Ίσως, αν είναι τυχεροί, να τους στείλει και στο διάστημα, γιατί όχι;

Ποιοι τον πίστεψαν: Λάτρεις του μεγαλείου της Ελλάδας, απελπισμένοι με τεράστια χρέη και υμνητές του Δία.

Πότε έπρεπε να υποψιαστούμε ότι μας δουλεύει όλους: Όταν μαζί με τους οπαδούς του έδιναν όρκο στο Δία, θα ήταν μια καλή στιγμή.

Πώς κατέληξε η ιστορία: Ο Αρτέμης Σώρρας έχει καταδικαστεί σε 8 χρόνια φυλακή και αναζητείται από τις αρχές.

Βλάσης Τσάκας

Τι έλεγε στον κόσμο: Ότι αποτελεί τον εκπρόσωπο βασιλικής οικογένειας από την Σαουδική Αραβία και στενό φίλο του πρίγκιπα Φεϊζάλ (ναι, του γνωστού), ο οποίος ήθελε να επενδύσει τα αμέτρητα πετροδόλαρά του στον Παναθηναϊκό.

Ο Τσάκας κατάφερε να απασχολήσει για εβδομάδες τα ΜΜΕ και να μπει ακόμη και σε διαπραγματεύσεις με την τότε διοίκηση του ΠΑΟ, οι οποίες ναυάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι λεφτά δεν υπάρχουν πουθενά. Πριν από τον Φεϊζάλ, είχε προσπαθήσει να μπει στα διοικητικά του ΠΑΟΚ ενώ πριν από μερικά χρόνια κατάφερε με κάποιο τρόπο να εμπλακεί διοικητικά στην Καβάλα. Μάλλον στην Καβάλα είχαν πέσει όλοι σε κώμα για μερικούς μήνες και δεν ήξεραν τι εστί Τσάκας.

Ποιοι τον πίστεψαν: Αρκετός κόσμος του Παναθηναϊκού είδε στο πρόσωπο του Τσάκα και ιδιαίτερα του πρίγκιπα τον σωτήρα της ομάδας που θα ρίξει εκατομμύρια και θα οδηγήσει το τριφύλλι στην κορυφή. Επίσης, ορισμένοι δημοσιογράφοι έπεσαν στη φάκα, όπως και οι άνθρωποι της Καβάλας.

Πότε έπρεπε να υποψιαστούμε ότι μας δουλεύει όλους: Όταν πήγε στα γραφεία του ΠΑΟ με ταξί.

Πώς κατέληξε η ιστορία: Το φλερτ δεν προχώρησε ποτέ, ο ίδιος όμως δεν τα παρατάει, αφού συχνά-πυκνά επανέρχεται, έχοντας ανακαλύψει πλέον Κινέζους επενδυτές.

Γιώργος Καματερός

Τι έλεγε στον κόσμο: Ο δικηγόρος από την Κω Γιώργος Καματερός, ανακοίνωσε το 1976 ότι έχει εφεύρει το φάρμακο κατά του καρκίνου, ανακαλύπτοντας ένα θαυματουργό υγρό προερχόμενο από ραδιενεργή πηγή της Κω. Έδινε μάλιστα ομιλίες σε όλη τη χώρα, στις οποίες μοίραζε δωρεάν το φάρμακο σε υγρή μορφή μέσα σε φιαλίδια (με τις φήμες να λένε πως το υγρό αυτό ήταν απλό νερό) αλλά και σε σκόνη.

Ποιοι τον πίστεψαν: Δυστυχώς, πολύς κόσμος, με αποτέλεσμα αρκετοί να σταματήσουν να ακολουθούν τις θεραπείες τους, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά με λευχαιμία. Μάλιστα, καταγράφηκε κι ένας θάνατος εξαιτίας των νερών του Καματερού.

Πότε έπρεπε να υποψιαστούμε ότι μας δουλεύει όλους: Όταν μάθαμε ότι δεν είναι καν γιατρός ή επιστήμονας, αλλά δικηγόρος.

Πώς κατέληξε η ιστορία: Ο Γιώργος Καματερός δικάστηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση, ενώ το 1998 αυτοκτόνησε λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Αθανασία Σάμαρη

Τι έλεγε στον κόσμο: Ισχυριζόταν ότι βλέπει οράματα με την Παναγία, η οποία της στέλνει μηνύματα που αποτυπώνονται στο στήθος της, διότι απ’ ότι φαίνεται η μητέρα του Χριστού δεν είναι φαν του μολυβιού.

Με αυτό τον τρόπο κατάφερε να γίνει γνωστή, όμως σταρ έγινε χρησιμοποιώντας το κλασικό τρικ της Ανάστασης, αποκτώντας χιλιάδες πιστούς, οι οποίοι της έκαναν δωρεές, μέσω των οποίων η Αγία Αθανασία του Αιγάλεω, όπως έμεινε να λέγεται, δημιούργησε ένα γηροκομείο στην Μάνδρα, παίρνοντας τις συντάξεις και τα περιουσιακά στοιχεία όλων των τροφίμων.

Ποιοι την πίστεψαν: Χιλιάδες πιστοί και άνθρωποι που της εμπιστεύτηκαν μέλη της οικογένειάς τους και τις περιουσίες τους.

Πότε έπρεπε να υποψιαστούμε ότι μας δουλεύει όλους: Θα έλεγα ότι η στιγμή που αναστήθηκε ήταν ένα σημαντικό καμπανάκι.

Πώς κατέληξε η ιστορία: Οι επιθεωρητές του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών σε ελέγχους που έκαναν στο γηροκομείο  διαπίστωσαν ότι οι συνθήκες διαμονής και διαβίωσης στο ίδρυμα ήταν τραγικές και κατήγγειλαν ότι “πότιζαν με υπνωτικά τους γέρους και τις γριές, που δεν μπορούσαν να κουνηθούν από τα κρεβάτια τους“. Η ‘Αγία’ πέρασε αρκετές δίκες, χωρίς πάντως να καταδικαστεί, όμως σιγά-σιγά η φήμη της άρχισε να ξεθωριάζει μετά και από αποκαλύψεις δημοσιογράφων για τις απάτες της. Πλέον η υγεία της βρίσκεται σε κακή κατάσταση, μιας και είναι πια 89 ετών και λίγοι την θυμούνται.

Αλεχάντρο Σκλαβενίτης

Τι έλεγε στον κόσμο: Ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 10 πλουσιότερους Μεξικανούς κι ότι ενδιαφέρεται να επενδύσει στην ΑΕΚ, βάζοντας στην ομάδα 4 δισεκατομμύρια δραχμές (όχι ευρώ, είπαμε, δεν ήταν κι ο Σώρρας). Για μερικές ημέρες μάλιστα, ανέλαβε τη θέση του προέδρου της ΑΕΚ, παρουσιάζοντας μέχρι και τον Φερνάντο Σάντος, πριν δώσει τη θέση του στον Μάκη Ψωμιάδη.

Ποιοι τον πίστεψαν: Ο κόσμος της ΑΕΚ και η πλειοψηφία των ΜΜΕ.

Πότε έπρεπε να υποψιαστούμε ότι μας δουλεύει όλους: Όταν βγαίναν οι συγγενείς του και δήλωναν απορημένοι ότι δεν έχει φράγκο.

Πώς κατέληξε η ιστορία: Ο μπροστινός του Μάκαρου την έκανε τη δουλειά του κι ο Big Mac ανέλαβε χωρίς πολλά-πολλά, με τη συνέχεια να είναι γνωστή.

Μπομπ Κοζώνης

Τι έλεγε στον κόσμο: Εμφανίστηκε ως ακόμη ένας σωτήρας της ΑΕΚ, δηλώνοντας πάμπλουτος ομογενής από το Σικάγο, ο οποίος θα επενδύσει στην Ένωση. Τα δημοσιεύματα της εποχής έκαναν λόγο για επενδύσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Κοζώνη, ενώ ό ίδιος δήλωνε διατεθειμένος να ρίξει 40 εκατομμύρια ευρώ στην ομάδα.

Ποιοι τον πίστεψαν: Ο κόσμος, τα ΜΜΕ αλλά κυρίως ο τότε πρόεδρος της ομάδας, Νίκος Θανόπουλος, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ο Κοζώνης “θα εξασφαλίσει στην ΑΕΚ διαχρονικά οικονομική ανεξαρτησία” ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα ελέγξουν τα οικονομικά του, απάντησε: “Τι λέτε ρε που θα τον ελέγξουμε; Πως απαξιώνετε έτσι έναν άνθρωπο;

Πότε έπρεπε να υποψιαστούμε ότι μας δουλεύει όλους: Όταν το μόνο πειστήριο για την οικονομική του κατάσταση ήταν ένα αντίγραφο ασφαλιστηρίου ζωής.

Πώς κατέληξε η ιστορία: Ο Κοζώνης δεν απέδειξε ποτέ ότι έχει την οικονομική επιφάνεια που δήλωνε και η τότε διοίκηση της ΑΕΚ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περίπτωσή του.

Χάρης Τσακωνίδης

Τι έλεγε στον κόσμο: Δηλώνει ευαγγελιστής της Συναγωγής, Εκκλησίας Όλων των Εθνών (SCOAN), λαμβάνοντας το χρίσμα απ’ τον ίδιο της τον ηγέτη, τον Τ. Μπ. Τζόσουα. Πριν από 2 χρόνια, η SCOAN άνοιξε εκκλησία στη Θεσσαλονίκη και ο Άνθρωπος Σοφίας Χάρης προχωράει σε εξορκισμούς διώχνοντας τον αρχαίο όφι και τον βεελζεβούλ από δαιμονισμένους πιστούς.

Ποιοι τον πίστεψαν: Πιστοί από όλο τον κόσμο, αλλά και ο Εμάνουελ Ολιζαντέμπε!

Πότε έπρεπε να υποψιαστούμε ότι μας δουλεύει όλους: Βλέποντας αυτή την εικόνα:

Πώς κατέληξε η ιστορία: Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όσο μιλάμε δαιμόνια βγαίνουν από κορμιά πιστών και το γόνατο του Ολιζαντέμπε.